Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Νικητήριο δείπνο για την Εθνική

της Yumbο Συνταγές

Η Yumbo, νοτιοαφρικανή μαγείρισσα ετοιμάζει αποκλειστικά για το protagon, νικητήριο δείπνο προς τιμήν της Εθνικής Ελλάδος. Η Yumbo δεν είναι τυχαία περίπτωση: πήρε το όνομά της από τις νεράιδες της αφρικανικής παράδοσης με το ανοιχτό δέρμα και τα ασημένια μαλλιά που το ρίχνουν στο χορό, στο πλούσιο φαϊ και γενικώς στο γλεντοκόπι υπό το φως της σελήνης και ονειρεύεται να έρθει στην Αθήνα και μάλιστα στη δούλεψη του σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου, συνεργάτη του protagon.

 

Νοτιοαφρικάνικη ψαρόσουπα στην παραλία
(Η Μπουγιαμπέσα και η κακαβιά έχουν ανταγωνιστή)

Όλα τα ψάρια και τα θαλασσινά πρέπει απαραιτήτως να είναι πάμφρεσκα, της ίδιας μέρας. Η ψύξη όχι μόνο καταστρέφει το άρωμα αλλά και την υφή των ψαρικών. Άρα ανάλογα με το τι βρούμε φρέσκο, αυτό επιλέγουμε χωρίς πολλά πολλά.

  • 4-5 αστακοουρές
  • 400 γρ μεγάλες γαρίδες
  • 1 κιλό λευκόσαρκο σφικτό ψάρι
  • 400 γρ. καλαμάρια
  • 36 μύδια
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια κομμένα φέτες
  • 4 μεγάλες ντομάτες, σφικτές, ώριμες ξεφλουδισμένες και κομμένες (με τα ζουμάκια τους)
  • 5 ml λιωμένες σκελίδες σκόρδο
  • 5 ml τουρμερικ
  • 60 ml ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι θαλασσινό και πιπέρι φρέσκο


Κόβω το ψάρι σε κομμάτια, βγάζω το κέλυφος και βγάζω το αντεράκι από τις αστακουρές και τις γαρίδες. Κόβω τις αστακουρές σε κομμάτια και τα καλαμάρια σε ροδέλες. Βουρτσίζω τα μύδια να βγουν τα μούσια τους. Ζεσταίνω την potjιe (αφρικάνικη μεταλλική χύτρα με ποδαράκια) πάνω από τα κάρβουνα, ζεσταίνω το λάδι και περνάω το κρεμμύδι να ξανθίσει. Ρίχνω ντομάτα, σκόρδο, τουρμερικ, τον μισό μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτω 125 ml καυτό νερό. Σκεπάζω και αφήνω να σιγοβράζει για 5-6 λεπτά. Απλώνω λίγο τα κάρβουνα να μην καίνε πολύ.

Βυθίζω στο ζωμό το ψάρι, τις αστακοουρές, ξανακλείνω τη χύτρα για άλλα 5-6 λεπτά. Ακολουθούν καλαμάρια και μύδια (και λίγο ακόμη καυτό νεράκι). Ένα δυο λεπτά ακόμη μόνο μέχρι να ανοίξουν τα μύδια και τα καλαμάρια να γίνουν τρυφερά (δεν θέλουν περισσότερο γιατί γίνονται λαστιχωτά). Πασπαλίζω με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρω χωρίς καθυστέρηση. Απαραίτητο το φρέσκο ψωμί με ξεροψημμένη κόρα.


(Ειδικά οι παραλίες της Σύρου, ισχυρίζεται η Yumbo, προσφέρονται για τέτοιες ψαρόσουπες.)

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'