Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μαρόν γκλασέ στον πάγο

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςκάστανα, semifreddo

Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί την απογοήτευσή μας όταν τα κουτιά του ζαχαροπλαστείου που έφερναν οι καλεσμένοι των γονιών μας στις γιορτές άνοιγαν και αποκάλυπταν τις ασημοτυλιγμένες σφαίρες των μαρόν γκλασέ. Είναι ίσως το μοναδικό γλυκό που δεν αρέσει στα παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι και πολλοί μεγάλοι δεν τρελαίνονται, παρόλο που συνεχίζουν να τα χαρίζουν αθρόα τις γιορτές σε άλλους μεγάλους που πιθανώς επίσης δεν τρελαίνονται (Υπάρχουν και ακραίες εξαιρέσεις πρέπει να πω!).

Το αποτέλεσμα τέτοιες μέρες είναι περίσσεια μαρόν γκλασέ σε κάθε σπίτι. Τελευταία έμαθα να λύνω το πρόβλημα φτιάχνοντας ένα εύκολο γλυκό που αρέσει και σε μικρούς και μεγάλους, ένα semifreddo με κάστανα. Είναι τόσο αγαπητό που τα τελευταία χρόνια αγοράζω εξεπιτούτου τα μαρόν, που δεν είναι πια τόσο της μόδας.

Υλικά

  • 12 - 14 μαρόν γκλασέ
  • 1/3 φλιτζανιού καλό γλυκό ρούμι
  • 4 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
  • βανίλια
  • 1 και ¾ φλιτζάνια κρέμα γάλακτος ολόπαχη
  • σοκολάτα ημίγλυκια

Οδηγίες
Στο μηχάνημα κουζίνας βάζουμε 10 μαρόν με το ρούμι και τα πολτοποιούμε εντελώς. Αν το μίγμα είναι πολύ στεγνό προσθέτουμε μερικές κουταλιές ζεστό νερό. Τα υπόλοιπα μαρόν τα κόβουμε με πιρούνι σε άνισα κομματάκια.

Σ’ ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους του αυγού με το μίξερ χεριού για 30 δευτερόλεπτα και μετά προσθέτουμε, χτυπώντας, τη ζάχαρη και τη βανίλια, έως ότου χυλώσουν κι έχουν ανοιχτό λεμονί χρώμα. Προσθέτουμε τον πουρέ και τα κομμάτια μαρόν ανακατεύοντας καλά.

Χτυπάμε με το μίξερ χεριού την κρέμα έως ότου γίνει ελαφριά σαντιγί και χωριστά τα ασπράδια αυγών ώσπου να γίνουν μαλακιά μαρέγκα. Προσθέτουμε διπλώνοντας ελαφρά με τη σπάτουλα από κάτω προς τα επάνω πρώτα την κρέμα και μετά τη μαρέγκα στο μίγμα των μαρόν.

Χύνουμε τον πολτό σε βουτυρωμένο μακρόστενο ταψί ψωμιού των 2 λίτρων, το σκεπάζουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες. (Μπορεί να μείνει στην κατάψυξη και μερικές μέρες αν θέλουμε να το ετοιμάσουμε από πριν.)

Όταν είμαστε έτοιμοι να το σερβίρουμε βουτάμε το ταψί σε ζεστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα και το αναποδογυρίζουμε σε μακρόστενη πιατέλα. Το στολίζουμε τρίβοντας σοκολάτα από πάνω με τον τρίφτη του τυριού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'