Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πέντε αστέρια: απόψε θέλω να πιω

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςκοκτέιλ, Πρωτοχρονιά

Απόψε θέλω να πιω, Ρίξτε στο γυαλί φαρμάκι ή Φέρτε να πιω να ξημερωθώ; Με όποια διάθεση και αν μας βρίσκουν τούτες οι γιορτές, στα τραπέζια ή στα πατώματα, ένα είναι βέβαιο: μερικά ποτηράκια αλκοόλ θα βοηθήσουν τους γεμάτους σκοτούρες να ξεχαστούν και τους ήδη ευδιάθετους να περάσουν ακόμα καλύτερα. Εν όψει λοιπόν παραμονής Πρωτοχρονιάς σας προτείνουμε 4 και μία ιδέες για γιορτινά κοκτέιλ για όλα τα γούστα και τα βαλάντια.

Photo: luxirare.com
Photo: luxirare.com

Σαγκρία με φούσκες
Ακόμα και το πάμφθηνο κόκκινο κρασί μπορεί έξυπνα να «βάλει τα καλά του» και να μεταμορφωθεί σε κοκτέιλ αφρώδες και διασκεδαστικό. Αρκεί να του “φορέσουμε” αρκετό ανθρακούχο νερό και φρέσκα ταιριαστά φρούτα, όπως φέτες πορτοκαλιού, λεμονιού ή lime, σταφύλια και - γιατί όχι; - ρόδι. Διαλέξτε ένα χαμηλό και φαρδύ γυάλινο βάζο, ρίξτε μέσα τα φρούτα και προσθέστε το κρασί. Υπολογίστε πως το ανθρακούχο νερό θα πρέπει να καλύπτει περίπου το ¼ του σκεύους αλλά, επειδή τα πάντα είναι γεύση, δοκιμάζοντας θα προσθέσετε επιπλέον νερό ή κρασί. Ιδεωδώς, για άκρως φρουτένιο αποτέλεσμα, ετοιμάστε τη σαγκρία μία ημέρα πριν το σερβίρισμά της, ώστε το κρασί να κερδίσει μυρωδιά και γεύση από τα φρούτα. Το (ανθρακούχο) νερό στο κρασί σας, σε αυτή την εκδοχή, θα το ρίξετε λίγο πριν την σερβίρετε.

Photo: gardenista.com
Photo: gardenista.com

Ένα και να καίει
Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του ζεστού χριστουγεννιάτικου κρασιού (glühwein), με έντονη την παρουσία του μήλου, είναι ο ζεστός μηλίτης (mulled apple cider). Για 6 ποτήρια θα χρειαστείτε

  • 3 φλιτζάνια χυμό μήλου
  • 2 ποτήρια κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση ξηρό)
  • 1 γκρέιπφρουτ - ή όποια άλλα εσπεριδοειδή προτιμάτε - κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 μήλο κομμένο ομοίως
  • κανέλα, μοσχοκάρυδο και μερικά γαρίφαλα

Σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ζεστάνετε τον χυμό του μήλου με το κόκκινο κρασί. Μόλις η θερμοκρασία ανέβει, προσθέστε τις φέτες των φρούτων και τα μπαχαρικά σε ποσότητες που εσείς προτιμάτε. Ανακατεύοντας αφήστε το να σιγοβράσει τουλάχιστον για δέκα λεπτά και σερβίρετέ το ζεστό.

Photo: gardenista.com
Photo: gardenista.com

Τζιν, τζιν, τζιν
Οι λάτρεις του τζιν δεν εκτιμούμε εύκολα τα κοκτέιλ που το περιέχουν, γιατί συνήθως αλλοιώνουν τη δυναμική πικρόξινη γεύση του. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την κλασική πια και ονομαστή εκδοχή "Tom Collins", ένα κοκτέιλ από τζιν, χυμό λεμονιού, ζάχαρη και ανθρακούχο νερό. Πρώτη φορά αναφέρεται εγγράφως το 1876 από τον πατέρα της επονομομαζόμενης επιστήμης του ποτού (mixology) Jerry Thomas, ως «τζιν με αφρώδη λεμονάδα» που είθισται να σερβίρεται σε ποτήρι γεμάτο πάγο. Τα απαραίτητα:

  • 60 ml από το αγαπημένο μας τζιν
  • 25 ml χυμός λεμονιού
  • 18 ml ζάχαρη
  • σόδα περίπου 60 με 90 ml - ανάλογα με τον αν θέλουμε το ποτό μας ελαφρύτερο
  • μία φέτα λεμονιού

Αναμειγνύετε αρχικά τον χυμό λεμονιού με τη ζάχαρη και, μετρώντας τις ποσότητες των υπολοίπων, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε σε ποτήρι με αρκετό πάγο.

Photo: nataliefranke.com
Photo: nataliefranke.com

Κοκτέιλ για τη χιονοθύελλα
Ο λόγος για το Blizzard Cocktail, ένα από τα 1000 και πλέον κοκτέιλ που βρίσκονται στο σχετικό βιβλίο του ονομαστού νεοϋορκέζικου ξενοδοχείου Four Seasons, φτιαγμένο με ουίσκυ και έντονη γεύση φουντουκιού. Τα αναγκαία υλικά:

  • 40 ml ιρλανδέζικο ουίσκι ή ρούμι
  • 15 ml λικέρ φουντούκι
  • 15 ml λικέρ τύπου Bailey’s
  • λίγος ζεστός καφές φίλτρου (περίπου 15 ml ή και παραπάνω ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
  • σαντιγί

Σε μια μεγάλη κούπα του καφέ αναξατέψτε το ουίσκυ με τα δύο λικέρ. Προσθέστε τον καφέ ανακατεύοντας και, λίγο πριν το προσφέρετε, γαρνίρετε γενναιόδωρα με σαντιγί.

Photo: tattooedmartha.com
Photo: tattooedmartha.com

Ζεστό, βουτυράτο ρούμι
Όσοι αγαπούν το ρούμι και τη βαθιά γεύση του θα εκτιμήσουν δεόντως αυτή την εκδοχή. Ενισχυμένο με λίγο βούτυρο και κάμποσα μπαχαρικά θα κάνει πολλούς να αναζητήσουν και δεύτερο (και τρίτο, και τέταρτο) ποτήρι. Για τα πρώτα 4 ποτήρια θα χρειαστούν:

  • 110 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο εκτός ψυγείου
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κ.γ. λεπτοτριμμένο ξύσμα πορτοκαλιού
  • ¾ κ.γ. κανέλα
  • ¾ κ.γ. τζίντζερ
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 170 ml σκούρο ρούμι
  • 3 φλιτζάνια βραστό νερό

Στο μίξερ ανακατεύετε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν - ένα λεπτό είναι υπεραρκετό. 2 κουταλιές της σούπας από το μίγμα μαζί με 2 κουταλιές σκούρο ρούμι αντιστοιχούν σε ένα ποτήρι ζεστού κοκτέιλ. Προσθέτετε σε αυτές ζεστό νερό κατά βούληση (ανάλογα με το πόσο βαρύ θέλετε το ποτό σας), ανακατεύετε και σερβίρετε σε κούπα του καφέ. Προαιρετικά εμπλουτίζετε τη γεύση του προσθέτοντας, στο τέλος, σαντιγί και κανέλα σε σκόνη.

Το σερβίρισμα σε κούπα καφέ ασφαλώς δεν είναι τυχαίο: εξασφαλίζουμε έτσι την τέλεια κάλυψη για να τα απολαύσουμε από νωρίς το πρωί. Στην υγειά μας λοιπόν και δεν ξεχνάμε πως, ιδίως εκτός σπιτιού, καλό είναι να πίνουμε με μέτρο (ή, έστω, έχοντας εξασφαλίσει έναν νηφάλιο οδηγό ανά παρέα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'