Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σουβλάκι... γαριδοσαλάτας και άπαντες προσκυνούν τον μάγειρα

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πολίτικη βασιλόπιτα - τσουρέκι

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςβασιλόπιτα, τσουρέκι, Πρωτοχρονιά

Είναι η ελαφρύτερη εκδοχή της παραδοσιακής πολίτικης βασιλόπιτας, ένα πλούσιο ψωμί που εγώ το κάνω με γιαούρτι και κρέμα. Αν παραλείψετε τη ζάχαρη θα γίνει ένα νόστιμο μπριός που θα το χαρείτε σκέτο, αντί για ψωμί∙ είναι ιδανικό για κάθε λογής σάντουιτς και βέβαια για να το τηγανίσετε σε αυγοφέτες (French Toast). Αν θέλετε να γράψετε τη χρονιά στην επιφάνεια, πασπαλίστε την πίτα με άχνη ζάχαρη και σχηματίστε τα νούμερα με ελαφρά βρεγμένο δάχτυλο.  

Photo: mylittleexpatkitchen@Flickr
Photo: mylittleexpatkitchen@Flickr

Για μία στρογγυλή βασιλόπιτα διαμέτρου 30-32 εκατ.

  • 4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο (και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί)
  • 1 φλιτζ. αλεύρι σταρένιο (κίτρινο)
  • 1 ½ κουταλάκια του γλυκού ξερή μαγιά
  • 1 ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά σούπας τριμμένο μαχλέπι
  • ξύσμα από 2 λεμόνια (ακέρωτα)
  • 1/3 φλιτζ. ζάχαρη ή περισσότερη, ανάλογα με το γούστο σας
  • 4 αυγά λίγο χτυπημένα
  • 1 φλιτζ. γιαούρτι ολόπαχο (όχι στραγγισμένο)
  • 1 φλιτζ. ελαφριά κρέμα ή αφρόγαλα

Στο δοχείο του μίξερ επιλέγουμε τα αναδευτήρια για ζύμη και ρίχνουμε τα κοσκινισμένα αλεύρια, τη μαγιά, το μαχλέπι, το ξύσμα από τα εσπεριδοειδή και τη ζάχαρη. Σε χαμηλή ταχύτητα δουλεύουμε και προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά (κρατώντας όμως 1 κουταλιά για να αλείψουμε την πίτα), το γιαούρτι και την κρέμα. Συνεχίζουμε το αργό χτύπημα για 6 λεπτά (ή και περισσότερο αν χρειαστεί) ώστε να προκύψει μια ζύμη μαλακιά και γυαλιστερή που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του δοχείου. Αν κολλάει, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι.

Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο εργασίας κι εκεί μεταφέρουμε τη ζύμη. Σχηματίζουμε μία μπάλα. Λαδώνουμε μια λεκάνη και ένα κομμάτι από μεμβράνη. Τοποθετούμε την μπάλα της ζύμης μέσα στη λεκάνη, καλύπτουμε με τη μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ½ ώρα, ώσπου να διπλασιαστεί.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Στον αλευρωμένο πάγκο της κουζίνας φέρνουμε τη φουσκωμένη ζύμη και ξαναζυμώνουμε σε μπάλα. Καλύπτουμε το εσωτερικό ενός στρογγυλού ταψιού (διαμέτρου 30-32 εκ.) με λαδόχαρτο, μπήγουμε ένα καλοπλυμένο φλουρί (ή κέρμα) μέσα στη ζύμη και την μεταφέρουμε στο ταψί. Πιέζουμε με τις παλάμες να γίνει επίπεδη και να καλύψει όλο το ταψί. Αφήνουμε ξανά να φουσκώσει για μισή ώρα.

Αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό που είχαμε κρατήσει και ψήνουμε στη μέση του φούρνου για 35 περίπου λεπτά ή περισσότερο, μέχρι να σκουρύνει και να γυαλίσει η επιφάνεια και, αν την χτυπήσουμε από κάτω, να ακούγεται κούφια.

Την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα προτού την μεταφέρουμε στην τελική της πιατέλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'