Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η γαλοπούλα της γιορτής: της αδερφής μου είναι η καλύτερη

του Άρη Τσανακλίδη Συνταγέςγαλοπούλα, Χριστούγεννα

[Dianne Rosete / Flickr]
[Dianne Rosete / Flickr]

Χωρίς να θέλω να περηφανευθώ, στην οικογένειά μου υπάρχουν πολλοί καλοί μάγειρες και όλοι λατρεύουμε το καλό φαγητό. Όταν έρχονται τα Χριστούγεννα όμως, όλοι θέλουμε την αδερφή μου, τη Λίτσα, να φτιάξει τη γαλοπούλα. Μπελαλίδικη μεν, ένα πραγματικό αριστούργημα δε. Αφού ζήτησα την άδειά της, γιατί είναι και λίγο ντροπαλή, θα την μοιραστώ μαζί σας με όλα τα μυστικά της! 

Πρώτο πράγμα φυσικά είναι να πάρουμε καλή γαλοπούλα. Νομίζω η καλύτερη γαλοπούλα είναι της Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Αφού την πλύνει καλά, η αδελφή μου χρησιμοποιεί φρέσκο χυμό από μανταρίνι και πορτοκάλι, σηκώνει την πέτσα της και την γεμίζει με αρωματικό βούτυρο και μουστάρδα.

Γεμίζει την κοιλιά της με κλωνάρια από δενδρολίβανο, θυμάρι και φασκόμηλο καθώς επίσης και σέλερι, ένα ξυνόμηλο και, προαιρετικά, ένα κυδώνι. Στο ταψί βάζει μπόλικο κρεμμύδι, καρότο, σέλερι, επίσης ξυνόμηλο και κυδώνι. Δένει τη γαλοπούλα, προσθέτει λίγο νερό και την ψήνει για μία ώρα και μισή για κάθε κιλό στη γάστρα ή για μία ώρα σε ταψί, αφού την σκεπάσει με αλουμινόχαρτο. 

Αφού την ψήσει, κρατάει τα ζουμάκια της. Τα στραγγίζει και το μισό από αυτά τα κάνει σάλτσα, αφού ετοιμάσει ένα roux προσθέτοντας σιγά - σιγά το ζουμάκι. Αυτή τη γαλοπούλα η Λίτσα την σερβίρει με την περίφημη γέμισή της, η οποία φτιάχνεται ως εξής:

Παίρνουμε μπαγιάτικο ψωμί ή κρουτόν και τα μουλιάζουμε με το υπόλοιπο ζουμί της γαλοπούλας, ένα φλιτζάνι μαυροδάφνη, μπόλικα κάστανα, καρύδια, κουκουνάρια, αμύγδαλα, σταφίδες, κράνμπερις αποξηραμένα και κυδώνι.

Πολύ ωραίο συνοδευτικό μπορεί να γίνει ένας απλός πουρές γλυκοπατάτας.
Σας εύχομαι καλές γιορτές και φυσικά να περάσετε υπέροχα με υγεία και αγάπη!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άρη Τσανακλίδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'