Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

"Δίκτυο μικρών κήπων": το μέγεθος δεν μετράει στα Χανιά

του Κώστα Λιονουδάκη κήπος, καλλιέργεια, βιολογική καλλιέργεια

Τι κι αν το μποστάνι σου είναι πολύ μικρό, τι κι αν καλλιεργείς σε λίγες μόνο γλάστρες; Κανένα πρόβλημα, χίλιοι μικροί χωράνε! Αυτό πιστεύει το «Δίκτυο Μικρών Κήπων», μια καινούρια ομάδα που δημιουργήθηκε στα Χανιά της Κρήτης για να αποτελέσει θεσμό συνεργασίας και αλληλεγγύης  μεταξύ των μικροκαλλιεργητών. Στοχεύουν στην ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών για ορθές γεωργικές “πρακτικές”, για τη διάσωση των ντόπιων ποικιλιών και για την διατροφική αυτάρκεια.

Photo: rachelcreative@Flickr
Photo: rachelcreative@Flickr

Πριν από λίγες μέρες το δίκτυο οργάνωσε μια εκδήλωση γνωριμίας και υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους συμπολίτες μας που διαθέτουν μικρούς κήπους.  Έγιναν ενδιαφέρουσες ομιλίες ενώ ακολούθησε συζήτηση για τα μυστικά της καλλιέργειας σε μικρό χώρο. Με τον όρο «μικρό κήπο» το δίκτυο θεωρεί τις λίγες γλάστρες στο μπαλκόνι, μέχρι και τον κήπο που καλύπτει τις ανάγκες του ερασιτέχνη καλλιεργητή και της οικογένειας του. Αντίθετα, καλλιέργειες για επαγγελματική χρήση δεν μπορούν να ενταχθούν στο δίκτυο.                                                                                                                                                         

Επίσης, για να ενταχθεί κάποιος στο δίκτυο, είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί οικολογικές γεωργικές πρακτικές. Απαγορεύονται τα  χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα καθώς και η καλλιέργεια υβρίδιων και μεταλλαγμένων. Ειδικότερα, προωθούνται οι ντόπιοι σπόροι ενώ η φυτοπροστασία και η θρέψη των φυτών θα πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά σε φυσικά οικολογικά σκευάσματα. Τα μέλη του δικτύου θεωρούν αυτονόητο ότι πρέπει να μετέχουν ενεργά στην οικιακή ανακύκλωση και να εμπλουτίζουν με αυτόν τον τρόπο τον χώρο που καλλιεργούν.

Σε εποχές κρίσης, η οργάνωση των μικρών κοινωνιών είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Μακάρι τέτοιες προσπάθειες να πολλαπλασιαστούν και να μακροημερεύσουν τόσο στα Χανιά όσο και σε άλλες πόλεις.

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'