Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σούπα γιορτινή και μυρωδάτη

της Μαρίας Τσέκου Συνταγέςκοτόπουλο, αντίδι, Χριστούγεννα

Θα μπορούσες να την πεις “μαγειρίτσα των Χριστουγέννων” ή και “κοτόπουλο με χόρτα αυγολέμονο”. Λιτή και απλή από τη μια αλλά και το πρώτο πιάτο στο γιορτινό τραπέζι. Λίγο κοτόπουλο, μπόλικα χόρτα και μυρωδικά και τελευταία πινελιά το αυγολέμονο, που κάνει μια καθημερινή και γρήγορη σούπα να πάρει τη θέση που της αξίζει. Πώς μου κατέβηκε η ιδέα δεν ξέρω… μάλλον ξέρω! Ήταν μια στιγμή πείνας και της γνωστής κατάστασης - γνώριμης πια για μένα - που όλοι έχουν φάει και εγώ τίποτα ακόμα. Ένα κομμάτι κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομματάκια στεκόταν ανάμεσα σε κάτι σοταρισμένα κρεμμυδάκια. Εγώ σκεφτόμουν ξανά το γνωστό ''στου υδραυλικού το σπίτι τρέχουν οι βρύσες '' και άλλα παρόμοια και καθώς οι πιθανότητες να φάμε κάτι πρόχειρο απόψε όλο και γίνονταν περισσότερες, έγινε το θαύμα: Κοιτάζω μια τα φρεσκοπλυμένα αντίδια μες στη λεκάνη παρέα με διάφορα μυρωδικά και μια το κοτόπουλο. Μμμ... «κάτι πρέπει να γίνει με αυτά», σκέφτομαι. Τι μπορεί να γίνει με μια σταλιά κοτόπουλο και μπόλικα αντίδια; Σούπα! Ναι, σούπα! Κοτόπουλο με αντίδια αυγολέμονο. Το δοκιμαστικό πέτυχε και εκτός από καθημερινό πιάτο, έγινε και πρώτο στο τραπέζι.

Photo: eatingforhealing.blogspot.gr
Photo: eatingforhealing.blogspot.gr

Υλικά και οδηγίες

  • 1 φιλέτο κοτόπουλο (κομμένο σε μικρά κομματάκια)
  • 1 κιλό αντίδια (σχετικά ψιλοκομμένα)
  • 1 ξερό κρεμμύδι (κομμένο σε μικρά τετράγωνα)
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 πράσο (κομμένο ροδέλες)
  • λίγα μυρώνια (ψιλοκομμένα)
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, νερό

Για το αυγολέμονο

  • χυμό λεμονιού (περίπου 1½ λεμόνι ανάλογα το μέγεθος)
  • 2 αυγά (χωρισμένα κρόκος - ασπράδι)

Ξεκινάμε λοιπόν με τα γνωστά. Άνετη κατσαρόλα κάνει την εμφάνισή της στην κουζίνα, έτοιμη να υποδεχτεί ελαιόλαδο, κυβάκια ξερού κρεμμυδιού και πράσο. Τσιγαρίζουμε ελαφρώς και προσθέτουμε το φιλετάκι κοτόπουλου. Το γυρίζουμε λίγο ακόμα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα αντίδια. Ανακατεύουμε να μαραθούν λίγο τα χόρτα μας και προσθέτουμε περίπου ένα λίτρο ζεστό νερό.

Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, κοιτώντας πού και πού, γιατί μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό (σούπα είναι άλλωστε). Λίγο πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μυρώνια και τον άνηθο.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το αυγολέμονο, μετά μεγάλης προσοχής και αφοσίωσης. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ξεκινάμε. Χτυπάμε τα ασπράδια σε απαλή μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους, στη συνέχεια τον χυμό λεμονιού και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά- σιγά με μια κουτάλα το ζουμί από τη σούπα μας. Μόλις ζεσταθεί καλά το μίγμα του αυγού, το προσθέτουμε απαλά στη σούπα μας, ανακατεύοντας να πάει παντού, και συγχρόνως στέλνουμε τα απαραίτητα ματς - μουτς, ώστε να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα. Η σούπα μας είναι έτοιμη. Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σημείωση:
Μπορείτε να ετοιμάσετε τη σούπα από νωρίς και να κάνετε απλώς το αυγολέμονο λίγο πριν την σερβίρετε. Επίσης μπορείτε αντί για νερό να έχετε ετοιμάσει ζωμό, βράζοντας λίγο κοτόπουλο από πριν (ένα μπούτι είναι αρκετό). Αυτό θα δώσει ακόμα πιο γευστικό αποτέλεσμα.

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίας Τσέκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'