Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ασί παρμαντιέ, η γαλλική πατατόπιτα

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γιορτινά: κρεατοπιτάκια με φύλλο ζέας

της Μαρίας Τσέκου Συνταγέςπιτάκια, κιμάς, αλεύρι ζέας

Είναι μέρες τώρα που στριφογυρίζουν στο μυαλό μου διάφορες γιορτινές συνταγές. Αλλά, από την άλλη, τι να σκεφτείς έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα! Για τους περισσότερους μάλλον είναι δύσκολα και αναποδιασμένα αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Η γιορτή είναι γιορτή και θα την γιορτάσουμε όπως πρέπει. Σεμνά και ταπεινά λοιπόν, γιατί τη γιορτή την κάνει η καλή παρέα και το καλό - και όχι το πολύ - φαγητό.

Photo: thedogmomblog.blogspot.gr
Photo: thedogmomblog.blogspot.gr

Έτσι λοιπόν, καθώς τα σκεφτόμουν όλα αυτά, άρχισα να ανακατεύω τα υλικά για τα χριστουγεννιάτικα πιτάκια μου. Κιμάς, πράσα, σταφίδες και καρύδια… θα μπορούσε να ήταν και γέμιση γαλοπούλας ή κοτόπουλου. Όχι όμως! Είναι κιμαδοπιτάκι, ζουμερό και λαχταριστό με ωραίο και κριτσανιστό φύλλο από αλεύρι ζέας. Είναι σχετικά εύκολο στην προετοιμασία του και δεν κοστίζει πολύ. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να φτιάξουμε τα πρώτα δοκιμαστικά πιτάκια.

Υλικά και οδηγίες

Για το φύλλο

  • ½ κιλό αλεύρι ζέας
  • 250 γρ. νερό
  • 3-4 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κ. σούπας ξύδι
  • 1 κ. γλυκού αλάτι (κοφτό)
  • 1 κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Ρίχνουμε σε μια λεκάνη όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, ρίχνουμε σιγά - σιγά το νερό (προσοχή, μπορεί να μη χρειαστεί όλο) και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και ομοιόμορφη. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε στην ησυχία της να ξεκουραστεί.

Για τη γέμιση (περίπου 20 πιτάκια)

  • 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 πράσα (το λευκό μέρος)
  • 1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
  • 1/4 κούπας κονιάκ
  • 1/3 κούπας σταφίδα ξανθιά
  • 1/3 κούπας καρυδόψιχα (ελαφρώς χοντροκομμένη)
  • λίγο κύμινο, ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 λίτρο νερό (περίπου)
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη (μέτρια να μην είναι πολύ πικάντικη)

Σε μια σχετικά άνετη κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμυδάκι μας κομμένο σε τετραγωνάκια, το ελαιόλαδο και τα πράσα κομμένα λεπτές ροδέλες. Ανακατεύουμε λίγο να μαλακώσουν και να γυαλίσουν, ρίχνουμε το σκόρδο και στη συνέχεια τον κιμά.

Ανακατεύουμε συνεχώς τα υλικά μας μέχρι ο κιμάς να γίνει σπυρωτός. Σε αυτή τη φάση κάνει την εμφάνιση του το κονιάκ, αποφασισμένο να αρωματίσει και να σβήσει το κιμά, δίνοντας συγχρόνως την πρώτη εορταστική νότα. Ρίχνουμε λοιπόν το κονιάκ στον κιμά μας και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα, ρίχνουμε το νεράκι μας, το αλάτι και το κύμινο και το αφήνουμε να σιγοβράσει και να πιει όλο το νερό, δηλαδή να μείνει με το λάδι του. Δοκιμάζουμε τον κιμά να δούμε αν όλα είναι εντάξει και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ρίχνουμε το πιπέρι και τη γραβιέρα.

Και τώρα ήρθε η ώρα για το άνοιγμα του φύλλου. Ο σκοπός είναι να φτιάξουμε φλογέρες με γέμιση κιμά. Αν δεν σας βγαίνει όμως, μπορείτε να κάνετε και τρίγωνα ή ακόμα και στριφτάρια. Σας προτείνω να χωρίσετε τη ζύμη σας σε μικρές μπαλίτσες και να φτιάξετε μικρά φύλλα ώστε να μπορείτε να τα χειρίζεστε πιο εύκολα. Έχετε από δίπλα το αλεύρι σας για να ρίχνετε στο φύλλο, μόλις χρειάζεται, να μη κολλάει.

Έχετε και ένα έτοιμο ταψάκι αλειμμένο με λάδι ή στρωμένο με λαδόκολλα ελαφρώς λαδωμένη για να τοποθετήσετε εκεί τα πιτάκια σας. Κόβουμε το κάθε φύλλο σε μικρά τετράγωνα (15x15 cm),  αλείφουμε με λίγο λάδι, τοποθετούμε στο πάνω μέρος του φύλλου 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη γέμιση, την απλώνουμε σε γραμμή, τυλίγουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα - για να μη φύγει η γέμιση κατά τη διάρκεια του ψησίματος - και τυλίγουμε σε ρολό. Τοποθετούμε τα πιτάκια μας στο ταψί δίπλα – δίπλα, αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 - 200°C για περίπου 35 - 40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Αφήνουμε πολύ λίγο να κρυώσουν και ξεκινάμε τα δοκιμαστικά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίας Τσέκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'