Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Φτιάχνω ξενώνα για τις πεταλούδες

του Άντυ Παξινού Κάντο μόνος σουμποστάνι, πεταλούδες, κάμπιες

Αυτή η εποχή είναι η περίοδος αναπαραγωγής των όμορφων πεταλούδων με αποτέλεσμα το μποστάνι μας να γίνει στόχος για την εναπόθεση των αυγών τους, ώστε όταν εκκολαφθούν οι κάμπιες να έχουν εξασφαλισμένη άφθονη τροφή. Προκαλώντας ωστόσο μεγάλη ζημιά, καθώς μια πεταλούδα μπορεί να γεννήσει μέχρι 200 αυγά και ελάχιστες ενήλικες κάμπιες είναι αρκετές για να εξαφανίσουν όλα τα φυτά μας.

Υπάρχουν αρκετά μέτρα για να προφυλαχτούμε από τις κάμπιες, όπως το δίχτυ πάνω από τα φυτά ώστε να μη μπορούν να τα φτάσουν οι πεταλούδες, ή με βιολογικά σκευάσματα, όπως ο βάκιλος. Όμως τα λεπιδόπτερα δεν είναι εχθρός την φύσης. Αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος και επομένως είναι απαραίτητες. Διότι όσο είναι κάμπιες η τροφή τους είναι τα φυτά. Αλλά όταν μεταμορφωθούν σε πεταλούδες, τρέφονται με γύρη, επομένως προκαλούν τη γονιμοποίηση αρκετών φυτών. Επίσης οι κάμπιες αποτελούν τροφή για πολλά ωφέλιμα έντομα.

Οι πεταλούδες είναι αρκετά ευαίσθητες, γιατί δεν διαθέτουν άμυνες και πολλά από τα είδη τους τρέφονται με πολύ συγκεκριμένα είδη φυτών. Σε συνδυασμό με την εξαφάνιση των άγριων φυτών από ζιζανιοκτόνα και τον αφόρητο ψεκασμό εντομοκτόνων, κατέληξαν να εξαφανιστούν πολλά είδη πεταλούδας και να μειωθεί δραματικά ο πληθυσμός τους. Αυτό είχε ως συνέπεια να μειωθούν και οι φυσικοί εχθροί τους, προκαλώντας ανισορροπία στο οικοσύστημα. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται ο γενικός τους πληθυσμός σταδιακά ενώ σε μεμονωμένες περιοχές να υπάρχει ο κίνδυνος του υπερπληθυσμού. Επομένως η λύση του να τις απομονώσουμε ή να τις εξαφανίσουμε δεν αποτελεί ουσιαστική αντιμετώπιση στο πρόβλημα.

Photo: blogs.dickinson.edu
Photo: blogs.dickinson.edu

Παράλληλα με αυτά τα μέτρα, θα ήταν πιο οικολογικό να κατασκευάζαμε έναν ξενώνα για τις φίλες μας τα λεπιδόπτερα, ώστε να τις αποτρέψουμε από το να φωλιάσουν στα λαχανικά μας αλλά και να παραμείνουν μέρος του μποστανιού μας. Έτσι, μακροπρόθεσμα, θα επαναφέρουμε την ισορροπία στον κήπο μας, ελκύοντας τους φυσικούς εχθρούς τους. Ο ξενώνας που θα κατασκευάσουμε μπορεί να είναι από χαρτόκουτο ή ένα ενυδρείο. Ακόμα και μια γωνία στο κήπο μας, ειδικά διαμορφωμένη ώστε να προσκαλεί τις πεταλούδες να γεννήσουν εκεί τα αυγά τους.

Στη περίπτωση του χαρτόκουτου ή ενυδρείου θα πρέπει να τοποθετήσουμε μερικά κλαδιά για να σκαρφαλώνουν και χαρτί ή εφημερίδα στο κάτω μέρος που θα ανανεώνεται καθημερινά . Επίσης θα πρέπει να μεταφέρουμε σε αυτό τις κάμπιες που ανακαλύπτουμε στον κήπο μας. Πολύ προσεκτικά όμως, με πλαστικά γάντια ή μαζί με το φύλλο που είναι πάνω, καθώς ορισμένες από αυτές απελευθερώνουν τοξίνες όταν κινδυνεύουν. Ακόμα θα πρέπει να τοποθετούμε φρέσκα φύλλα από τα φυτά που καταναλώνει το κάθε είδος ανά τακτά διαστήματα. Θα χρειαστεί μια στοιχειώδης έρευνα, ώστε να αναγνωρίσουμε το είδος και την τροφή που προτιμά. Μια εύκολη λύση είναι να τα τρέφουμε με φύλλα από το φυτό στο οποίο τα βρήκαμε.

Photo: greekolive@Flickr
Photo: greekolive@Flickr

Εάν πρόκειται να διαμορφώσουμε μια γωνία στον κήπο μας, ώστε να υποδέχεται τις εγκυμονούσες πεταλούδες, δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε παρά να την στολίσουμε με πλήθος από φυτά και λουλούδια που έχουν σε προτίμηση τα λεπιδόπτερα. Ενδεικτικά να αναφέρω τον απήγανο, τον μάραθο, το καλλωπιστικό λάχανο και την πασιφλώρα. Τα φυτά στον “ξενώνα” θα είναι μόνιμα φαγωμένα και μπορεί να μη μοιάζουν όμορφα συνέχεια. Θα μας προσφέρουν όμως την ευκαιρία να απολαύσουμε την υπέροχη ανάπτυξη και τα πολλά χρώματα της κάμπιας, ακόμα και να παρακολουθήσουμε την φοβερή της μεταμόρφωση σε πεταλούδα. Επιπλέον θα προσφέρουμε στο μποστάνι μας μεγαλύτερη ποικιλία από πανέμορφους επικονιαστές, δηλαδή τις πεταλούδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'