Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τζαζ παντοπωλείο των θησαυρών

της Χριστίνας Ταχιάου Παραγωγοί + προϊόνταπαντοπωλείο, Θεσσαλονίκη

Έμενα στη γειτονιά πριν από δυο χρόνια, την περίοδο ακριβώς που γίνονταν οι εργασίες για να ανοίξει το μαγαζί. Δεκέμβριος 2010, μίζερος και άραχνος, έλεγες “ποιος τρελός ρίχνει λεφτά για να ανοίξει τέτοια μαγαζάρα τέτοια εποχή;”

Η καταγωγή και τα όνειρα μπλέκονται πάντα μαζί. (Φωτο: Θεοδ. Καρανίκας)
Η καταγωγή και τα όνειρα μπλέκονται πάντα μαζί. (Φωτο: Θεοδ. Καρανίκας)

Καθόλου τρελός δεν ήταν, τελικά. Το “Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης”, στο κέντρο της πόλης, στην οδό Κομνηνών, κολλητά στο άλλο στολίδι της, το ξενοδοχείο Excelsior, ήρθε σαν φυσική συνέχεια του παλαιότερου “γκουρμεδοπωλείου” της πόλης, του “Κοσμά” και το άνοιξαν τα εγγόνια του.

Ανεβαίνοντας την σκάλα παρέα με τους παρόντες-απόντες. (Φωτο: Θεοδ. Καρανίκας)
Ανεβαίνοντας την σκάλα παρέα με τους παρόντες-απόντες. (Φωτο: Θεοδ. Καρανίκας)

Για περισσότερο από ένα χρόνο που έμενα παραδίπλα, ανυπομονούσα να περάσω από εκεί, να ψωνίσω, να το βρω ανοιχτό στις 10 και 20 το βράδυ, να δω αν έφεραν φρέσκα -ξερά σύκα, αβοκάντο, να δοκιμάσω ένα άλλο τυρί, να ανακαλύψω νέες γεύσεις. Στο “Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης” δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για την ποιότητα. Αυτό είναι το μεγάλο όπλο τους, η άριστη ποιότητα όλων των ειδών τους. Κι όχι μόνο. Η ποικιλία, μοναδική και σπάνια. Αλλά υπάρχει κι άλλο. Η προσωπική φροντίδα για όλα και η ατελείωτη δουλειά.

Ο Γιώργος Σωτηριάδης και η σύζυγός του, Ζωή, είναι πάντοτε εκεί. Πάντοτε, όμως, έτοιμοι να εξυπηρετήσουν, να χαμογελάσουν, να εξηγήσουν, να βοηθήσουν, να πάρουν παραγγελίες, να τις στείλουν “με το παιδί”, να μιλήσουν για τα προϊόντα τους με απέραντη αγάπη. Όσο για τον χώρο, είναι απίστευτα καλόγουστος, κι ας είναι καλυμμένος μέχρι κάθε του γωνίτσα με κονσέρβες, κουτάκια, συσκευασίες και σακιά. Α, να μην ξεχάσω κιόλας: όλα τα παραπάνω φανταστείτε τα επενδυμένα με τζαζ μουσική. Μάλιστα, στο “Παντοπωλείο” δεν θα ακούσετε τίποτε άλλο από τζαζ. Για όλους αυτούς τους λόγους, δε θα δείτε ποτέ πελάτες νευριασμένους, βιαστικούς, μουτρωμένους. Κι είναι γεμάτο όλη μέρα! Θεσσαλονικείς και τουρίστες, που έκπληκτοι βρίσκουν εκεί μέσα ό,τι τραβά η καρδιά τους.

Τι να πρωτοδιαλέξω; (Φωτο: Θεοδ. Καρανίκας)
Τι να πρωτοδιαλέξω; (Φωτο: Θεοδ. Καρανίκας)

Από καπνιστά, αλλαντικά και τυριά, ψαρικά και κρεατικά, λάδια και παραδοσιακά γλυκά, μουστάρδες και μαρμελάδες, τουρσιά και λαχανικά, παξιμάδια και προϊόντα για ανατολίτικη κουζίνα. Τα θέλετε κι αναλυτικά; Είναι χιλιάδες είδη! Τι ζητάει η όρεξή σας; Κρίταμα και τσιτσίραβλα; Έχει. Καβουρμά και σύγκλινο; Εννοείται! Μάρτσιπαν και μαρμελάδα πορτοκάλι με τζίντζερ; Τα καλύτερα! Λάδι καρύδας και χαβιάρι, σουντζούκια και τσίρους, λακέρδες και σοκολάτες Βελγίου, αποξηραμένα μανιτάρια; Εδώ είναι ο παράδεισός τους! Θέλετε ποτά; Θα βρείτε. Θέλετε φρούτα; Έχει. Βιολογικά; Εννοείται!

Πρώτα χορταίνει το μάτι κι έπειτα αρχίζει η επιλογή. (Φωτο: Θεοδ. Καρανίκας)
Πρώτα χορταίνει το μάτι κι έπειτα αρχίζει η επιλογή. (Φωτο: Θεοδ. Καρανίκας)

Μου είναι δύσκολο να μην παρασυρθώ μιλώντας για το “Παντοπωλείο”. Επειδή το έζησα στο ξεκίνημά του, ήταν το στέκι μου, το θεωρώ ένα κομμάτι της ζωής μου. Ένα από τα πλέον καλόγουστα, μάλιστα! Απολαύστε το στις φωτογραφίες.


Παντοπωλείο Θεσσαλονίκης - Κομνηνών 12, τηλ 2310 244 684

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'