Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ασί παρμαντιέ, η γαλλική πατατόπιτα

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Όταν θέλουν οι γυναίκες

της Βίκυς Κώστα Παραγωγοί + προϊόνταέλληνες παραγωγοί, συνεταιρισμός

Δίψα να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα, να στηρίξουν τη ντόπια παραγωγή και να αποδείξουν ότι ακόμα υπάρχουν γεύσεις αγνές, χαρακτηρίζει τα μέλη του Γυναικείου Ηπειρωτικού Συνεταιρισμού (Γ.Η.Σ.). Έξι δυναμικές γυναίκες συγκεντρώνονται στο εργαστήριό τους, που λειτουργεί στον Κατσικά Ιωαννίνων, φοράνε τις ποδιές τους και κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: φτιάχνουν χειροποίητες μοναδικές γεύσεις χρησιμοποιώντας υλικά της περιοχής μας και την αστείρευτη δημιουργικότητά τους.

Photo: simplebites.net
Photo: simplebites.net

Στις κατσαρόλες και στα καζάνια μπερδεύονται κυρίως φρούτα και ζάχαρη αλλά δεν χωράνε πρόσθετα χρώματα, συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης. Γι’ αυτό και όταν ανοίγεις ένα βάζο, με μαρμελάδα βερίκοκο για παράδειγμα, ελευθερώνονται τα μοναδικά αρώματα του φρούτου και μόνο - το χρώμα είναι τόσο ζωντανό και η γεύση θυμίζει άλλες εποχές. Τότε, που όλα τα προϊόντα ήταν χειροποίητα και το γλυκό του κουταλιού είχε τη σφραγίδα της μαμάς κι όχι κάποιας βιομηχανίας τροφίμων.

Εκτός από γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες σε απίστευτη ποικιλία γεύσεων, τα μέλη του Γυναικείου Ηπειρωτικού Συνεταιρισμού, παράγουν και τραχανάδες, χυλοπιτάκι, λαζάνια και λικέρ, ενώ αναλαμβάνουν και τη διοργάνωση εκδηλώσεων, στρώνοντας τραπέζι, με ηπειρώτικες πίτες με χειροποίητο φύλλο και άλλα μεζεδάκια. Τα φρούτα της εποχής, το γάλα και όλες οι υπόλοιπες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο προέρχονται από Ηπειρώτες παραγωγούς, στηρίζοντας έτσι και την τοπική οικονομία, ενώ ακολουθούνται πιστά οι παλιές παραδοσιακές συνταγές.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Γ.Η.Σ., Κατερίνα Τσαρπέλα, η οποία αποτελεί και την «ψυχή» του Συνεταιρισμού, η ιδέα για τη δημιουργία του γεννήθηκε το 1998 και υλοποιήθηκε άμεσα, ενώ τα δύο πρώτα χρόνια λειτούργησε μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων. Από το 2000 και μετά όμως ο Συνεταιρισμός συνεχίζει μόνος του την πορεία του, χάριν στο μεράκι των έξι μελών του.

Photo: thegastrin.blogspot.gr
Photo: thegastrin.blogspot.gr

Οι πόροι προέρχονται από τις πωλήσεις, τα μέλη πληρώνονται για την εργασία τους και το όποιο απόθεμα επιστρέφει στο Συνεταιρισμό για την υλοποίηση νέων ιδεών. Η κρίση έχει σαφώς επηρεάσει τις πωλήσεις, ωστόσο αυτό που έχει ενδιαφέρον και αποδεικνύει ότι ο κόσμος έχει στραφεί πλέον μόνο στα αναγκαία είναι ότι έχουν πέσει οι πωλήσεις των γλυκών του κουταλιού, έχουν ανέβει όμως των τραχανάδων. Εξάλλου η Ήπειρος είναι από τις πρώτες διδάξασες στην παρασκευή και την χρήση του παραδοσιακού τραχανά και αναμφίβολα διεκδικεί τον τίτλο της περιοχής με τη μεγαλύτερη ποικιλία ειδών τραχανά και πιάτων που τον έχουν ως βάση.

Η διατροφή των Ηπειρωτών τα παλαιότερα χρόνια βασίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αυτό το εξαιρετικά θρεπτικό ζυμαρικό και δικαίως. Σήμερα η «καινούρια» κουζίνα έβγαλε τον τραχανά από τη λήθη και την αφάνεια και τον κατατάσσει πια στα «γκουρμέ» ζυμαρικά. Κλείνοντας, οι γυναίκες του Γ.Η.Σ., αντάξιες της εμπιστοσύνης που δείχνει ο κόσμος στα προϊόντα τους, υπόσχονται να παραμείνουν αταλάντευτες και πιστές στην ποιότητα και στις παραδοσιακές Γιαννιώτικες συνταγές.

Γυναικείος Ηπειρωτικός Συνεταιρισμός
Εθνικής Αντιστάσεως 207, Κατσικάς Ιωαννίνων
Τηλ. / fax 26510 91180

Δείτε το προφίλ της Βίκυς Κώστα στο protagon.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'