Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πιάνοντας σούμα στην Πάρo

του Θανάση Σκόκου Παραγωγοί + προϊόνταρακή, απόσταξη, Πάρος

Είναι η δεύτερη χρονιά - η πρώτη πέρυσι, Νοέμβρη πάλι - που συμμετέχω σε σουμογένεση. Σούμα λένε τη ρακή στην Πάρο.

Ο Σταύρος, παλιός συμφοιτητής από το Πολυτεχνείο, έχει ένα παλιό αμπέλι στο νησί, δυο στρέμματα όλο κι όλο. Το πιο πολύ μαύρο, Μανδηλαριά, το λιγότερο, λευκό, Μαλβάζια.

Παλιά κλήματα, ξερικά, μικρές αποδόσεις. Μιλάμε για 200-250 κιλά σταφύλι το στρέμμα. Ο τρύγος φέτος ξεκίνησε από τα μέσα Αυγούστου. Ο Σταύρος το πάει όλο για σούμα.

Το υλικό με ευλάβεια
Το υλικό με ευλάβεια

Όταν λέμε «όλο», εννοούμε χωρίς τα τσάμπουρα. Μόνον ρώγες και χυμό. Το φυλάει σε βαρέλια και προς τα μέσα Νοέμβρη έρχεται η στιγμή της αλήθειας.

Το ρακιδιό του Κατσαγρύλα
Το ρακιδιό του Κατσαγρύλα

Η απαραίτητη άδεια και καθορισμός της ημέρας που είναι η σειρά μας για «να πιάσουμε σούμα» στο ρακιδιό του Κατσαγρύλα, σε έναν λόφο πάνω από τη Νάουσα.

Το καζάνι και ο ψύκτης
Το καζάνι και ο ψύκτης

Το πιάσιμο της σούμας είναι και μια αφορμή για γλέντι που κρατάει μέχρι να βγει και το τελευταίο στραγγίδι από τον αποστακτήρα.

Ρώγες και χυμοί
Ρώγες και χυμοί

Πώς γίνεται, ρε φίλε μου, το θαύμα και από τη βαθυκόκκινη μεθυσμένη πούλπα βγαίνει το διάφανο μυρωδάτο απόσταγμα;

Λίγο πριν κλείσει το καπάκι
Λίγο πριν κλείσει το καπάκι

Βάλε φωτιά καλή, γέμισε το καζάνι, ανακάτεψε, δέσε την κεφαλή σωστά...

Φτάσαμε τους 100!
Φτάσαμε τους 100!

... δες τη θερμοκρασία και περίμενε να το δεις να βγαίνει.

Μέτρα και τα γράδα για να ‘σαι σίγουρος.

Και από το αμπέλι του Σταύρου, το ρακιδιό του Κατσαγρύλα και την «έξω καρδιά» παρέα μας, βγαίνει ένα απόσταγμα που το βάζω πάνω από όλες τις ιταλικές γκράπες που έχω δοκιμάσει στη ζωή μου!  
Και του χρόνου!

Δείτε το προφίλ του Θανάση Σκόκου στο protagon.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'