Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κρασί και φιλοσοφία στου Γεροβασιλείου

της Χριστίνας Ταχιάου κρασί, κτήμα Γεροβασιλείου

Λίγοι υποψιάζονται ότι λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, στην Επανομή, υπάρχει ένα μουσείο με σπάνια εκθέματα και μια από τις μεγαλύτερες συλλογές σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, στην καρδιά του οινοποιείου του Κτήματος, δίπλα στην υπόγεια κάβα παλαίωσης και την αίθουσα γευσιγνωσίας.

Φωτο: Έβελυν Φώσκολου
Φωτο: Έβελυν Φώσκολου

Η συλλογή άρχισε το 1976 από τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός του για την ανάδειξη της αμπελοοινικής κληρονομιάς. Περιλαμβάνει εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης, εμφιάλωσης και βαρελοποιίας από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα η συλλογή ανοιχτηριών, που ξεκινά τη δεκαετία του '80, αριθμεί περισσότερα από 2600 κομμάτια και τον κατατάσσει σ' έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ανοιχτηριών στον κόσμο. Περιλαμβάνει σπάνια και ξεχωριστά ανοιχτήρια από τον 18° αιώνα, ορόσημα τεχνολογικής εξέλιξης, υψηλής αισθητικής και κοινωνικού συμβολισμού.

Τα αποκτήματα του μουσείου με κριτήριο το ρόλο τους απαρτίζουν δύο μεγάλες συλλογές: τη συλλογή ανοιχτηριών, μπουκαλιών, αγγείων και αντικειμένων αρχαίου ελληνικού συμποσίου και τη συλλογή εργαλείων αμπελουργίας, οινοποίησης, βαρελοποιίας και εμφιάλωσης. Η γειτνίαση με τους αμπελώνες, το οινοποιείο και τις αίθουσες γευσιγνωσίας ενισχύουν, ανάλογα με την εποχή, το βίωμα του επισκέπτη.

Φωτο: Έβελυν Φώσκολου
Φωτο: Έβελυν Φώσκολου

Ο κύριος Γεροβασιλείου γεννήθηκε στην Επανομή, από γεωργική οικογένεια. Σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ. Από το 1976 μέχρι το 1999 εργάστηκε ως οινολόγος στο Κτήμα Porto Carras, όπου πρωτοοινοποίησε, αναβίωσε και διέσωσε από την αφάνεια την παλιά ξεχασμένη ελληνική ποικιλία της Μαλαγουζιάς.

Φωτο: Έβελυν Φώσκολου
Φωτο: Έβελυν Φώσκολου

Το 1981 δημιούργησε στην Επανομή το Κτήμα Γεροβασιλείου, αναβιώνοντας τα 25 στρέμματα οικογενειακού αμπελώνα. Σε ένα ιδανικό οικοσύστημα φυτεύει κυρίως ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών. Το 1986 πραγματοποιείται η πρώτη οινοποίηση στο σύγχρονο οινοποιείο, που χτίσθηκε μέσα στο χώρο του αμπελώνα. Όλα τα κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου παράγονται από τον ενιαίο ιδιόκτητο αμπελώνα των 560, σήμερα, στρεμμάτων.

Φωτο: Έβελυν Φώσκολου
Φωτο: Έβελυν Φώσκολου

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα επιτόπιων μελετών από Γερμανούς επιστήμονες, που αναφέρουν ότι εντός του αμπελώνα ζουν 28 διαφορετικά είδη πουλιών.

Φωτο: Έβελυν Φώσκολου
Φωτο: Έβελυν Φώσκολου

Όλα τα κόκκινα κρασιά του Κτήματος και μερικά από τα λευκά περνούν μία σημαντική περίοδο της ζωής τους στους δύο υπόγειους χώρους ωρίμανσης και παλαίωσης. Σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, που ρυθμίζονται από ειδικό σύστημα κλιματισμού, υπάρχουν εκατοντάδες καινούρια γαλλικά δρύινα βαρέλια χωρητικότητας 225 lt, όπου τα κρασιά υφίστανται την ευεργετική επίδραση της δρυός.

Στο Κτήμα Γεροβασιλείου διοργανώνονται συχνά εκδηλώσεις, όχι αποκλειστικά για το κρασί ή τη γευσιγνωσία. Όπως το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, στις 7, συζήτηση με τον φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο.

Φωτογραφίες: Έβελυν Φώσκολου

Περαιτέρω πληροφορίες στο gerovassiliou.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'