Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η μεγάλη της γεύσης γιορτή

του Δημήτρη Μπούτου έλληνες παραγωγοί, έκθεση, Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Αθηνόραμα

Η αρχή έγινε τον περασμένο Απρίλιο με 15.000 και πλέον επισκέπτες και την αφρόκρεμα των εγχώριων παραγωγών σε ένα φεστιβάλ που ξεπερνά τα στενά όρια μιας άχαρης έκθεσης και θυμίζει μάλλον μια μεγάλη γαστρονομική βόλτα στις σημερινές ελληνικές γεύσεις. Είναι η διοργάνωση «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις - Χριστούγεννα 2013» που θα διεξαχθεί από 29 Νοεμβρίου ως 1 Δεκεμβρίου στο Helexpo Palace και αποτελεί συνέχεια του άκρως επιτυχημένου φεστιβάλ του περιοδικού “αθηνόραμα”.

Photo: pelopac.gr
Photo: pelopac.gr

Μετά από πυρετώδεις δοκιμές η εμπειρότατη γευσιγνωστική ομάδα του περιοδικού και του athinorama.gr/umami επέλεξε 150 ανερχόμενους μικρούς έλληνες παραγωγούς, με βασικό κριτήριο την ποιότητα των ειδών τους, αποδεικνύοντας πως η χώρα διαθέτει αξιόλογες και υγιείς παραγωγικές δυνάμεις. Τα πιο διαλεχτά της ελληνικής επικράτειας: γλυκίσματα, τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, ζυμαρικά, ελιές και ελαιόλαδο, αβγοτάραχο, σάλτσες και ντιπ, μανιτάρια και λαχανικά, μπίρες μικροζυθοποιίας, ποτά και κρασιά, αρτοποιήματα, ξίδια και βότανα, ξηροί καρποί, καφέδες, αλάτια, μπαχαρικά και μαρμελάδες - ό,τι αντιπροσωπεύει τους παραγωγούς νέας κοπής αλλά και το σημερινό κοινό, που σαφώς στρέφεται σε γεύσεις αυθεντικές, ταυτισμένες με την γαστρονομική μας ταυτότητα.

Εν τω άμα και το θάμα: Τι νόημα θα είχε η γιορτή της σύγχρονης ελληνικής γεύσης χωρίς ελεύθερη γευσιγνωσία; Στο Εστιατόριο, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του φεστιβάλ, πέντε περιλάλητοι σεφ, ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Γιάννης Λουκάκος, ο Έκτωρ Μποτρίνι, ο Γιάννης Μπαξεβάνης και Δημήτρης Σκαρμούτσος, στρώνουν τραπέζι για όλους: ετοιμάζουν τα αγαπημένα τους χριστουγεννιάτικα φαγητά σαν σε ένα μεγάλο οικογενειακό τραπέζωμα. Το γλυκό μέρος των δοκιμών έχει αναλάβει αποκλειστικά ο εμβληματικός Κωνσταντινίδης, με το γεμάτο λιχουδιές Ζαχαροπλαστείο του, ενώ διαλεχτά αφεψήματα και καφέδες θα προσφέρονται σε πολλά σημεία της έκθεσης.

Κρασί και μπύρα ασφαλώς σε περίοπτη θέση, με 30 και πλέον περίπτερα σχετικών παραγωγών  - αλλά και bar όπου θα δοκιμάζονται μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες και εκλεκτοί οίνοι - ασφαλώς με τα αναγκαία συνοδευτικά, αλλαντικά και τυριά από τα καλύτερα του είδους. Κι επειδή, όπως έχουμε πολλάκις επαναλάβει, όσον αφορά τα εδώδιμα «πρώτα τρώει το μάτι», θα αποδοθούν Βραβεία Συσκευασίας καθότι τα κλισέ και οι προχειρότητες για τα ελληνικά καλούδια ανήκουν στο παρελθόν. Πέρα από την αρμόδια επιτροπή, οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να ψηφίζουν τα προσωπικά τους αγαπημένα προϊόντα.

Photo: achtypistours.gr
Photo: achtypistours.gr

Οι Παράλληλες Εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων τα «Χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά χοιροσφάγια», η «πιο περίεργη βασιλόπιτα της Ελλάδας» από την Αγιάσο της Μυτιλήνης ή το επιτόπιο πήξιμο τυριού από τους μάστορες της Γαλακτοκομικής Λέσβου, θα παρουσιάζονται από τους πλέον καταξιωμένους του χώρου - ανάμεσά τους και η “δική μας” Θάλεια Τσιχλάκη - και αναμένεται, κατά παράδοση, να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών. Οι κρατήσεις θέσεων έχουν ήδη ξεκινήσει στη σελίδα elladagiortigefseis.gr, όπου βρίσκει κανείς όλες τις σχετικές πληροφορίες, το πρόγραμμα, τον τρόπο πρόσβασης και τις ώρες λειτουργίας ενώ αξιοσημείωτο είναι το κόστος της εισόδου στην έκθεση: 6 ευρώ για τη γενική είσοδο και 10 για εισιτήριο διαρκείας τριών ημερών. Μικροί επίδοξοι γευσιγνώστες, κάτω των 12 ετών, θα εισέρχονται δωρεάν.

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'