Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ζέα ταιριάζει και στο στρούντελ

της Αμαλίας Λογαρά Συνταγέςστρούντελ, αλεύρι ζέας

Η πιο γνωστή και αγαπητή εκδοχή του αυστριακού, κατά παράδοση, γεμιστού γλυκού είναι εκείνη με το μήλο, συνδυασμένο συχνά με σταφίδες και κανέλα. Σήμερα σας ετοιμάζω σπιτικό στρούντελ σε δύο παραλλαγές: με κοινό αλεύρι αλλά και αλεύρι ζέας. Το αποτέλεσμα και στις δύο εκδοχές θα είναι το ίδιο τραγανό, εύγευστο και λαχταριστό.

Photo: zimtkeksundapfeltarte.blogspot.gr
Photo: zimtkeksundapfeltarte.blogspot.gr

Στρούντελ με κοινό αλεύρι 

Υλικά για τη ζύμη

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν
  • ½ κούπα ζάχαρη καστανή
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κούπα σταφίδες ξανθές
  • 1 κούπα ανθρακούχο νερό
  • λίγο αλάτι (στη μύτη του κουταλιού)

Γέμιση

  • 6 μήλα σε κύβους
  • χυμός και ξύσμα από 2 μανταρίνια και 1 πορτοκάλι
  • 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι κανέλα
  • 8-9 κουταλιές της σούπας τριμμένο μπισκότο
  • 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ

Εκτέλεση

Η ζύμη
Ζυμώστε τα υλικά της όλα μαζί, τόσο όσο να ενωθούν και να γίνουν μια αφράτη ζύμη. Βάλτε την στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Η γέμιση
Βάλτε σε μια κατσαρόλα τα μήλα, τον χυμό και το ξύσμα, τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατέψτε κι αφήστε να βράσουν για λίγο, ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να μαλακώσουν ελαφρώς τα μήλα. Κατεβάστε απ’ τη φωτιά και, αφού κρυώσει το μίγμα, προσθέστε το τριμμένο μπισκότο.

Στη συνέχεια βγάλτε τη ζύμη απ’ το ψυγείο και ανοίξτε την σε μακρόστενο φύλλο πάνω σε λαδόκολλα. (Για να μη κολλάει η ζύμη σας στον πλάστη, ανοίξτε το φύλλο ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες πιέζοντας με τον πλάστη από πάνω· έτσι δεν θα αναγκαστείτε να αλευρώνετε τον πλάστη κι η ζύμη θα παραμείνει αφράτη). Όταν πια έχετε ανοίξει το φύλλο, αφαιρέστε από πάνω τη λαδόκολλα και τοποθετήστε τη ζύμη σας, μαζί με την αποκάτω λαδόκολλα, σ’ ένα ταψί.

Βάλτε στο κέντρο του φύλλου τη γέμιση και ανασηκώστε όλες τις πλευρές του ώστε να σκεπαστεί πλήρως η γέμιση. Ψήστε σε μέτριο φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει  το γλυκό σας. Βγάλτε το από τον φούρνο, αφήστε το να κρυώσει αρκετά και ραντίστε με κονιάκ. Αν θέλετε, χιονίστε το με άχνη.

Στρούντελ με αλεύρι ζέας 

Εξίσου εύγευστο και τραγανό γίνεται το στρούντελ με αλεύρι ζέας - για όσους έχουν πρόβλημα με τη γλουτένη· όμως θα πρέπει να αντικατασταθεί και το τριμμένο μπισκότο με μπισκότο χωρίς γλουτένη.

Αν λοιπόν χρησιμοποιήσετε αλεύρι ζέας, βάλτε την ίδια ποσότητα (3 φλιτζάνια) αλλά 2 κουταλιές της σούπας μπέικιν. Φροντίστε ώστε η ζύμη να είναι πιο υδαρής, γιατί όταν μπαίνει στο ψυγείο σφίγγει αρκετά. Να έχετε υπόψη σας επίσης ότι θα χρειαστεί παραπάνω προσπάθεια να ανοιχτεί το φύλλο.

Προσοχή:  Όταν φτάσετε στην κάλυψη της γέμισης με το φύλλο, ανασηκώστε τη ζύμη μαζί με τη λαδόκολλα και καλύψτε μ’ αυτήν πλήρως την επιφάνεια της ζύμης προκειμένου να μη ξεραθεί στο ψήσιμο. Ψήστε έτσι για 20-25 λεπτά και στα τελευταία 5-10 λεπτά ανοίξτε τη λαδόκολλα και αφήστε την επιφάνεια ακάλυπτη να ψηθεί.

Μια ακόμα μικρή παραλλαγή:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι άλλα φρούτα μαζί με τα μήλα : βάλτε π.χ. 4 μήλα και 2 αχλάδια, ή 3 μήλα 2 αχλάδια και 1 μπανάνα (ιδιαίτερα την μπανάνα, που λιώνει εύκολα, προσθέστε την στο τέλος κομμένη σε φέτες, αφού κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αμαλίας Λογαρά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'