Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Westvleteren: η καλύτερη μπύρα του κόσμου

της Γκέλης Βούρβουλη Wikiμπύρα, Westvleteren

Πριν απο λίγες μέρες βρέθηκα στις Βρυξέλλες κι επειδή είχα υποσχεθεί στην Αναστασία ότι θα γύριζα με κάτι ενδιαφέρον, όταν ο οικοδεσπότης του ταξιδιού μου πρότεινε τη μπύρα Westvleteren ακολούθησα τη συμβουλή του και επέστρεψα με δύο μικρά μπουκάλια στη βαλίτσα μου.

Τη μπύρα την συμπαθώ αλλά δεν είναι από τα ποτά που πίνω συχνά και δεν είμαι ούτε ειδικός, ούτε γνώστης. Αυτό που μου κίνησε την περιέργεια ήταν ότι η συγκεκριμένη θεωρείται απο πολλούς ειδικούς και γνώστες ως η καλύτερη μπύρα του Κόσμου, η οποία μέχρι πρόσφατα πωλείτο μόνο από το Μοναστήρι του Αγίου Σίξτους της περιοχής Βλέτερεν του Βελγίου – και μόνο με ραντεβού.

Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της Westvleteren είναι ότι κυκλοφορεί σε τρία είδη με διαφορετική περιεκτικότητα αλκοόλ:  5,8%, 8% και 10,2%. Η πρώτη είναι η λεγόμενη «ξανθιά» η οποία πίνεται και κρύα και δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Οι άλλες δύο  θεωρούνται τα «αστέρια» της παραγωγής, διατηρούνται για χρόνια και πίνονται σε θερμοκρασία δωματίου.

Το Μοναστήρι του Αγίου Σίξτους ιδρύθηκε το 1931 και το 1938 οι Τραππιστές μοναχοί άρχισαν να φτιάχνουν τη μπύρα, η οποία περιέχει μαγιά, λυκίσκο, κριθάρι, ζάχαρη, καραμέλα και νερό.  Την πουλούσαν για να συντηρηθούν και όχι για να βγάλουν κέρδος και αυτή η πρακτική συνεχίζεται μέχρι σήμερα. «Φτιάχνουμε μπύρα για να μπορούμε να είμαστε μοναχοί» είναι το σύνθημά τους και παρόλο που η ζήτηση αυξάνεται παγκοσμίως χρόνο με τον χρόνο, η παραγωγή δεν την ακολουθεί.

Photo: geedub11@Flickr
Photo: geedub11@Flickr

Η «καλύτερη μπύρα του Κόσμου» είναι επίσης και η πιο δυσεύρετη. Οι μοναχοί την πουλάνε λίγες φορές τον χρόνο και μόνο σε ιδιώτες, οι οποίοι υπόσχονται ότι την αγοράζουν για ιδία χρήση και όχι για μεταπώληση.  Πρόσφατα, όμως, η Westvleteren έκανε την εμφάνισή της σε δύο καταστήματα των Βρυξελλών. Το Beer Planet  και το De Bier Tempel. Την βρήκα στο πρώτο, στην υψηλή τιμή των 12 ευρώ το μπουκάλι και πήρα ένα με 8% αλκοόλ κι ένα με 10,2%. Τα μπουκάλια είναι εντελώς γυμνά, χωρίς καμία ετικέτα και μόνο από το καπάκι καταλαβαίνεις τη διαφορά μεταξύ των τριών ειδών.

"Στην αρχή η γεύση της σοκάρει αλλά μόλις την συνηθίσεις καταλαβαίνεις πόσο καλή μπύρα είναι... " μου είπε ο φίλος που μου την σύστησε και επ' αυτού θα έχω άποψη σε λίγα χρόνια. Διότι λέω να ακολουθήσω το παράδειγμα των ειδικών και να την αφήσω να παλιώσει όσο περισσότερο γίνεται.

Πρόσφατα άρθρα της Γκέλης Βούρβουλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'