Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ασί παρμαντιέ, η γαλλική πατατόπιτα

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η τάρτα του bostanista είναι πράσινη

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςτάρτα, σπανάκι, ροκφόρ

Επιμένω στις τάρτες. Πρώτα απ’ όλα γιατί μ’ αρέσουν πολύ - η σχέση ψωμί και γέμιση τις κατατάσσει αυτομάτως στην κατηγορία comfort food. Έπειτα, αρέσουν σε όλους - δεν έχω συναντήσει ακόμη εκείνον που θ' αρνηθεί ένα κομμάτι τάρτας. Και τέλος, γιατί είναι πραγματικά εύκολο να γίνουν. Με μια μικρή προετοιμασία δε, μπορώ να την έχω σε χρόνο μηδέν έτοιμη. Ας πούμε, φτιάχνω σχεδόν πάντα διπλάσια ποσότητα ζύμης για την βάση και βάζω το περίσσευμα στην κατάψυξη, μέχρι να το χρειαστώ. Το ίδιο κάνω τις περισσότερες φορές και με την γέμιση. Πραγματικά, η κατεψυγμένη εκδοχή δεν έχει καμιά διαφορά από την φρέσκια!

Την τάρτα που ακολουθεί συνήθως την φτιάχνω με το σπανάκι κομμένο στο χέρι ώστε να υπάρχουν κομμάτια ολόκληρα. Ένα λάθος την τελευταία φορά με οδήγησε (αναγκαστικά) σε άλλη τεχνική: Η μπεσαμέλ σβόλιασε και έτσι την έβαλα στο μπλέντερ για να μη την πετάξω. Στο μπλέντερ έβαλα και τα υπόλοιπα υλικά και το μισό ροκφόρ και τα πολτοποίησα όλα μαζί. Γέμισα την τάρτα μ’ αυτό το μίγμα και από πάνω σκόρπισα το άλλο μισό ροκφόρ σε κομμάτια. Το καταπράσινο χρώμα της ήταν συγκλονιστικό.

Τάρτα σπανάκι με ροκφόρ

Για τη βάση

  • 200 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • λίγο αλάτι
  • 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα (ή κεφαλοτύρι)
  • 1 αυγό
  • 2 - 3 κουταλιές παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. baby σπανάκι (ή φύλλα από κανονικό σπανάκι αν δεν βρείτε)
  • 200 γρ. ροκφόρ
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 3 αυγά
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 2 κουταλιές αλεύρι
  • 400 ml γάλα
  • 1 κλαράκι θυμάρι
  • αλάτι και πιπέρι

Ετοιμάζετε πρώτα τη βάση: Ανακατεύετε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι να γίνουν σαν ψίχουλα. Ρίχνετε το τυρί και το ανακατεύετε κι αυτό. Προσθέτετε το αυγό και ζυμώνετε. Προσθέτετε και το παγωμένο νερό κουταλιά-κουταλιά (όσο χρειαστεί) και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. (Αν έχετε μίξερ με μαχαίρι, όλα αυτά γίνονται σε ένα λεπτό). Τυλίγετε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνετε για μία ώρα στο ψυγείο.

Όταν περάσει η ώρα την αναμονής, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C , βουτυρώνετε καλά μια ταρτιέρα και ανοίγετε σε χοντρούτσικο φύλλο τη ζύμη σας. Το στρώνετε στην ταρτιέρα, το σκεπάζετε με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, το γεμίζετε μέχρι επάνω με κάποιο βάρος (φασόλια, ρύζι κλπ.) και το ψήνετε για 15 λεπτά. Βγάζετε το χαρτί με τα φασόλια και συνεχίζετε το ψήσιμο της τάρτας για 7-8 λεπτά ακόμη.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Πλένετε το σπανάκι και το ρίχνετε για 1-2 λεπτά σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το στραγγίζετε και, μόλις μπορείτε να το πιάσετε, το σφίγγετε καλά στις παλάμες σας, για να φύγει όσο περισσότερο νερό γίνεται, και το ψιλοκόβετε.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτετε το αλεύρι και το μαγειρεύετε ανακατεύοντας με αυγοδάρτη για λίγα λεπτά. Προσθέτετε το ζεσταμένο γάλα χτυπώντας δυνατά και γρήγορα, για να μη σβολιάσει η κρέμα μπεσαμέλ, μέχρι να πήξει. Βγάζετε την κρέμα από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε ένα-ένα τα αυγά χτυπώντας καλά κάθε φορά, την παρμεζάνα, τα φυλλαράκια από το θυμάρι και το ψιλοκομμένο σπανάκι. Ανακατεύετε πολύ καλά να πρασινίσει η κρέμα. Κόβετε σε χοντρά κομμάτια το ροκφόρ, το ανακατεύετε κι αυτό στην κρέμα και ρίχνετε το μίγμα στην βάση της τάρτας.

Το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'