Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γαύρος σε φύλλο κρούστας και σάλτσα βουτύρου με σαφράν

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Επιτέλους, χειμώνας: κοτόπουλο με λάχανο

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςλάχανο, κοτόπουλο

Περιμένω πάντοτε πώς και πώς να έρθει χειμώνας για να αρχίσουμε να τρώμε λάχανο. Ιδίως τα παλιοκαιρίσια λάχανα που παίρνουμε από τη γειτόνισσά μας, τη νεαρή αγρότισσα Μαρία Μαρούλη. Είναι τόσο νόστιμα τα λάχανα της Μαρίας, που δεν κρατιέμαι και τα κριτσανίζω προτού καν να τα κόψω σαλάτα. Όλο τον χειμώνα δεν λείπει ποτέ από το ψυγείο μας η λαχανοσαλάτα - με μπόλικο λεμόνι και φρουτώδες πιπεράτο ελαιόλαδο - αλλά και άκοπο λάχανο για να το φτιάξω λαχανόρυζο, με μπόλικο κόκκινο πιπέρι, ή να το μαγειρέψω με κοτόπουλο ή κρέας. Πιπεράτο και με βαθιά γεύση, το απλό τούτο πιάτο μπορείτε να το συνοδεύσετε με πιλάφι ή και βραστές ταλιατέλες με λάδι.

Photo: 13ingredients@Flickr
Photo: 13ingredients@Flickr

Πιπεράτο κοτόπουλο με λάχανο - για 4 μερίδες

  • 1 κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής κομμένο σε μερίδες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 2 καρότα κομμένα σε φέτες
  • 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1½ φλιτζ. γινωμένες ντομάτες τριμμένες ή κονσέρβα ψιλοκομμένες μαζί με το ζουμί
  • 2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1½ με 2 κουτ. γλυκού χαλέπικο πιπέρι ή 2/3 με 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 1 ξυλάκι κανέλλα
  • αλάτι
  • 1 λάχανο, περίπου 1 κιλό, κομμένο σε λουρίδες
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό κομμένο (προαιρετικά)

Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε το κρεμμύδι, τα καρότα, τη ντομάτα, το λάδι, τη ζάχαρη και αρκετό νερό, να σκεπάζει κατά 2/3 τα κομμάτια του κοτόπουλου. Όταν πάρει βράση, σκεπάστε και σιγοβράστε 20 λεπτά, αναποδογυρίζοντας τα κομμάτια 1 φορά ακόμη.

Βγάλτε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα. Βάλτε το ζουμί να πάρει βράση, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να συμπυκνωθεί και να μείνει λίγο λιγότερο από δύο φλιτζάνια. Βάλτε κατόπιν το κοτόπουλο ξανά στην κατσαρόλα, γυρίζοντάς το να βραχεί στο ζουμί. Προσθέστε το κρασί, το χαλέπικο πιπέρι ή το μπούκοβο, το ξυλάκι κανέλλα, όσο αλάτι θέλετε.

Στο μεταξύ ζεματίστε το λάχανο σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο βραστό νερό, βράστε 10 λεπτά και στραγγίστε, πιέζοντας να βγάλετε τα περισσότερα υγρά. Προσθέστε το βρασμένο λάχανο στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο, να πάρει βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε 20 λεπτά περίπου, μέχρι κρέας και λάχανο να μαλακώσουν. Δοκιμάστε, διορθώστε τη γεύση και πετάξτε το ξυλάκι κανέλλα.

Σερβίρετε ζεστό σε βαθιά πιάτα, πασπαλίζοντας με τον κομμένο μαϊντανό, αν θέλετε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'