Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η μακαρονάδα της Πέμπτης: της θαλπωρής

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςμακαρόνια, πράσο, μανιτάρια, Σπαγγέτι Καρμπονάρα

Θα προτιμούσα να επιστρέψω στο πάπλωμά μου, να κλείσω το φως, τα μάτια και να μη βγω στους δρόμους, να μην αντιμετωπίσω τίποτα. Να ακούω τη βροχή μέσα από το παράθυρο και να αναρωτιέμαι γιατί φέτος δεν έχουμε δει τα αποδημητικά πουλιά να φεύγουν σ’ αυτούς τους απόλυτα συμμετρικούς σχηματισμούς τους, που μετά κάνουν ένα φρρρτ και αλλάζουν και σκορπίζουν για να ξανασυνταχθούν. Τέτοια παιδικά να σκέφτομαι. Δεν γίνεται φευ. Κάτι πρέπει να βρω να χαρώ όμως, να περιμένω. Η στιγμή του τραπεζιού παραμένει παρά τα ποικίλα τραμπαλίσματά της, ένα βάλσαμο. Τέτοια, της θαλπωρής, είναι και η σημερινή μακαρονάδα – παραλλαγή της καρμπονάρα.

Μακαρονάδα με πορτομπέλλο, πράσα και αυγά

  • 4 τροφαντές φέτες μπέικον, κομμένες κυβάκια
  • 2 πράσα (άσπρο και πράσινο τρυφερό μέρος) καθαρισμένα και λεπτοκομμένα
  • 2-3 μεγάλα πορτομπέλο ξεσκονισμένα και κομμένα φέτες
  • 1 πακέτο λινγκουίνι ολικής άλεσης (κατά προτίμηση)
  • 2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 φλιτζάνι φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι και πιπέρι

Ζεσταίνω καλά το βαρύ μεγάλο τηγάνι και, χωρίς άλλο βούτυρο ή λάδι, ροδίζω τα κυβάκια του μπέικον για 6-7 λεπτά. Να γίνουν τραγανά. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω πάνω σε χαρτί να στραγγίσουν. Χαμηλώνω τη φλόγα της εστίας.

Συγκεντρώνομαι και συντονίζομαι: στη μεγάλη κατσαρόλα βάζω νερό για να βράσουν τα ζυμαρικά. Εχει αποφασιστική σημασία να είναι καυτά μόλις θα 'χει ετοιμαστεί η συνοδεία τους.

Στο μεγάλο τηγάνι: στο ζεστό λιπάκι από το μπέικον ρίχνω τα πράσα και τα κομμένα μανιτάρια. Αλατίζω, ανακατεύω και τα αφήνω για 5 λεπτά να μαλακώσουν. Ξεσκέπαστα για να μη μουλιάσουν.

Σε ένα μπολ παραδίπλα, ανακατεύω καλά τα δύο αυγά με τα ¾ της παρμεζάνας.

Σουρώνω τα λινγκουίνι (κρατώντας 1 φλτ. από το νερό τους). Με μια κίνηση και χωρίς χρονοτριβή ρίχνω τα καυτά μακαρόνια στο τηγάνι. Ανακατεύω με τα πράσα και τα μανιτάρια και αποσύρω από τη φωτιά. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν τάχιστα. Ανακατεύοντας με το ένα χέρι, τους ρίχνω τα αυγά-τυρί και συνεχίζω για 1 λεπτό την ανάμειξη, καλά αλλά μαλακά. Αν δω ότι είναι κάπως στεγνά, τότε είναι η στιγμή να ρίξω τον καυτό ζωμό που έχω κρατήσει. Μπέικον στο τέλος και έξτρα τυρί που έχει περισσέψει.

Περιττό να πω δύο πράγματα:
Τρώμε αμέσως.
Εχουμε βράσει τα μακαρόνια 2 λεπτά λιγότερο από την αναγραφόμενη ένδειξη της συσκευασίας.

[παραλλαγή από την Tyler Florence]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'