Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Θυμάστε το "μελαχρινό";

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςφανουρόπιτα, κέικ, fruitcake

Στο σπίτι μας το λέγαμε «μελαχρινό» και αλλού το έλεγαν «νηστήσιμο» το κέικ αυτό με λάδι, ξανθές σταφίδες, καρύδια και μπαχαρικά, που τρώγαμε συχνά. Την φανουρόπιτα την είχαμε ακουστά αλλά δεν είχαμε προσωπικές εμπειρίες... στο σπίτι μας δεν χανόταν τίποτα - χα χα. Αργότερα κατάλαβα ότι πρόκειται για την ίδια συνταγή.

Την θυμήθηκα τελευταία όταν, μελετώντας τη φθινοπωρινή μας παραγωγή καρπών, μου μπήκε η ιδέα να φτιάξω ένα γλυκό που θα τους περιλάμβανε όλους. Η ιδέα ξεκίνησε από τα τζίτζιφα γκλασέ που είχα φτιάξει όταν έγραφα το σχετικό κομμάτι. Από υπερβάλλοντα ζήλο είχα φτιάξει πάρα πολλά και δεν ήξερα πόσο θα κράταγαν ακόμα. Σκέφτηκα να τα βάλω σε μελαχρινό κέικ μαζί με τις σταφίδες. Από εκεί και πέρα ο νους μου αχαλίνωτος! Είχαμε φρέσκα καρύδια από το δέντρο μας, κυδώνια, ρόδια, νέας σοδειάς πορτοκάλια και μανταρίνια, λωτούς... όλα τα καλά. Για να μην έχω ενοχές απληστίας, θύμισα στον εαυτό μου το εγγλέζικο φρούτκεικ όπου βάζουν μέσα ό,τι κατεβάζει ο νους τους. Το πήζουν στα φρούτα και ζαχαρωτά.  Εγώ θα περιοριζόμουν στα προϊόντα μας.

Είχε επιτυχία και σας δίνω τη συνταγή που σας παρέχει πολλή ελευθερία στην εκλογή φρούτων κλπ. Στον χυμό πορτοκαλιού μπορείτε να περιλάβετε ξύσμα της φλούδας, αν σας αρέσει μια ελαφριά πικράδα. Αντί για κυδώνι μπορείτε να βάλετε μήλο. Αντί για βύσσινο σιρόπι μπορείτε να βάλετε βύσσινο γλυκό ή σταφύλι γλυκό.
Καλά τυλιγμένο μπαίνει στην κατάψυξη για τις γιορτές (εγώ αυτό θα κάνω).

Υλικά

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 ½ κουταλάκι κανέλα
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1  φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
  • ½ φλιτζάνι σιρόπι ροδιού ή βύσινου ή πελτέ κυδώνι
  • 2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού
  • ½ φλιτζάνι καλού κονιάκ ή Grand Marnier ή σπιτικό λικέρ φρούτου
  • 1 φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
  • 1 φλιτζάνι τζίτζιφα, χουρμάδες ή άλλα ξηρά φρούτα σε κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι κυδώνι τριμμένο και μαραμένο στον φούρνο μικροκυμάτων
  • ½ φλιτζάνι ώριμο λωτό μαραμένο στον φούρνο μικροκυμάτων
  • 1 φλιτζάνι καρύδια κομματιασμένα και ψημένα ελαφρά σε στεγνό τηγάνι

Οδηγίες
Μουλιάζουμε τις  σταφίδες και τα άλλα φρούτα στο κονιάκ και μέρος του χυμού για ½ - 1 ώρα. Σε μια γαβάθα ανακατεύουμε αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και μπαχαρικά. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε καλά λάδι, ζάχαρη, τον υπόλοιπο χυμό, το σιρόπι, το κυδώνι και τον λωτό.

Προσθέτουμε στα στεγνά συστατικά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις σταφίδες και τα φρούτα πάντα ανακατεύοντας. Όταν έχουν ενσωματωθεί όλα, αν ο χυλός είναι λίγο στεγνός, προσθέτουμε μερικές ακόμα κουταλιές χυμό.

Χύνουμε τον χυλό σε δύο μακρόστενα (11 x 25) ταψιά του ψωμιού, καλά λαδωμένα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για μία περίπου ώρα. Το τελειωμένο κέικ πρέπει να έχει νωπή υφή... δεν πρέπει να το παραψήσουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'