Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ο μανάβης του μέλλοντός μας

του Νίκου Ορφανού μανάβης, φρούτα, λαχανικά

Ένας μανάβης με πτυχίο αρχιτεκτονικής είναι ένας αποτυχημένος αρχιτέκτονας ή ένας, δυνάμει, νεωτεριστής μανάβης; Επίσης δεν είναι απορίας άξιο, γιατί ενώ ο μανάβης είναι εργασία πρωταρχικής σπουδαιότητας για την καθημερινότητά μας, σπανίως ακούει κανείς κάποιο πιτσιρικά να λέει «εγώ όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω μανάβης»;

Photo: wadegriffith@Flickr
Photo: wadegriffith@Flickr

Τι εστί μαναβική; Εργασία για εκείνους που μπορούν να ξυπνούν χαράματα. Πριν ξημερώσει, στη λαχαναγορά για προμήθειες, κατόπιν στο μαγαζί, το οποίον πρέπει να είναι καθαρό, περιποιημένο και να έχει καλές τιμές. Βεβαίως ο ανταγωνισμός από τις λαϊκές είναι σκληρός αλλά το μανάβικο είναι μια επιχείριση που, εάν καταφέρει να χτίσει καλή σχέση με τον πελάτη, πάντα θα έχει θέση στη ζωή μας.

Σκέφτομαι καμιά φορά, άμα αναγκαζόμουνα λόγω ανάγκης να αλλάξω δουλειά, τι θα έκανα; Ε, λοιπόν, θα άνοιγα μανάβικο. Αλλά όχι όπως αυτά που βλέπω και ψωνίζω, τα οποία έχουν μείνει στην εποχή του Ζήκου και του υπέροχου Χατζηχρήστου. Δυστυχώς τα περισσότερα μανάβικα αγνοούν τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή. Να λοιπόν πώς θα ήθελα να είναι το μανάβικο που ψωνίζω και που θα άνοιγα:

1. Ο μανάβης και το προσωπικό πρέπει να είναι χαρούμενοι και γελαστοί. Ναι, ναι, το ξέρω ότι εννοείται αλλά ο μανάβης που ξέρουμε συνήθως είναι κάποιος που μας θυμίζει τον μπάρμπα μας απ' το χωριό και μας μιλάει ως περιπτεράς. Σεβασμός στον πελάτη επίσης είναι και η καθαριότητα. Το μανάβικο πρέπει να λάμπει, δεν μπορεί να είναι σαν αποθήκη χοντρέμπορα.

2. Τα ζαρζαβατικά πρέπει να αναφέρουν ξεκάθαρα την προέλευσή τους. “Μήλα Νάουσας” δεν μου λέει τίποτα. Μήλα του τάδε από το τάδε χωριό, ναι. Συγκεκριμένα, να ξέρουμε τι τρώμε και από πού. Βεβαίως και από ποιον.

3. Τι είναι θερμοκηπίου; Τι είναι φρέσκο; Επίσης θέλω να το ξέρω. Οι γενικές επιγραφές και ο σνομπισμός που ενίοτε επιδεικνύουν τα μαναβάκια αλλά και οι μάγκες με τους πάγκους στη λαϊκή με διώχνουν τρέχοντας. Και βρείτε άλλους πελάτες - κορόιδα, τάχα μου γνώστες.

4. Το μανάβικο πρέπει να έχει σάιτ. Ναι, μη γελάτε. Πλέον δεν εμπιστεύομαι κανέναν όστις δεν γνωρίζει από τη στοιχειώδη έστω τεχνολογία· θεωρώ ότι είναι αργός στις αποφάσεις και τις συννενοήσεις του. Θα ξυπνάω το πρωί και με τον καφέ μου θα μπαίνω στο σάιτ. Θα βλέπω τις νέες αφίξεις. Με φωτογραφίες, παρακαλώ. Πόσο διαρκεί να ανεβάσεις τρεις φωτό; Τίποτα πλέον. Και με ένα τηλεφωνάκι ή ηλεκτρονικά κάνω την κράτησή μου. Θέλω μισό κιλό σπανάκι, ένα κιλό μπρόκολα, δυο ματσάκια ρόκα, ένα κιλό μήλα και τρία κιλά πορτοκάλια για χυμό. Πληρώνω με την πιστωτική μου και τα παραλαμβάνω όποτε θέλω, το απόγευμα, χωρίς το άγχος μην τελειώσουν τα καλά. Και ο μανάβης τζιράρει πριν καλά καλά ανεβάσει τα ρολά. Ταχύτης. Δεν έχω καιρό για ψώνια και δρομολόγια, δουλεύω πολύ και το ηλεκτρονικό μαγαζί με απαλλάσσει κι εμένα και τον μαγαζάτορα από το άγχος του ωραρίου λειτουργίας.

5. Ο Ζήκος το '65 πήγαινε με το ποδήλατο τις παραγγελίες στα σπίτια. Κι εσύ, ρε συνοικιακέ μανάβαρε, βαριέσαι; Απαράδεκτον. Καταργήθηκαν τα ντηλιβέρια, καθότι πηγαίνανε στα μανάβικα με το αμάξι ή το φορτώνανε οι αντρούκλες στη σύζυγο. Διανομή στο σπίτι και τέρμα τα δρομολόγιά μου.

Photo: wadegriffith@Flickr
Photo: wadegriffith@Flickr

6. Βιολογικά: η τροφή του μέλλοντος. Από τη μια να μας λένε οι διαιτολόγοι τρώτε φρούτα και λαχανικά και από την άλλη κάθε φορά να σκέφτομαι: Πόσα ραντίσματα τρώω με κάθε τσαμπί σταφύλι; Βιολογικά, τα θέλω δίπλα στα κανονικά. Τι, είναι ακριβότερα; Ναι, γιατί είναι δυσεύρετα και λίγα. Άμα μπουν στα μανάβικα της γειτονιάς, θα αυξηθούν οι καλλιεργητές για να καλύψουν τη ζήτηση και θα φτηνύνουν.

7. Ενισχύστε τους τοπικούς παραγωγούς. Σταματήστε να κρέμεστε από τα τέτοια του χοντρέμπορα. Πόσο κοστίζει να βρεις έναν παραγωγό σε ένα χωριό έξω από το Ηράκλειο, φερ' ειπείν, να σου βάζει δυο φορές τη βδομάδα το φορτίο στο πλοίο, το χάραμα να το έχεις φρεσκότατο στο κατάστημα; Και άμα προαγοράσεις τη σοδειά του, πετυχαίνεις καλύτερη τιμή και χτυπάς και τη λαϊκή στα ίσα, που τη μέρα που γίνεται εσύ βαράς μύγες.

Ο μανάβης προσφέρει την αναντικατάστατη προσωπική επαφή. Είναι ο υπεύθυνος για την ποιότητα των προϊόντων του. Και επειδή η αγροτική παραγωγή θα μας σώσει αδέρφια, επιτελεί λειτούργημα ενίοτε. Αλλά όχι όπως όπως. Και όσοι μείνατε άνεργοι και σκέφτεστε μαγαζιά τέτοιου τύπου, προσέξτε καλά. Μόνο η υψηλή ποιότητα επιζεί πλέον. Και οι στοχευμένες υπηρεσίες.

Και που 'σαι κυρ - Κώστα, από πού είπες είναι αυτά τα αχλαδάκια;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Ορφανού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'