Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η Τέχνη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η Σταχτοπούτα - έδεσμα

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςκουνουπίδι

Κουνουπίδι που βράζει: τι μπόχα Θεέ μου. Ό,τι κι αν κάνεις, τι φέτες ψωμί, τι ξύδια, τίποτε δεν σε σώζει από τη βαριά μελαγχολία και το σφίξιμο στο στομάχι. Ισοδυναμεί με τη λέξη φωταγωγός πολυκατοικίας, άτσαλα στρωμένο τραπέζι, στραβά τα μαχαιροπήρουνα, κατεβασμένα μούτρα, άπλυτα πιάτα ημερών στο νεροχύτη, φθαρμένο κόντρα πλακέ. Τι την ξεπερνάει; Μάλλον μόνο το βρασμένο λάχανο, αυτό σε στέλνει κατευθείαν στον Χάινριχ Μπελλ και τις περιπέτειές του ως παιδί στον Κλόουν.

Photo: bonappetit.com
Photo: bonappetit.com

Κι αν όμως σε μια στιγμή αδυναμίας αγόρασες ένα κουνουπίδι (γιατί σου φάνηκε λαχταριστό σαν μπουκλωτό κεφάλι παιδιού) και τώρα το ανταμώνεις, την ώρα που βράδυ ανοίγεις στο ψυγείο σου; Πώς να περάσεις τη βραδιά; Δύο τινά θα συμβούν. Ή θα το βοσκήσεις ωμό, αλλά πόσο να φας παριστάνοντας ότι είσαι σε κοκτέιλ της δεκαετίας του '80 (μπαστούνια καροτάκια, μπουκίτσες κουνουπίδι, αγγουράκια και στο κέντρο η ντιπ;). Ή θα το βράσεις, φαντασιώνοντας ότι είσαι στον Ευαγγελισμό. Αυτοκτονικά και τα δύο.

Στη φίλη Αγλαΐα Κρεμέζη οφείλω πολλά, εν οις ότι έμαθα να ψήνω το κουνουπίδι που πάραυτα μεταβάλλεται από πλαδαρό βρώσιμο σε παιχνιδιάρικο γλυκό έδεσμα. Δεν χρειάζονται πολλά πολλά, το χωρίζετε σε μπουκετάκια, πλύσιμο και ανακάτεμα σε μεγάλη γαβάθα με αλάτι, πιπέρι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Ζεστός φούρνος, απλωμένο στο ταψί, ένα - δυο γυρίσματα και σε 20-30 λεπτά είναι αναψοκοκκινισμένο δελεαστικά.

Χτες λοιπόν που συνάντησα στη στέππα του ψυγείου μου ένα σφιχτό, σέξυ κουνουπίδι, ανέτρεξα στα κιτάπια μου πώς θα μπορούσα να το αξιοποιήσω με λίγο κόπο και κυρίως με ό,τι είχα έναν γύρο στα ράφια μου. Δηλαδή μπαγιάτικο ψωμί, λάδι, σταφίδες ξανθές και άλλα ταπεινά. Το αποτέλεσμα ιδού :

Ταπεινό πλην όμως χαρούμενο

  • 1 κουνουπίδι μεσαίο
  • 6 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 φλ. χοντρά ψίχουλα ψωμιού
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. κάπαρες στεγνωμένες σε χαρτί κουζίνας
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών (σπιτικό, άντε και σε κύβο)
  • 1 φλιτζάνι ξανθές κορινθιακές σταφίδες
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κρασί
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό

Όση ώρα ψήνεται το κουνουπίδι: σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι, ξανθίζουμε το σκόρδο, σε χαμηλή φωτιά να μην αρπάξει, και μόλις πάρει χρώμα ρίχνουμε τις κάπαρες. Περιμένουμε 3-4 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να ξεραίνονται τελείως και ρίχνουμε και τα ψίχουλα. Ένα πεντάλεπτο χρειάζονται περίπου για να γίνουν χρυσοκόκκινα και τραγανά. Τα βάζουμε κατά μέρος.

Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε τον ζωμό και όταν πάρει βράση ρίχνουμε τις σταφίδες και το ξύδι. Ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι σχεδόν να εξατμιστεί. Μεταφέρουμε το ψημένο και επιτέλους λαχταριστό κουνουπίδι σε μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε με το μίγμα σκόρδο - κάπαρη πρώτα, μετά με τις σταφίδες και πασπαλίζουμε με τον φρεσκοκομμένο μαϊντανό.

Ναι, θαύματα γίνονται (κυρίως στην κουζίνα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'