Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Μπιφτέκια ψαριού για «δύσκολα» πιτσιρίκια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κυριακάτικο, κατακόκκινο brunch

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςπαντζάρια, brunch, πρωινό

Τα παντζάρια δε γίνονται μόνο σαλάτα. Όπως τα περισσότερα λαχανικά και οι χειμωνιάτικες θρεπτικές ρίζες, τα παντζάρια είναι πολύ πιο νόστιμα αν τα ψήσουμε, αντί να τα βράσουμε σε νερό. Τη συνταγή τούτη, που την φτιάχνουμε εμείς με τα παντζάρια του κήπου μας για μεσημεριανό, σας την προτείνω σαν ιδέα για χειμωνιάτικο brunch - το εξυπνότατα επινοημένο πρωινό/μεσημεριανό του σαββατοκύριακου. Είναι η δική μου, ελαφρότερη παραλλαγή του red flannel hash, δηλαδή τηγανητά στο βούτυρο κυβάκια παντζάρι, πατάτα και κρεμμύδι με μπέικον και αβγά, που σερβίρονται για πρωινό στον αμερικάνικο Νότο.

Photo: chow.com
Photo: chow.com

Σημειώστε πως το άλικο χρώμα των παντζαριών χρησιμεύει και σαν φυσική μπογιά για να χρωματίσετε φαγητά αλλά και γλυκά, όπως το ριζότο με ξυσμένο παντζάρι ή ακόμα και ένα ροζ ρυζόγαλο, όπου θα χρησιμοποιήσετε κομματάκια παντζάρι μέσα στο γάλα με το ρύζι.

Παντζάρια, καρότα και πατάτες με αβγά στον φούρνο

Για 3-4 άτομα

  • ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 3 χοντρές φέτες μπέικον κομμένες σε λεπτά λουριδάκια (προαιρετικά)
  • 2 πατάτες μέτριες σε κύβους
  • 2 καρότα μέτρια σε κύβους
  • 4 παντζάρια μέτρια ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους
  • 2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση και σε χοντρές ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο μέτριες λιωμένες
  • ½ φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 4 αβγά μεγάλα

Προθερμάνετε το φούρνο στους 230° C και βάλτε τη σχάρα στη μέση. Βάλτε το ελαιόλαδο με το μπέικον (αν το χρησιμοποιείτε) σε μεγάλο τηγάνι ή πυρίμαχο σκεύος και μεταφέρετε στο φούρνο για 5 λεπτά περίπου, μέχρι το λάδι να κάψει και το σκεύος να ζεσταθεί καλά.

Σε μεγάλη γαβάθα βάλτε τα παντζάρια, τις πατάτες, τα καρότα, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάλτε αλάτι, μπόλικο πιπέρι και ανακατέψτε. Απλώστε το μίγμα ομοιόμορφα στο καυτό τηγάνι ή πυρίμαχο ταψί και ψήστε 20 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαλακώνουν και να ξεροψηθούν λίγο στις άκρες.

Βγάλτε από τον φούρνο, ανακατέψτε καλά και ψήστε άλλα 15-20 λεπτά ή μέχρι τα παντζάρια, οι πατάτες και τα καρότα να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Βγάλτε από τον φούρνο και σχηματίστε στα λαχανικά 4 λακούβες. Σε κάθε μία σπάστε μέσα από 1 αβγό. Βάλτε στο φούρνο να ψηθούν τα αβγά όσο θέλετε.

Σερβίρετε πασπαλίζοντας με αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό, αν θέλετε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'