Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ασί παρμαντιέ, η γαλλική πατατόπιτα

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μια ζεστή μπουκιά

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςσκορδόψωμο, σκόρδο, ψωμί

Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι καλύτερο αυτές τις μέρες από το να επιστρέφεις επιτέλους στο καταφύγιό σου - σπίτι σου και από την εξώπορτα να σε υποδέχεται μια φρέσκια γαργαλιστική (γαλλικού τύπου) μυρωδιά. Θέλω κάτι ζεστό, εύκολο, μυρωδάτο, χορταστικό. Κάτι που να συνοδεύει στα γρήγορα έναν ζωμό, μια σαλάτα, ένα (άντε και δύο και τρία) ποτήρια κρασί. Και μόνο για την ευωδία αξίζει τον κόπο. Ποιον κόπο; πανεύκολο.

Σκορδόψωμο ευωδιαστό

  • 1 μεγάλη γαλλική μπαγκέτα ή 2 μικρές
  • 100 γρ. βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (στο γουδί)
  • 3-4 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα τα φύλλα τους
  • 40 γρ. τριμμένη παρμεζάνα και 1-2 κουταλιές για το τελείωμα 
  • λίγο, ελάχιστο χυμό λεμονιού

Ανάβω τον φούρνο στους 220°C και, μέχρι να ζεσταθεί καλά, κόβω την μπαγκέτα με καλό κοφτερό μαχαίρι σε παχουλές φέτες, όχι όμως μέχρι κάτω - κάτω. Δηλαδή χωρίζω τις φέτες αλλά δεν τις αποκόπτω. Την βάζω στο κέντρο ενός μεγάλου κομματιού από αλουμινόχαρτο, τόσο μεγάλου ώστε να διπλώνει και να την κλείνει με άνεση, καλά.

Ανακατεύω με ένα πιρούνι βούτυρο, σκόρδο, μαϊντανό και παρμεζάνα, κρατώντας 1-2 κουταλιές για το τέλος. Στίβω και λίγες σταγόνες λεμόνι. Με ένα μαχαίρι μαλακά απλώνω και βυθίζω το μίγμα ανάμεσα στις φέτες. Ναι, θα πασαλειφτεί κάπως η φρατζόλα, δεν με πειράζει καθόλου. Στο τέλος πασπαλίζω την επάνω επιφάνεια της μπαγκέτας με την υπόλοιπη παρμεζάνα.

Κλείνω καλά το αλουμινόχαρτο (καλύτερα με μια πιέτα - δίπλωμα στην κορυφή) και ψήνω το σκορδόψωμο για 20 λεπτά. Ανοίγω το πακετάκι και αφήνω για άλλα πέντε λεπτά στον καυτό φούρνο να ροδοκοκκινίσει.

Καίει! Περίμενε λίγο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'