Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ο φιλόσοφος της μεσογειακής γης έρχεται στην Αθήνα

της Καλής Δοξιάδη Wikiομιλία, εκδηλώσεις, Σύλλογος Μεσογειακής Κηπουρικής, Olivier Filippi

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, θα γίνει στο Μουσείο Γουλανδρή της Κηφισιάς μια διάλεξη που δεν πρέπει να χάσετε. Σας εγγυώμαι ότι το θέμα της ομιλίας θα είναι μια εμπειρία που θα αλλάξει τον τρόπο που σκέπτεστε, όχι μόνο για τους κήπους, αλλά για τη φύση, για τη μεσογειακή γη και για τον τρόπο που ζούμε. Επίσης θα γνωρίσετε έναν άνθρωπο σοφό και γοητευτικό που θα σας μείνει αλησμόνητος. Τον αποκαλώ «γκουρού» μου... αστειεύομαι βέβαια αλλά όχι εντελώς.

Ο Ολιβιέ Φιλιππί είναι ο φιλόσοφος της μεσογειακής κηπουρικής που απέκτησε τις γνώσεις του, την αγάπη του και την κατανόηση του για το θέμα στις ξερές πλαγιές της Μεσογειακής λεκάνης, μελετώντας και συλλέγοντας. Τα πειράματά του και οι καλλιέργειές του δεν έγιναν στην εγκλιματισμένη ατμόσφαιρα πανεπιστημιακών εργαστηρίων με αποστειρωμένη τεχνητή άμμο, αλλά στην ύπαιθρο, στον ήλιο, στη σκιά των δέντρων, στο πετρώδες άγονο χώμα της περιοχής μας.

Από το φυτώριο του Olivier Filippi στη Mèze της Γαλλίας, jordichueca@Flickr
Από το φυτώριο του Olivier Filippi στη Mèze της Γαλλίας, jordichueca@Flickr

Σήμερα είναι ο κυρίαρχος του κλάδου. Έχει γράψει δύο βιβλία που περιέχουν όλη τη σοφία του και το φυτώριο του έξω από το Μονπελιέ στη Νότια Γαλλία διαθέτει άπειρες ποικιλίες από ταπεινά μεσογειακά φυτά που δεν έχουν απαιτήσεις για πλούσια χώματα και άφθονο νερό.

Photo: anduze.blogs.midilibre.com
Photo: anduze.blogs.midilibre.com

Δεν συνηθίζει να μιλάει δημόσια. Μόνο η στενή φιλία που τον συνδέει με μερικά ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Μεσογειακής Κηπουρικής (Mediterranean Garden Society), και η πίστη του στο έργο του διεθνούς αυτού συλλόγου που έχει την έδρα του στην Παιανία τον φέρνει για δεύτερη φορά σε 6 χρόνια στη Αθήνα για να μιλήσει στα μέλη του συλλόγου και το αθηναϊκό κοινό. Η ομιλία θα γίνει στα αγγλικά.

Βιβλιογραφία

  • Olivier Filippi, The Dry Gardening Handbook: Plants and Practices for a Changing Climate. Thames and Hudson, 2008
  • Olivier Filippi, Alternatives au Gazon. Actes Sud, 2011

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'