Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Meat days 2013: σάρκινη πανδαισία

του Δημήτρη Μπούτου εκδηλώσεις, ημερίδα, έκθεση, κρέας

Αυτό το σαββατοκύριακο ανήκει δικαιωματικά τόσο σε ασυγκράτητους αλλά και υποψιασμένους κρεωφάγους. Από το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, ως και τη Δευτέρα, στις 4 του μήνα, στο κέντρο Metropolitan Expo, στα Σπάτα Αττικής, διεξάγεται η δεύτερη έκθεση για την αγορά κρέατος υπό την ονομασία "Meat days 2013".

Photo: seango@Flickr
Photo: seango@Flickr

Η διοργάνωση ξεκίνησε την πορεία της από την περασμένη χρονιά, οπότε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη σχετική έκθεση (“Meat days 2012”). Στόχος της είναι να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην εγχώρια αγορά κρέατος: να εδραιωθεί ένα σημείο συνάντησης επαγγελματιών, καταναλωτών και ειδικών επιστημόνων, που θα συζητήσουν εποικοδομητικά για τα προϊόντα, τις εξαγωγές τους, τις νέες τεχνολογίες στην παραγωγή του κρέατος αλλά και τις προοπτικές του κλάδου. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς πως σήμερα, σε όλη τη χώρα, λειτουργούν περί τα 300 εργαστήρια επεξεργασίας κρέατος, οι επαγγελματίες κρεοπώλες και τεχνίτες ξεπερνούν τις 20.000 ενώ οι έμποροι και εισαγωγείς αγγίζουν τις 1.100 εταιρείες, η έκθεση - συνάντηση αυτή αποκτά σημασία ιδιαίτερη.

Τι θα περιλαμβάνει η εν λόγω διοργάνωση; Παρουσίαση μιας μεγάλης έρευνας αγοράς για τον κλάδο: Τι είδους κρέας προτιμούμε ως καταναλωτές; Αγοράζουμε από μεγάλες αλυσίδες ή επιμένουμε να εμπιστευόμαστε τον συνοικιακό κρεοπώλη; Πόσο στηρίζουμε την εγχώρια παραγωγή; Θα ακολουθήσουν ομιλίες εκπαιδευτικές, ημερίδα αφιερωμένη αποκλειστικά στα βιομηχανικά σφαγεία, η αναλυτική παρουσίαση του νέου Αγορανομικού Κώδικα καθώς και πρακτικότερες εκδηλώσεις, όπως τα σεμινάρια κοπής κρέατος. 

Με μια γρήγορη ματιά στο αναλυτικό πρόγραμμα, αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η ημερίδα με τίτλο «Σταβλικές εγκαταστάσεις ως παράγοντας για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων». Στο πλαίσιό της θα παρουσιαστούν οι δυσμενείς συνθήκες της εγχώριας εντατικής κτηνοτροφίας, η σημασία και η επίδραση των παραδοσιακών τεχνικών στην υγεία του ζώου και, κατ' επέκταση, στην ποιότητα του τελικού προϊόντος. Η διαχρονική ανάγκη για ευζωία των ζώων φαίνεται πως αναδιαμορφώνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία με στόχο να αλλάξουν σημαντικά οι συνθήκες στις ελληνικές σταβλικές εγκαταστάσεις.

Το ωφέλιμον μετά του τερπνού: Από την έκθεση δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι γευστικές δοκιμές, έτσι οι εκθέτες θα ψήνουν κάποια από τα προϊόντα τους στο σημείο της έκθεσης προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να δοκιμάσουν νόστιμους μεζέδες και να συνομιλήσουν με επαγγελματίες και εμπόρους του κλάδου.

Επίσης, παράλληλα με την έκθεση Meat Days και στον ίδιο χώρο, θα διεξαχθεί η πρώτη έκθεση “Γαλακτοκομίας και Τυροκομίας -  Dairy Expo”.

Περισσότερα στοιχεία και αναλυτικές πληροφορίες για την έκθεση θα βρείτε στην επίσημη σχετική ιστοσελίδα.

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'