Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Παίζοντας με τον κιμά: meatzza

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςκιμάς, πίτσα, meatzza

Ευέλικτος, εύχρηστος και φυσικά χορταστικός, ο κιμάς είναι το χρυσό εργαλείο στα χέρια κάθε άπειρου μάγειρα, που όμως λαχταρά κρεατινά, χορταστικά πιάτα. Ενώ το μαγείρεμα του κρέατος συχνά έχει δυσκολίες («παραψήθηκε», «δεν μαλάκωσε αρκετά στο βράσιμο» και άλλα τέτοια απογοητευτικά) ο κιμάς βγάζει ασπροπρόσωπους τους πρωτόπειρους της κουζίνας. Δεν είναι φθηνότερος από το κρέας, όμως σοφά μοιρασμένος και συνδυασμένος με λαχανικά, ζυμαρικά ή σούπες, όπως εκείνη που μας ετοίμασε η Μαρία Τσέκου για τις μεγάλες φτώχειες, μπορεί να “φτουρήσει” για περισσότερα του ενός φαγητά. Βέβαια, οι απλές συνταγές που έχουμε συνηθίσει να τον απολαμβάνουμε μετρημένες και πληκτικές στην επανάληψή τους: μπιφτέκια, κεφτεδάκια ή πολύτιμος συνοδός για τα μακαρόνια. Παρακολουθώντας τις προάλλες κάμποσα μαγειρικά επεισόδια της, ομολογουμένως, σαγηνευτικής Nigella Lawson, ανάμεσα από αχνιστές πίτες, λάγνα σοκολατένια γλυκά και δροσερές σαλάτες ξεπήδησε μια άκρως ενδιαφέρουσα για τους κρεωφάγους πρόταση, η meatzza. Πρόκειται για ένα είδος πίτσας, ιταλικής σαφώς καταγωγής, που γίνεται με κιμά, αυγά, μυρωδικά, ντομάτα και τυρί, όπου ο κιμάς παίρνει τη θέση της βάσης - ζύμης. Θυμίζει αρκετά το, γνωστότερο σε μας, συμπαγές ρολό κιμά, όμως τα μυριστικά, η σάλτσα και το τυρί κάνουν το φαγητό αυτό μια πανδαισία μεσογειακών γεύσεων και αρωμάτων.

Photo: kitchenfrau.com
Photo: kitchenfrau.com

Για την πίτσα - meatzza θα χρειαστούμε:

  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 500 γραμμ. κιμά από κρέας της προτίμησής μας
  • ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3/4 φλιτζανιού τρίμματα μπαγιάτικου ψωμιού
  • ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • μερικά φύλλα βασιλικού ή δυόσμου
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • περίπου 200 γραμμ. τυριού - η πρωτότυπη συνταγή προτείνει μοτσαρέλα, όμως τη θέση της μπορεί να πάρει οποιοδήποτε ελληνικό τυρί θα λιώσει στο ψήσιμο

Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Διαλέγουμε ένα ταψάκι κατάλληλο για πίτσα ή, αν δεν διαθέτουμε, ένα σχετικά χαμηλό ταψί και το ραντίζουμε με ελαιόλαδο, απλώνοντάς το με τα χέρια μας για να αλείψουμε όλη την επιφάνειά του. Ψιλοκόβουμε ντομάτες, κρεμμύδι, βασιλικό ή δυόσμο και τρίβουμε λίγο από το τυρί. Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε τον κιμά με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το τριμμένο τυρί, τα ψίχουλα του ψωμιού, τα κομμένα μυρωδικά, λίγο από το κρεμμύδι - σχεδόν το 1/4 - αλάτι και πιπέρι. Ψιλοκόβουμε και τη σκελίδα σκόρδου και την προσθέτουμε. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας και προσθέτουμε τα αυγά. Το ανακάτεμα συνεχίζεται μέχρι και τα αυγά να ενσωματωθούν στην κιμαδένια ζύμη και να αποκτήσει ενιαίο χρώμα και υφή.

Photo: kitchenfrau.com
Photo: kitchenfrau.com

Την απλώνουμε επιμελώς στο λαδωμένο ταψί, πιέζοντας ώστε να γίνει αρκετά πλατιά, για να ψηθεί καλά στη συνέχεια, και ανυψώνουμε ελαφρώς τα άκρα της, περιμετρικά του ταψιού. Στραγγίζουμε τώρα τις ντομάτες, τις θέλουμε αρκετά - μα όχι τελείως - στεγνές. Τις ανακατεύουμε με τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και απλώνουμε το μίγμα πάνω στη βάση με τον κιμά που ετοιμάσαμε. Αν δεν καλυφθεί πλήρως ακόμα καλύτερα: μεγαλύτερη επιφάνεια ελεύθερη για ζουμερές, κρεατένιες μπουκιές.

Photo: kitchenfrau.com
Photo: kitchenfrau.com

Προσθέτουμε τώρα το υπόλοιπο κρεμμύδι και από πάνω χοντροκομμένα κομμάτια τυριού, που κατά το ψήσιμο θα λιώσουν φτιάχνοντας μια λαχταριστή κρούστα. Φούρνισμα και ψήσιμο στον ήδη αρκετά ζεσταμένο φούρνο μας για 20 με 25 λεπτά, ώσπου το τυρί να λιώσει καλύπτοντας τα υλικά. Αν η βάση που φτιάξαμε με τον κιμά είναι σχετικά λεπτή, τα 20 λεπτά ψησίματος αρκούν, αλλιώς αφήνουμε να ψηθεί λίγο παραπάνω.

Photo: kitchenfrau.com
Photo: kitchenfrau.com

Την ξεφουρνίζουμε, περιμένουμε - όσο δύσκολο κι αν ακούγεται - λίγα λεπτά για να κρυώσει, την κόβουμε όπως θα κόβαμε μια πίτσα, σε τριγωνικά δηλαδή κομμάτια, και σερβίρουμε. Αν στο τραπέζι βρίσκονται παιδιά ή έφηβοι σας συμβουλεύω εκ πείρας να είστε προσεκτικοί· άπαξ και δοκιμάσουν θα πρέπει να πολεμήσετε για να εξασφαλίσετε το μερίδιο που δικαιούστε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'