Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ασί παρμαντιέ, η γαλλική πατατόπιτα

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μάγισσες, φαντάσματα και κολοκύθες

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςκολοκύθες, κέικ

Είναι η εποχή τους τώρα. Θέλαμε δεν θέλαμε τα κληρονομήσαμε απ' τους Αμερικάνους μαζί με την άγνωστη, μέχρι τελευταία, σε μας γιορτή του Halloween, την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου. Στα χαρτοπωλεία της επαρχιακής μας πόλης βλέπεις διακόσμηση φθινοπωρινή σε τόνους πορτοκαλιούς με λίγους σκελετούς και νυχτερίδες για ποικιλία. Και βεβαίως τις τόσο διακοσμητικές κολοκύθες.

Όταν ζούσα στην Αμερική και ήταν η κόρη μου μικρή, διασκεδάζαμε σκαλίζοντας παράξενα πρόσωπα στις τεράστιες κολοκύθες τους και στήνοντάς τις έξω από την πόρτα με κερί αναμμένο να φέγγει μέσα. Ψήναμε και πασατέμπο με τους σπόρους αλλά το ψαχνό το πετούσαμε, ως κάτι άχρηστο και άνοστο που τρώνε μόνο οι Aμερικάνοι. Πρέπει να σας εξηγήσω ότι μεγαλώνοντας στην Αθήνα δεν είχα φάει ποτέ κολοκύθα. Στο σπίτι μας δεν την μαγειρεύαμε για κάποιο λόγο. Ίσως δεν άρεσε του πατέρα μου. (Όπως μάθαμε πολύ αργότερα, αυτός συνήθως ήταν ο λόγος που μερικά τρόφιμα δεν εμφανίζονταν ποτέ στο τραπέζι μας.)

Όταν βρέθηκα στην Αμερική, φοιτήτρια, είχα μια ατυχή αρχική εμπειρία με κάποια κακότεχνη και άνοστη pumpkin pie με γεύση μπαγιάτικου μοσχοκάρυδου, πράγμα που ενέτεινε την προκατάληψη και καθυστέρησε ακόμα περισσότερο την εκτίμηση. Ποιος θα μου έλεγε ότι κάποια μέρα θα αποτελούσε σημαντικό μέρος της φθινοπωρινής μου εμπειρίας. Τώρα στο κτήμα τις καλλιεργούμε τις σπούρδες (όπως λέγονται εδώ στην Κέρκυρα) και τις μαγειρεύω με διάφορους τρόπους, ψητές στο φούρνο με ρίγανη, ως ριζόττο, σούπες, πίτες και γλυκά.

Το κέικ που ακολουθεί είναι από αμερικάνικη συνταγή. Εκεί το λένε Pumpkin Bread, παρόλο που δεν έχει σχέση με ψωμί. Είναι γλυκό και νωπό, με υφή που θυμίζει τσίζκεϊκ. Στη δική μου παραλλαγή το κέικ είναι λιγότερο γλυκό, η κολοκύθα είναι ψητή και όχι βραστή, το ελαιόλαδο αντικαθιστά το βούτυρο και περιλαμβάνονται και οι σπόροι, κάτι που δεν συνηθίζεται εκεί πέρα. (Τους αγοράζω έτοιμους ξεφλουδισμένους από μαγαζί ξηρών καρπών. Αυτούς που περιέχει ή κολοκύθα τους ψήνω και τους τρώμε πασατέμπο.)

Κέικ Κολοκύθας
Υλικά

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι σόδα μαγειρική
  • 2 φλιτζάνια αλεσμένη ψητή κολοκύθα (δείτε παρακάτω)
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 ½ κουταλάκι κανέλλα
  • ¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • ¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 1 ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη (περισσότερη αν τα κέικ σας αρέσουν πολύ γλυκά)
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι τυρί κρέμα (τύπου Φιλαδέλφεια) χωρισμένο σε 12 κομματάκια.
  • 4 αυγά
  • ¼ φλιτζανιού ξινόγαλα
  • 1 φλιτζάνι ψίχα καρυδιού ψημένη και αλεσμένη χοντρά
  • ½ φλιτζάνι σπόρους κολοκύθας,  ψημένους και αλεσμένους χοντρά.

Για το τελείωμα:

  • μερικές κουταλιές ζάχαρη καστανή
  • 1 κουταλιά αλεύρι
  • μια κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι κανέλλα
  • λίγο αλάτι
  • ½ φλιτζάνι σπόρους κολοκύθας ωμούς

Οδηγίες
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέϊκιν πάουντερ. Κόβουμε περίπου 1 κιλό ψίχας κολοκύθας σε κομμάτια 3 περίπου εκατοστών και τα ψήνουμε σε φούρνο 180 βαθμών, γυρίζοντας κάθε τόσο μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να ροδίσουν. Την αλέθουμε σε μηχάνημα κουζίνας και μετράμε δύο φλιτζάνια.

Βάζουμε την κολοκύθα σε κατσαρόλα με το αλάτι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε σε μέση θερμοκρασία έως ότου να βγάζει ατμό και πυκνώνει (6-8 λεπτά).

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το λάδι, και το τυρί κρέμα, ανακατεύοντας. Αφήνουμε για 5 λεπτά και ανακατεύουμε γερά έως ότου ομογενοποιηθεί το μίγμα. Χτυπάμε μαζί τα αυγά και το ξινόγαλα.

Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε μαζί το μίγμα της κολοκύθας και το μίγμα των αυγών και προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα αλευριού. Προσθέτουμε τα καρύδια και τους κολοκυθόσπορους πάντα ανακατεύοντας. Χωρίζουμε το μίγμα σε δύο μακρόστενα αντικολλητικά ταψιά ψωμιού (11 x 25 εκ), αλειμμένα με λάδι.

Για το τελείωμα ανακατεύουμε ζάχαρη, αλεύρι, κανέλλα και λάδι με τα δάχτυλα... να γίνει σαν βρεμένη άμμος και πασπαλίζουμε την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τους ωμούς κολοκυθόσπορους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών για 45-50 λεπτά. Αφήνουμε να περάσουν 20 λεπτά πριν βγάλουμε τα κέικ από τα ταψιά και μετά αφήνουμε να κρυώσουν (1 ½ ώρα) πριν κόψουμε φέτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'