Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ξεκίνησαν οι γιορτές του φθινοπώρου

των bostanistas εκδηλώσεις, έκθεση, ημερίδα

Με αφορμή την εμφάνιση των καρπών του φθινοπώρου, σε όλη τη χώρα διοργανώνονται μικρές ή μεγαλύτερες γιορτές, εκθέσεις, δοκιμές, ημερίδες και γλέντια που μας καλούν όλους σε ολιγοήμερες, έστω, εξορμήσεις. Το ερχόμενο διάστημα την τιμητική τους έχουν τα κάστανα, το τσίπουρο, τα μανιτάρια και ασφαλώς οι πολύτιμες ελιές.

Photo: oksks@Flickr
Photo: oksks@Flickr

Συνάντηση μανιταρόφιλων - Καρυόφυτο Ξάνθης, Θράκη
Οι δραστήριοι μανιταρόφιλοι οργανώνουν την όγδοη πανελλήνια φθινοπωρινή συνάντησή τους. Στις 2 και 3 Νοεμβρίου, στο Άνω Καρυόφυτο Θράκης, θα λάβουν χώρα τα εξής: αναζήτηση μανιταριών και τρούφας, σεμινάρια μανιταρογνωσίας από τον μυκητολόγο Γιώργο Κωνσταντινίδη και η καθιερωμένη, μετά από κάθε σχετική εξόρμηση, συνεστίαση.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα των μανιταρόφιλων στο facebook.

Photo: papa_joe@Flickr
Photo: papa_joe@Flickr

Στα τέλη Οκτωβρίου είθισται να γιορτάζεται σ' όλα τα καστανοχώρια της Ελλάδας ο πολύτιμος καρπός:

Γιορτή Κάστανου - Άρνα Λακωνίας
Στην Άρνα Λακωνίας διοργανώνεται για δέκατη συνεχή χρονιά η Γιορτή του Κάστανου, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν κάστανα σε όλες τις εκδοχές τους: ψητά, βραστά ή χρησιμοποιημένα σε παραδοσιακά γλυκά συνοδεία ζεστού τσίπουρου. Στην υπαίθρια αγορά, στημένη στα πλαίσια της γιορτής, θα διατίθενται καλούδια από τοπικούς συνεταιρισμούς, γλυκά κουταλιού, αρωματικά φυτά, κρασί και μέλι. Η αγορά είναι ανοιχτή από την περασμένη Παρασκευή ως και τη Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου.

Γιορτή Κάστανου - Ξουρίχτι, Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου, Θεσσαλία
Ο δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου διοργανώνει και φέτος τη Γιορτή του Κάστανου στην πλατεία του Ξουριχτίου, στην είσοδο της Τσαγκαράδας. Η γιορτή θα διαρκέσει από σήμερα, Σάββατο, ως και τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια και των τριών ημερών θα προσφέρονται στους επισκέπτες ψητά κάστανα και δωρεάν κρασί ενώ θα πωλούνται αγροτικά προϊόντα από τους εκθέτες των περιπτέρων.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της γιορτής θα το βρείτε εδώ.

Από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και τον Δεκέμβρη εκτυλίσσεται σε όλη τη χώρα η απόσταξη του τσίπουρου, τα καζανέματα, με κατά τόπους γιορτές, που για τους ντόπιους αποτελούν πραγματική ιεροτελεστία.

Photo: cretazine.com
Photo: cretazine.com

Γιορτή Τσίπουρου - Μαντείο Δωδώνης, Ήπειρος
Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στην κεντρική πλατεία του Μαντείου Δωδώνης θα πραγματοποιηθεί η περίφημη Γιορτή του Τσίπουρου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά την απόσταξή του χάρη στα ρακοκάζανα που θα έχουν στηθεί στο σημείο. Μεζέδες, τοπικά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική θα πλαισιώσουν τη γιορτή.

Photo: cortesdecima@Flickr
Photo: cortesdecima@Flickr

Μάζεμα Ελιάς - Γούβες Λακωνίας
Το ξεχωριστό αγρόκτημα Ευμέλεια, στις Γούβες Λακωνίας, διοργανώνει από τις 22 ως 24 Νοεμβρίου συγκομιδή ελιάς. Οι επισκέπτες θα μπορούν να λάβουν μέρος στη συγκομιδή και τη διαλογή της ποικιλίας Καλαμών, να μάθουν μεθόδους συντήρησής της ενώ δε θα λείπουν και ομιλίες περί ελιάς και ελαιόλαδου.
Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στη σχετική ενότητα της ιστοσελίδας του αγροκτήματος.

Φεστιβάλ Μελιού - Βυτίνα Αρκαδίας
Ως τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου εκτυλίσσεται στη Βυτίνα Γορτυνίας το "Φεστιβάλ μελιού και προϊόντων μέλισσας", με τη στήριξη των μελισσοκόμων του δήμου. Η έκθεση, της οποίας τα εγκαίνια γίνονται σήμερα, Σάββατο 26 Οκτωβρίου, στις 19:15, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παρουσίαση παραγωγής μελιού, έκθεση μελιών και παράγωγων προϊόντων, προσφορά γλυκισμάτων και αναλυτική ενημέρωση του κοινού γύρω από το μέλι. Επίσης θα έχει στηθεί παραδοσιακό εργαστήρι παρασκευής παστελιού ενώ θα πραγματοποιηθεί και εκπαιδευτική ημερίδα για τους παραγωγούς που θα παρευρεθούν.

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'