Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ήπειρος: να την πιεις στο ποτήρι

της Βίκυς Κώστα ελληνικά κρασιά, Μέτσοβο, έλληνες παραγωγοί, οινοπαραγωγοί

Πλούσια και ποιοτικά φέτος τα δώρα της κληματαριάς στα μέρη μας. Στο Μέτσοβο, την πιο ορεινή αμπελουργική περιοχή της Ελλάδας, και στους κατάφυτους από αμπέλια λόφους γύρω από τη Ζίτσα, η σοδειά χαρακτηρίζεται από καλή παραγωγή και κυρίως άριστα ποιοτικά γνωρίσματα. Αυτό σημαίνει εξαιρετικό κρασί, κάτι που επιβεβαιώνει και ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) στον απολογισμό του για τον τρύγο του 2013.

Κατώγι Αβέρωφ - Οι αμπελώνες του, katogi-strofilia.gr
Κατώγι Αβέρωφ - Οι αμπελώνες του, katogi-strofilia.gr

Μας έκανε καλό καιρό, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μια πολλά υποσχόμενη σοδειά από λευκά και ερυθρά κρασιά «πρώτης γραμμής», αλλά και κρασιά από τοπικές ποικιλίες που καταναλώνονται στην ελληνική αγορά και εξάγονται στο εξωτερικό. Οι «γενναιόδωρες», θα λέγαμε, κλιματικές συνθήκες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων από το Μάιο έως και τα μέσα Ιουνίου, που δημιούργησαν σποραδικά κάποια προβλήματα) συνέβαλαν στην ομαλή εξέλιξη του βλαστικού κύκλου και κατά συνέπεια στην κανονική ωρίμανση των σταφυλιών.

Έτσι και φέτος, οι λάτρεις του κρασιού θα απολαύσουν την φρεσκάδα και την αρωματική φινέτσα των λευκών κρασιών της Ζίτσας και τη βουνίσια στιβαρότητα των ερυθρών του Μετσόβου. Εξάλλου οι Έλληνες καταναλωτές μαγεμένοι από την ανερχόμενη ποιότητα και εντυπωσιασμένοι από τον «έρωτα» των παραγωγών γι’ αυτό που κάνουν, επιλέγουν όλο και περισσότερο τα κρασιά της περιοχής.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Οινοποιείου «Κατώγι Αβέρωφ» στο Μέτσοβο, η παραγωγή κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2012. Ο περασμένος χειμώνας ήταν βαρύς, αλλά συνηθισμένα τα βουνά μας στα χιόνια. Ωστόσο ήταν ηπιότερος από τον προπερασμένο, με αποτέλεσμα τα χαρακτηριστικά της σοδειάς να είναι διαφορετικά.

Τα λευκά κρασιά έχουν αποζυμώσει και μας δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα αρωματικά και με πολύ καλές οξύτητες. Συνολικά φαίνονται να είναι παραπλήσια με τα αντίστοιχα του 2012 και ίσως λίγο πιο «τυπικά». Οι πρώτες εκτιμήσεις των ερυθρών κρασιών, δείχνουν ότι έχουμε σκουρόχρωμα κρασιά με πολύ υψηλό φαινολικό δυναμικό. Είναι φρουτώδη με αρκετά ψηλές οξύτητες και πολύ καλό δυναμικό παλαίωσης. Όλα δείχνουν ότι πάμε για μία μεγάλη χρονιά στα ερυθρά, αντίστοιχη του 2012 και του 2001. Οι τιμές των σταφυλιών το 2013 κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 2012.

Τρύγος στη Ζίτσα, zitsa.blogspot.gr
Τρύγος στη Ζίτσα, zitsa.blogspot.gr

Στη Ζίτσα, σύμφωνα με τους ανθρώπους της «ΖΟΙΝΟΣ Α.Ε.», η παραγωγή αυξήθηκε κατά 20%, ενώ ο χειμώνας ήταν σχετικά ήπιος από άποψη θερμοκρασιών με αρκετές βροχοπτώσεις. Κατά την ανθοφορία και καρπόδεση (τέλη Μαΐου- αρχές Ιουνίου) οι βροχές που σημειώθηκαν συνέβαλαν τελικά στην αυξημένη παραγωγή και στην καλή ποιότητα των σταφυλιών. Οι καλές καιρικές συνθήκες κατά την ωρίμανση και τον τρυγητό βοήθησαν στην αποφυγή προσβολής από βοτρύτη και στη σωστή ωρίμανση. Η χρονιά ποιοτικά ήταν πολύ καλή για τη ντεμπίνα αλλά και τις υπόλοιπες ποικιλίες.

Περιμένετε, λοιπόν, λιγάκι, για να δοκιμάσετε τα κρασιά της Ηπείρου και σας υποσχόμαστε ότι θα ικανοποιήσουν κάθε απαιτητικό ουρανίσκο!

Δείτε το προφίλ της Βίκυς Κώστα στο protagon.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'