Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αλεύρια ξεχωριστά: τα μυστικά τους

των Μαρίας Τσέκου, Δημήτρη Μπούτου αλεύρι ζέας, αλεύρι dinkel, αλεύρι ρυζιού, γλουτένη, αλεύρι

Όπως μας θύμισε πρόσφατα η Αλέκα Κυφιώτη «όλοι έχουμε δικαίωμα στη λιχουδιά». Ακόμα και εκείνοι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα με τη διατροφή τους, όπως η δυσανεξία στη γλουτένη, δύσκολα θα στερηθούν τελείως το ψωμί, τις νόστιμες πίτες και τα ζυμωτά γλυκά. Ποια είναι όμως η λύση; Πώς μπορούν να απολαύσουν τις λιχουδιές που λαχταρούν χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους; Σήμερα σας παρουσιάζουμε αλεύρια δοκιμασμένα σε συνταγές που μας αρέσουν και τους τρόπους που μπορείτε, κατά τη γνώμη μας, να τα χρησιμοποιήσετε. 

Ψωμί με αλεύρι ζέας, nourishingmeals.com
Ψωμί με αλεύρι ζέας, nourishingmeals.com

Αλεύρι ζέας
Η ζέα θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα είδη σιταριού και το ομώνυμο αλεύρι της, με χαμηλή γλουτένη, είναι μια πολύ καλή επιλογή και για όσους ακολουθούν συγκεκριμένη δίαιτα λόγω διαβητικών προβλημάτων. Το μαύρο (ολικής άλεσης) ψωμί για παράδειγμα, μπορεί να δώσει τη θέση του στο ψωμί από αλεύρι ζέας. Ιδανικό λοιπόν για αλμυρές παρασκευές, όπως το ιδιαίτερο ψωμί που φτιάξαμε, οι πίτες, τα φύλλα καθώς και για πιο απλές ζυμωτές νοστιμιές, όπως τα κριτσίνια μας. Αρκετά ελαφρύ, αντικαθιστά επάξια το καθιερωμένο αλεύρι και μπορεί να αναμιχθεί με αυτό χωρίς κανένα πρόβλημα - αντιθέτως το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο γευστικό και σίγουρα πιο υγιεινό.

Ψωμί με αλεύρι dinkel, Katrin Hagel@Flickr
Ψωμί με αλεύρι dinkel, Katrin Hagel@Flickr

Αλεύρι ντίνκελ
Το αλεύρι αυτό, γερμανικής καταγωγής, έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη και διατίθεται τόσο λευκό όσο και σκούρο, ολικής άλεσης. Σε αντίθεση με το ζέας ταιριάζει περισσότερο σε γλυκιές λιχουδιές, όπως η αλλιώτικη, υγιεινή μας πάστα φλώρα. Το λευκό ντίνκελ μας αρέσει περισσότερο σε κουλουράκια ενώ το σκούρο δείχνει να ταιριάζει καλύτερα με ψωμί, κριτσίνια, κέικ - ειδικά τα φτιαγμένα με ελαιόλαδο - και άλλα νηστίσιμα μαγειρέματα.

Αλεύρι ρυζιού, xgfx.org
Αλεύρι ρυζιού, xgfx.org

Αλεύρι ρυζιού
Έχουμε πει και παλιότερα πως το ρύζι είναι γιατρικό «για πάσα νόσο». Αντίστοιχα και το αλεύρι ρυζιού, ολόλευκο, ελαφρώς κοκκώδες, με μηδενική γλουτένη, είναι το πλέον ιδανικό για υγιεινές κρέμες και γλυκά. Μπορεί να αντικαταστήσει το σιμιγδάλι σε αρκετές συνταγές, όπως η εύκολη, γρήγορη και λαχταριστή γαλατόπιτα που ετοιμάσαμε πριν λίγους μήνες. Χαμηλό το κόστος του, εύχρηστο και θα ικανοποιήσει σίγουρα όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη αλλά δυσκολεύονται να αποχωριστούν τις παραπάνω λιχουδιές.

Ψωμί από αλεύρι kamut, theordinarycook.co.uk
Ψωμί από αλεύρι kamut, theordinarycook.co.uk

Ακόμα δύο αλεύρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, που μπορεί κανείς να δοκιμάσει, είναι το ιταλικό faro και το αιγυπτιακής προέλευσης καμούτ (kamut), που έχει ιδιαίτερη γεύση και είναι μια καλή λύση για ψωμί και ζυμαρικά.

Οφείλουμε να επισημάνουμε πως όλα τα παραπάνω είναι αλεύρια με “καλή γλουτένη”, που σημαίνει χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη - όχι μηδενική! Μοναδική εξαίρεση είναι το αλεύρι ρυζιού. Τι σημαίνει αυτό; Πως όλα τους είναι πολύ καλές λύσεις για όσους θέλουν να ακολουθήσουν ένα μοντέλο υγιεινής διατροφής. Όσοι όμως πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με τη γλουτένη θα πρέπει να ερευνήσουν το ζήτημα λίγο παραπάνω, να απευθυνθούν δηλαδή αρχικά σε κάποιον ειδικό και στη συνέχεια να επιλέξουν αν και ποιο αλεύρι θα χρησιμοποιούν. 

Εμείς τα δοκιμάσαμε στις παραπάνω συνταγές, μας άρεσαν και, επειδή ό,τι μας αρέσει το μοιραζόμαστε, σας τα προτείνουμε. Καλά μαγειρέματα!

*Τα παραπάνω αλεύρια θα τα βρείτε σχεδόν σε όλα τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Εμείς ευχαριστούμε για τις πληροφορίες το κατάστημα getBiO στη Νέα Μάκρη (τηλ.: 22940 29303).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'