Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η Τέχνη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κρέμα-λεμόνι: πάει παντού

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςλεμόνια, λεμονόκρεμα, lemon curd

Με τα μυρωδάτα μας λεμόνια φτιάχνω συνήθως την κλασική αγγλική lemon curd (λεμονόκρεμα). Είναι εξαιρετικό συμπλήρωμα για cheesecake αλλά και σε κάθε λογής κέικ και τάρτες, όπως το οικογενειακό μας γλυκό του γιαουρτιού με αμύγδαλα, και το κέικ με πορτοκάλι που γίνεται με ελαιόλαδο. Ετούτη η λεμονόκρεμα είναι μοναδική και για να την γευτείτε με κριτσανιστά σοκολατένια αμυγδαλωτά ή με κάθε λογής κουλουράκια - ακόμα και αν δεν είναι σπιτικά.

Υλικά - για περίπου 1½ φλιτζάνι

  • 4 αβγά μέτρια ή μεγάλα
  • 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι, κατα προτίμηση βιολογικής καλλλιέργειας
  • 1/2 φλιτζάνι φρεσκοστιμένο χυμό λεμόνι σουρωμένο
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο, σε μικρά κομμάτια, ή ελαφρύ ελαιόλαδο

Σε μέτρια ανοξείδωτη μεταλλική γαβάθα ανακατέψτε με μίξερ του χεριού μαζί τα αβγά, τη ζάχαρη και το ξύσμα μέχρι το μίγμα να πάρει ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Προσθέστε τον χυμό λεμόνι και το βούτυρο ή το ελαιόλαδο και βάλτε τη γαβάθα μέσα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει σε μέτρια φωτιά. Με σύρμα ανακατεύετε διαρκώς το μίγμα, μέχρι να δέσει.  Σβήστε την εστία και συνεχίστε να ανακατέβετε για 1 λεπτό ακόμη.  

Αν θέλετε, περάστε την κρέμα από μέτρια σίτα, πιέζοντας με σπάτουλα για να αφαιρέσετε σβώλους που ίσως σχηματίστούν. Εγώ παραλείπω αυτή τη διαδικασία.

Μεταφέρετε σε γαβάθα ή σε 2 μικρά βαζάκια και βάλτε πλαστική μεμβράνη, ή δίσκους από λαδόχαρτο, που να καλύπτουν όλη την επιφάνεια, για να μην κάνει κρούστα. Αφήστε να κρυώσει και βάλτε στο ψυγείο. Χρησιμοποιήστε την την επομένη για το cheesecake. Διατηρείται τουλάχιστον μια βδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'