Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ενα υπέροχο γεύμα με βιετναμέζικo Pho (και λίγη γαλλική ιστορία)

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η σούπα της Δευτέρας: ψήστα πρώτα!

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςκαρότα, ταχίνι, ρεβίθια

Ρεβίθια λοιπόν, αν ξέραμε πόσο πολύτιμα είναι, θα 'πρεπε να 'μασταν πιο εμπνευσμένοι στο πώς τα παρουσιάζουμε στο οικογενειακό μας τραπέζι. Μέχρι έξω από το σπίτι με είχε βγάλει ως τιμωρία, προ αμέτρητων δεκαετιών, η μητέρα μου, επειδή αρνιόμουνα πεισματικά να δοκιμάσω την κάπως γκριζωπή σούπα τους. Αυτή η αποπομπή - πολύ συχνή ως παιδαγωγική μέθοδος στη δεκαετία του '60 - το μόνο που κατάφερε είναι να ακούω ρεβίθια και να χλωμιάζω. Χρειάστηκαν 4 δεκαετίες για να τα ξαναδοκιμάσω - στη Σύμη, μαγειρεμένα στον φούρνο μαζί με μανιτάρια πλευρώτους - για να υποχωρήσει ακαριαία το βάρος της παιδικής τιμωρίας. 

Όχι, δεν προλαβαίνω ρεβιθάδα για την αποψινή σούπα της Δευτέρας. Κι η σαλάτα που μας χόρταινε το καλοκαίρι παραείναι θερινή. Αλλιώς θα τα συνδυάσω, θερμό πορτοκαλί στο πιάτο και πιπεράτα τραγανά ρεβίθια πάνω από την μυρωδάτη σούπα - κρέμα. Μακάρι να 'μουν τώρα έξι χρονών...

Σούπα από καρότα, ταχίνι και πικάντικα ρεβίθια

  • ½ κιλό καρότα, καθαρισμένα και κομμένα εγκαρσίως και στη μέση
  • αλάτι
  • ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 - 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού ή λάιμ
  • πάπρικα στη μύτη του κουταλιού
  • ¼ του κουταλιού κύμινο
  • μπούκοβο στη μύτη του κουταλιού
  • ¼ του φλιτζ. ταχίνι
  • 3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • ελαιόλαδο, το καλύτερο που διαθέτουμε
  • αλάτι και πιπέρι
  • ελάχιστο σησεμάλαιο (προαιρετικά)

Απλώνω τα κομμένα καρότα σε ένα ταψί, καλυμένο με χαρτί φούρνου, τα λαδώνω λιγάκι, αλατίζω και τα ψήνω στο 200 για ένα ημίωρο περίπου, να ξανθίσουν και να αρχίσουν να γίνονται τρυφερά.

Στη φωτιά της κουζίνας, στο βαθύ μαντεμένιο τηγάνι, ζεσταίνω λίγο ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά ροδίζω κρεμμύδι και σκόρδα ψιλοκομμένα. Να καραμελώσουν και να μην καούν. Τα ενισχύω με το λεμόνι ή λάιμ, το κύμινο, την πάπρικα, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Αν έχω ζωμό έτοιμο, (τι άξια νοικοκυρά!) τον επιστρατεύω. Αλλιώς διαλύω 2 κύβους βιολογικού ζωμού λαχανικών σε 3 φλτζ. ζεστό νερό.

Ενώνω τις δυο παρέες των υλικών μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα. Μαζί και το ταχνίνι και το ζωμό λαχανικών. Με το μίξερ «μπαστούνι» τα λιώνω όλα και τα κάνω κρέμα.
Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και σερβίρω προσθέτοντας μια χουφτίτσα πικάντικα ρεβύθια και λίγες σταγόνες σησαμέλαιο.

Για τα πικάντικα ρεβίθια

  • 2 φλιτζάνια βρασμένα ρεβίθια
  • 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα (κι άν είναι και καπνιστή ακόμη καλύτερα)
  • αλάτι

Ο σκοπός μας είναι να γίνουν τραγανά και νόστιμα: ζεσταίνουμε σε τηγάνι το λάδι με μέτρια φωτιά και τα περνάμε μερικές βόλτες για ένα 5λεπτο, αρωματίζοντάς τα με το αλάτι και την πάπρικα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'