Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Χιώτικο κελάρι: με επιμονή και υπομονή

της Χριστίνας Ταχιάου Παραγωγοί + προϊόνταέλληνες παραγωγοί, Χίος, στριφτάρια, λαζανόφυλλα

Δέκα ολόκληρα χρόνια πάλευε με τη γραφειοκρατία μέχρι να φτάσει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: τη δημιουργία μιας μικρής οικοτεχνίας στη Χίο. Τα κατάφερε και, πλέον, δηλώνει ικανοποιημένος με την επιλογή του.

Στριφτάρια με χιώτικο μανταρίνι, welovegreekfood.com
Στριφτάρια με χιώτικο μανταρίνι, welovegreekfood.com

Ο Νίκος Κωνσταντουλάκης εγκατέλειψε το 1999 τη δουλειά του ως σεφ στην Αθήνα και μετακόμισε στη Χίο, τόπο καταγωγής του. Στη Βέσσα, στα Μαστιχοχώρια, έναν από τους μεσαιωνικούς οικισμούς του νησιού, βρίσκεται το παραδοσιακό οίκημα το οποίο ήθελε να αξιοποιήσει και να στήσει την οικοτεχνία του. «Μόνο για την αλλαγή χρήσης περίμενα 40 μήνες» λέει. Δεν αποθαρρύνθηκε. Ασχολήθηκε με αγροτικές δουλειές και κυρίως με τη μαστίχα. Μόλις τελείωσε με τις άδειες, μπήκε στην παραγωγή: χιώτικα στριφτάρια και λαζανόφυλλα, με την επωνυμία Χιώτικο Κελλάρι.

Τα στριφτάρια και τα λαζανόφυλλα είναι ζυμαρικά και ο κύριος Κωνσταντουλάκης καταφέρνει να βγάζει αρκετούς κωδικούς: με πάπρικα, με πατάτα, με αγκινάρα, με σέλινο, με σπανάκι, με μανταρίνι, με παρμεζάνα... «Η πρώτη ύλη είναι το βασικό. Πολτοποιώ ο ίδιος όλα τα φρέσκα λαχανικά». Παράγει 100 κιλά καθημερινά. Ένας αριθμός που χαρακτηρίζει ο ίδιος «μικρό. Εργάζομαι κάθε μέρα, δεν υπάρχουν αργίες, καθώς μια μέρα να το αφήσεις, η παραγωγή πηγαίνει πίσω κι αυτό το βρίσκεις μπροστά σου». Ωστόσο υπάρχει ανταμοιβή: τα προϊόντα διακινούνται σε ντελικατέσεν καταστήματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Χίου, όπου είναι περιζήτητα. «Ο κόσμος ξεχωρίζει την ποιότητα. Αυτό είναι που προσπαθούμε να κρατήσουμε».

Δεν κάνει μεγαλεπήβολα σχέδια και κινείται πολύ συντηρητικά. «Με τα προβλήματα και τη γενικότερη κατάσταση στο νησί, αν κάνω μεγάλα βήματα θα την πατήσω. Κρατώ την παραγωγή στο επίπεδο που μπορώ να την ελέγξω και να είμαι συνεπής. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Ξέρετε, πολλές φορές μου λένε “καλά, τόσο γρήγορα έστειλες την παραγγελία;” Έχουμε συνηθίσει, δυστυχώς, στην Ελλάδα, να δεχόμαστε την ασυνέπεια».

Παρά τις απαιτήσεις της δουλειάς και τις γενικότερες δυσκολίες, όπως το κόστος των μεταφορικών από τη Χίο, ο κύριος Κωνσταντουλάκης δηλώνει ικανοποιημένος. «Δεν μετάνιωσα καθόλου για την επιλογή να έρθω στη Χίο. Ένα πράγμα ξέρω, πάντως: αν μπορείς να κινηθείς μόνος σου, έχει καλώς. Διαφορετικά, κανείς δε θα βρεθεί να σε “σπρώξει”».

Βέσσα, Μαστιχοχώρια Χίου
Τηλ. 22710 73378
Email: chiotikokellari@yahoo.com
Για τα προϊόντα δείτε εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'