Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ρολά κριτσανιστά με αμύγδαλα

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςρολά, αμύγδαλα

Ο μακαρίτης ο ξάδελφός μου, Λεωνίδας Χαρβαλιάς, είχε μεγάλη αδυναμία στα γλυκά. Από την άλλη, όμως, είχε πίεση, ποδάγρα και κιλά αρκετά περισσότερα από όσα θα έπρεπε. Ζούσε μόνος του μέχρι που αρρώστησε κι είχε μανία να παρακολουθεί εκπομπές μαγειρικής και να πειραματίζεται, φτιάχνοντας διάφορα φαγητά και γλυκά. Βαριόταν τα πολύπλοκα, όπως για παράδειγμα να κάνει κολοκύθια γεμιστά με κιμά και αβγολέμονο, φαγητό που αγαπούσε ιδιαίτερα. Είχε, λοιπόν, επινοήσει μια deconstruction του παραδοσιακού πιάτου  - όπως θα έλεγε και ο φίλος μου ο Χριστόφορος Πέσκιας. Ο Λεωνίδας έβαζε στην κατσαρόλα ψιλοκομμένα κολοκυθάκια, ρύζι, κιμά και κρεμμύδι, τα έβραζε όλα μαζί σαν ριζότο και τέλος έκανε ένα ελαφρύ αβγολέμονο και τα περίχυνε. «Έχει ίδια γεύση με τα γεμιστά κολοκυθάκια της μαμάς», μου έλεγε όταν γελούσα με το φαγητό του αυτό, θυμίζοντάς μου τα πιάτα της θείας μου  - μεγάλης αδελφής της μητέρας μου -  που είχε τη φήμη πως ήταν η καλύτερη μαγείρισσα της οικογενείας μας.

Photo: choosy-beggars.com
Photo: choosy-beggars.com

Ανάμεσα στα πολλά και διάφορα που έφτιαχνε κατά καιρούς ο Λεωνίδας, τούτα τα κριτσανιστά ρολά είναι ένα εξαιρετικό γλυκό, απλό και με ελάχιστα υλικά, κάτι ανάμεσα σε μπακλαβά (χωρίς σιρόπια) και μπισκότο, που το σκέφτηκε για να χρησιμοποιήσει τα αμύγδαλα του περιβολιού του. Έχουν ελάχιστα λιπαρά (λάδι) και ζάχαρη και θα μπορούσα να σας τα χαρακτηρίσω σχεδόν "διαίτης". Διατηρούνται πολύ καιρό σε κουτί - αν καταφέρετε να μην τα καταβροχθίσετε σε μια μέρα. Κι αν θέλετε να τα παρουσιάσετε σαν πιο “σοβαρό” γλυκό, συνοδέψτε τα με ψητά μήλα, κυδώνια ή και με παγωτό καϊμάκι.

Ρολά κριτσανιστά με αμύγδαλα, του Λεωνίδα
Δείτε σε φωτογραφίες τα στάδια της παρασκευής του γλυκού εδώ.

Υλικά για 80 κομμάτια (για 12-16 άτομα)

  • 400 γραμμ. αμύγδαλα καβουρντισμένα (όχι ασπρισμένα), αλεσμένα
  • 8 - 10 κουταλιές ζάχαρη
  • ξύσμα από 4 λεμόνια
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
  • 1 πακέτο λεπτά φύλλα για γλυκά, βγαλμένα από την κατάψυξη όση ώρα προτείνεται στη συσκευασία
  • ηλιέλαιο
  • ανθόνερο ή μπράντι
  • άχνη ζάχαρη

Σε γαβάθα ανακατώστε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα και την κανέλλα. Με καλό μαχαίρι κόψτε το ρολό του φύλλου στα 4 (χωρίς να αφαιρέσετε το πλαστικό περίβλημα). Ανοίξτε το ένα από τα τέσσερα ρολά και, αφού απλώσετε τη στίβα με τα φύλλα στην επιφάνεια εργασίας, κόψτε στα 4, για να πάρετε 4 πακέτα με παραλληλόγραμμα φύλλα.

Ξεκινήστε με την πρώτη στίβα, ξεχωρίστε 2 φύλλα μαζ  και αλείψτε τα με ελάχιστο λάδι. Βάλτε στη μια μεριά 1 γεμάτη κ. γλυκού από τη γέμιση και γυρίστε σε ρολό. Αλείψτε εξωτερικά με ελάχιστο λάδι και τοποθετήστε σε λαμαρίνα, με την ένωση προς τα κάτω. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψήστε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν τα ρολά. Αν ψήσετε μαζί 2 λαμαρίνες, αλλάξτε τους θέση στα 5 λεπτά, βάζοντας την επάνω, κάτω. Ραντίστε τα ψημένα ρολά με ελάχιστο ανθόνερο ή μπράντι, αφήστε τα να κρυώσουν 5-10 λεπτά και πασπαλίστε τα με άχνη ζάχαρη.

Παραλλαγή: Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε και αλμυρά ρολά, ανακατεύοντας τα αμύγδαλα με τριμμένη παρμεζάνα και λίγο κόκκινο πιπέρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'