Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Με τα παιδιά στον κήπο

του Κώστα Λιονουδάκη κηπουρική, λαχανόκηπος, καλλιέργεια, μποστάνι

Αυτή την Κυριακή μην τρέξετε στον πιο κοντινό παιδότοπο για να πάτε τα παιδιά σας! Ξεχάστε για λίγο και το γήπεδο της Κυριακής, όπου η βία και τα υβριστικά συνθήματα είναι σύνηθες φαινόμενο. Κι αν μείνετε σπίτι, μην ανοίξετε το playstation για να αντικρύσουν τα αθώα παιδικά μάτια τρομακτικές μάχες και πολεμοχαρείς ήρωες.

Photo: paul-kelly@Flickr
Photo: paul-kelly@Flickr

Αυτή την Κυριακή κάντε κάτι πιο φυσικό: Πάρτε τα παιδιά σας μαζί στον λαχανόκηπο. Δώστε τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν την τεράστια χαρά της καλλιέργειας των κηπευτικών. Αναθέστε σε κάθε παιδί το δικό του παρτέρι ή τη δική του ζαρντινιέρα, αν φυτεύετε στο μπαλκόνι. Χαρίστε τους ειδικά παιδικά εργαλεία, για να μπορούν να συμμετέχουν, και ντύστε τα με ειδική φορεσιά κηπουρού. Χρησιμοποιήστε παλιές γλάστρες, τενεκέδες, κομμένα βαρέλια, παλιά καλάθια για να δείξετε στα παιδιά την ιδέα της επαναχρησιμοποίησης των προϊόντων.

Αυτή την Κυριακή μην πάτε στον λαχανόκηπο μόνος! Πάρτε τα παιδιά μαζί και φέρτε επίσης φίλους, συγγενείς ή γείτονες, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία και την ομαδικότητα. Μοιράστε σε όλους σπόρους και σπορόφυτα και κάντε έναρξη συλλογικής κηπευτικής καλλιέργειας. Κι αν τα παιδιά λερωθούν, μην πανικοβληθείτε! Η επαφή με το χώμα είναι αναγκαία και επιθυμητή γιατί φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον. Κι αν ιδρώσουν, μην ανησυχήσετε! Είναι το φιλότιμο αποτέλεσμα του κόπου τους.

Αυτή την Κυριακή ξεχάστε για λίγο το “εγώ” σας! Μην επιβάλλετε στα παιδιά τι θα κάνουν, αλλά δώστε τo παράδειγμα από την καλλιέργεια του δικού σας κήπου. Να θυμάστε ακόμα ότι και ο μικρότερος έπαινος αυξάνει την αυτοεκτίμηση του παιδιού, καθώς το σημαντικό της όλης διαδικασίας είναι να αγαπήσει την καλλιέργεια του κήπου κι όχι μόνο τη σοδειά που θα μαζέψει. Κι όταν έλθει η ώρα της συγκομιδής, χαρίστε λίγα λαχανικά σε φίλους, στον παππού και στη γιαγιά ή στα συσσίτια για άπορους και άστεγους της γειτονιάς σας.

Είναι τόσο σημαντικό τα παιδιά να νιώσουν την ικανοποίηση της προσφοράς στον συνάνθρωπο. 

Αυτή την Κυριακή, μάθετε στα παιδιά σας κηπευτικά! Τους το χρωστάτε!

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'