Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γαύρος σε φύλλο κρούστας και σάλτσα βουτύρου με σαφράν

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η μακαρονάδα της Πέμπτης: ηλιοφάνεια ακόμη!

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςμακαρονάδα, καλαμάρια, ντοματάκια

Όσο στους πάγκους της λαϊκής μου βρίσκω ντοματάκια με μυρωδιά αληθινή, η καλοκαιρία επιμένει. Εσχάτως δε, βρίσκω διαφόρων ειδών - μια συμπαθέστατη παραγωγός από τον Μαραθώνα, νεοφερμένη στην αγορά, φέρνει καλόγουστα, τακτοποιημένα μέσα σε ψάθινα καλάθια, ντοματάκια διαφόρων ποικιλιών. Όλα μυρωδάτα - με προεξάρχοντα τα πολύ σκούρα, μελανά, σχεδόν μαύρα, που είναι μεν πιο χοντρόφλουδα, πλην όμως όταν ψήνονται γίνονται γλύκισμα.
Λίγη ηλιοφάνεια ακόμη φέρνει αυτή η μακαρονάδα στο φθινοπωρινό τραπέζι της Πέμπτης. Ανέξοδη, διόλου κοπιαστική, αισιόδοξη.

simply-delicious.co.za
simply-delicious.co.za

Μακαρονάδα με καλαμάρια και ντοματάκια - για τέσσερις

Για τα ντοματάκια

  • 400 γρ. ανάμεικτα ντοματάκια κομμένα στα δύο. Ανάμεικτα, εννοώ διαφόρων ειδών, από τα κόκκινα ως τα πράσινα και τα μαύρα – αν βρείτε.
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι λεπτοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κλωνάρια θυμάρι
  • αλάτι και πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Για τα καλαμάρια

  • 500 γρ. καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1-2 καυτερές πιπερίτσες, χωρίς τα σπόρια τους, ψιλοκομμένες
  • ½ λεμόνι, τον χυμό
  • 1 πακέτο λινγκουίνι
  • 1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό

Τα ντοματίνια τα θέλουμε ψημένα και καραμελωμένα: τα κόβουμε στη μέση, τα ανακατεύουμε καλά με όλα τα συμπαρομαρτούντα τους (κρεμμύδι, σκελίδες σκόρδου, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, μερικές κουταλιές καλό ελαιόλαδο) και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220, απλωμένα στο ανάλογο σκεύος. Πόσο; ένα ημίωρο περίπου.

Τα καλαμάρια: αν είναι φρέσκα, τα καθαρίζουμε καλά. Σε κάθε περίπτωση, αποσπούμε τα πλοκάμια από το σώμα και τα κόβουμε σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας.

Ζεσταίνουμε καλά, να κάψει γενναία, ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα καλαμάρια μαζί με το λιωμένο σκόρδο και τις πιπερίτσες για 2 λεπτά μόνο, ίσα να αλλάξουν χρώμα. Δεν τα αφήνουμε παραπάνω. Αλάτι, πιπέρι και τον χυμό του λεμονιού.

Όλα αυτά συμβαίνουν υπολογίζοντας την ώρα, ενόσω τα λιγκουίνι βράζουν στο αλατισμένο νερό τους. (1-2 λεπτά λιγότερο από όσο γράφει η συσκευασία - δεν θα βαρεθώ ποτέ να το λέω).

Στο βαθύ τηγάνι των καλαμαριών προσθέτουμε τις ψημένες ντοματούλες με όλο τους τον ζωμό. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για 5 λεπτά.

Τα έτοιμα, καυτά λιγκουίνι, συναντούν στη βαθιά πιατέλα, καλαμάρια - ντοματίνια. Ο μαϊντανός τους ραίνει με τη δροσιά του. Στο τραπέζι, μας περιμένουν οι αγαπημένοι μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'