Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ο γεωπόνος απαντά: πώς θα καρπίσει η καρυδιά;

του Κώστα Λιονουδάκη Α΄Βοήθειεςκαρύδια, καρποί

Ερώτηση

Έχω μια καρυδιά αρκετά μεγάλη, φυτεμένη το 1955. Η διάμετρος του κορμού της είναι 80 εκατοστά και η ακτίνα των κλαδιών 9 μέτρα. Οι καρποί της είναι αρκετά μεγάλοι αλλά είναι ελάχιστοι.

Photo: plantsystematics.org
Photo: plantsystematics.org

Είναι φυτεμένη σε κοκκινόχωμα με στουρνάρια και εκεί φυτρώνει και φτέρη. Τι χρειάζεται για να καρπίσει;

Ευχαριστώ, Χ.

Απάντηση

Φίλε bostanista Χ.,

Θα σου παραθέσω δύο παράμετρους, που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τις αιτίες του προβλήματος της μειωμένης καρποφορίας της καρυδιάς σου.

α) Έδαφος

Το καταλληλότερο έδαφος για την καρυδιά είναι το βαθύ, αμμοπηλώδες, καλά στραγγιζόμενο, αρδευόμενο και πλούσιο σε οργανικές ουσίες, όπου το ριζικό σύστημα αναπτύσσεται σε βάθος 3-3,5 m. Συνεπώς το έδαφός σου, που είναι κοκκινόχωμα πετρώδες, δεν αποτελεί κατάλληλη επιλογή για την καρυδιά σου. Η καρυδιά ανέχεται εδάφη ευρείας διακύμανσης pΗ (5-8) αλλά δεν αντέχει υψηλές συγκεντρώσεις Να, Β, Cl. Κατάλληλες περιοχές για την καρυδιά είναι οι δροσερές, παραποτάμιες, σε πρόποδες λόφων.

Να σημειώσουμε πως το χωράφι σου έχει φτέρη, που σημαίνει ότι έχει μειωμένη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, ένδειξη που δεν αποτελεί πρόβλημα για την καλλιέργεια της καρυδιάς. Πάντως σου συνιστώ να ενσωματώσεις σημαντική ποσότητα σβησμένης κοπριάς στο χώμα, για να αυξήσεις την οργανική ουσία και τη γονιμότητα του εδάφους, καθώς και να την ποτίζεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.

β) Επικονίαση

Επίσης μειωμένη καρποφορία μπορεί να εμφανίσουν καρυδιές λόγω προβλήματος στην επικονίαση (φαινόμενα διχογαμίας), όπου το αρσενικό και θηλυκό άνθος δεν ωριμάζουν ταυτόχρονα, ώστε να γίνει η γονιμοποίηση. Γι' αυτό καλό είναι σε απόσταση, εντός 50 μέτρων, να υπάρχει μια άλλη ποικιλία καρυδιάς (επικονιάστρια) για να βοηθήσει στην επικονίαση και την αύξηση της καρποφορίας.

Στη διάθεσή σου για περαιτέρω διευκρινίσεις.

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Α΄Βοήθειες'