Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Δευτέρα βράδυ, τρώμε σούπα

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςσούπα, φακές, καρότα, μπαχαρικά

Δευτέρα και θέλεις κάτι οπωσδήποτε να σου ζεστάνει την καρδιά το βράδυ, όταν θα γυρίσεις σπίτι σου. Να σου χαϊδέψει τη διάθεση, να σου γεμίσει νόστιμα το στομάχι, να μη σε τιγκάρει σε κακές θερμίδες, να μη σου τρυπήσει το άδειο πορτοφόλι.

Photo: juliasalbum.com
Photo: juliasalbum.com

Μέρα και εποχή άκρως κατάλληλη για σούπα: όχι αραιή και μελαγχολική, επίπεδη και γεροντίστικη. Τσαχπίνα και απρόβλεπτη, μαριόλα, θερμαντική και χορταστική, ούσα διαιτητική ταυτόχρονα. Η γλύκα του καρότου εξομαλύνει το γήινο της φακής και τα μπαχαρικά γαργαλούν το στόμα.

Σούπα κρέμα με φακή και καρότα

  • 4 καρότα
  • ½ φλιτζ. φακές
  • ½ φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό (όσο παχύ επιθυμείτε)
  • ¼ μικρού κουταλιού κύμινο
  • ½ κουταλάκι κόλιανδρο
  • ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • ½  κουταλάκι ρίγανη
  • στη μύτη του μικρού κουταλιού μπούκοβο
  • 1-2 χουφτίτσες αμύγδαλα, σπασμένα ή "φιλέ"
  • αλάτι και  πιπέρι

Βράζουμε ξεχωριστά, καρότα και φακές. Όταν θα 'ναι έτοιμα, κρατάμε και 1 ποτήρι από το νερό του βρασμού τους. Τα αφήνουμε να γίνουν χλιαρά.

Πολτοποιούμε σταδιακά τα καρότα, αραιώνοντας το μίγμα με ½ φλιτζάνι από το νερό που κρατήσαμε. Να γίνει βελούδινη κρέμα. Μεταφέρουμε την κρέμα του καρότου σε καθαρή κατσαρόλα (είτε στο μπλέντερ λιώνουμε είτε με το βολικότατο "μπαστούνι").

Το ίδιο κάνουμε με τις φακές. Τις λιώνουμε με λίγο από το νερό τους (½ ποτήρι), τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την κρέμα καρότου.

Ανάβουμε τη φωτιά, σε μέτρια ένταση. Ανακατεύοντας σταθερά προσθέτουμε στο μίγμα το γιαούρτι και φροντίζουμε να μην πάρει βράση η σούπα αλλά και να ζεσταίνεται καλά. Αλατίζουμε καλά και αρωματίζουμε με όλα τα μπαχαρικά. Μη φοβηθείτε την συνύπαρξη των μπαχαρικών, αυτά θα δώσουν ένταση και πλούτο στη γεύση. 

Παράλληλα, σε ένα μικρό τηγάνι, περνάμε τα μύγδαλα να πάρουν ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανά.

Αλάτι και πιπέρι στη σούπα και κατευθείαν στο πιάτο με μια κουταλιά από τα μύγδαλα, για τον καθένα.

(Αν σας λείπει το λάδι - προσέξατε ότι δεν έχουμε ούτε σταγόνα; - προσθέτετε 2 κουταλιές καλό ελαιόλαδο στην κρέμα, μαζί με τα μπαχαρικά.)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'