Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γαύρος σε φύλλο κρούστας και σάλτσα βουτύρου με σαφράν

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κατάμαυρο ψωμί - ξεχωριστό

της Αμαλίας Λογαρά Συνταγέςψωμί, κριθάρι, σοκολάτα

Είναι ψωμί με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Σας συνιστώ να το απολαύσετε με λευκά μαλακά τυριά, με καπνιστό σολομό αλλά και για πρωινό, με βούτυρο και μαρμελάδα. Είναι όμως κι από μόνο του ένα ξεχωριστό κολατσιό.

Photo: 101cookbooks.com
Photo: 101cookbooks.com

Ψωμί με σοκολάτα και χαρουπάλευρο

Υλικά  

  • 1 μεγάλη κούπα αλεύρι από κριθάρι
  • 2 μεγάλες κούπες αλεύρι από σίκαλη
  • 3 μεγάλες  κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 μκανονική κούπα νιφάδες βρώμης
  • 1 κούπα χαρουπάλευρο
  • 2-3 κουταλιές της σούπας σκόνη μαύρης σοκολάτας
  • 2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη (όχι καστανή)
  • 3 κουταλιές λιναρόσπορο
  • 4 κουταλιές ηλιόσπορο
  • 3 κουταλιές κολοκυθόσπορο
  • 2 κουταλιές παπαρουνόσπορο
  • 40 γραμμάρια μαγιά φρέσκια
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
  • χλιαρό νερό (όσο πάρει)

Τρόπος παρασκευής

Ανακατέψτε όλα τα αλεύρια, τα σποράκια, τη σοκολάτα, το αλάτι, τη ζάχαρη μαζί και τρίψτε με τα χέρια σας το χαρουπάλευρο να διαλυθεί καλά γιατί κάνει κόμπους. Σ’ ένα μπολάκι διαλύστε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό κι αφήστε τη να σταθεί 10 λεπτά. Κάντε μια γούβα στο μίγμα των αλευριών και των λοιπών υλικών και ρίξτε μέσα τη διαλυμένη μαγιά και το σπορέλαιο. Αρχίστε να ζυμώνετε σιγά-σιγά, ρίχνοντας χλιαρό νερό, μέχρι να πετύχετε μια αφράτη ζύμη (να μη κολλάει στα χέρια). Σκεπάστε τη κι αφήστε τη να φουσκώσει, περίπου 1 ώρα.

Όταν φουσκώσει, πατήστε με τα χέρια σας τη ζύμη και ζυμώστε την, για πολύ λίγο, απαλά. Στη συνέχεια πλάστε σε όποιο σχήμα θέλετε - είτε μικρά φορμάκια είτε μεγαλύτερη φόρμα - κι αφήστε τα πάλι να φουσκώσουν. Αφού ξαναφουσκώσουν, ψεκάστε με λίγο νερό και ψήστε σε μέτριο φούρνο (τα μικρά φορμάκια 30-35 λεπτά, τη μεγάλη φόρμα γύρω στα 45 λεπτά). Μη το ψήστε το ψωμί περισσότερο γιατί πρέπει να κρατάει λίγη υγρασία μέσα του.

Την επόμενη μέρα είναι πιο νόστιμο. Κρατάει αρκετές ημέρες. Διατηρείται επίσης στην κατάψυξη για πολύ καιρό. Όταν θέλετε να καταναλώσετε το κατεψυγμένο, βγάλτε το κι αφήστε το απλώς να ξεπαγώσει μόνο του, μη το βάλετε ούτε σε φούρνο ούτε στα μικροκύματα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αμαλίας Λογαρά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'