Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πέντε αστέρια: τα Μυλέλια

της Αναστασίας Λαμπρία Παραγωγοί + προϊόνταζυμαρικά, ελαιόλαδο, βότανα, εξαγωγές, Μυλέλια

Τις προάλλες έφτιαξα για βραδινό το ριζότο με λιαστή ντομάτα και βότανα από τα Μυλέλια. Νόμισα, οκτώ η ώρα το βράδυ, πως βρισκόμουν κάτω από τον ήλιο σε ένα μεσογειακό περιβόλι. Πνοές και αρώματα, σαν να 'ταν η εκτυφλωτική λιακάδα μέσα στο πιάτο. Τότε αναλογίστηκα τα Μυλέλια.

φωτο: Δάφνη Κουγέα
φωτο: Δάφνη Κουγέα

Που εδώ και είκοσι και πλέον χρόνια, την εποχή που δενόμασταν στο άρμα της μαραμένης ρόκας με το υποκατάστατο της παρμεζάνας, κοίταξαν και στράφηκαν στα ενδότερα της Ελλάδας. Τώρα κάπως μοιάζει σαν παραμύθι: μια γοητευτικά συνεσταλμένη νέα γυναίκα, η Χριστίνα Παντελεημονίτη, δοκιμάζει, σε ένα παράσπιτο στον κήπο του σπιτιού της, να αναμειγνύει γεύσεις και αρώματα από φυσικά προϊόντα. Ξαναζωντανεύει ένα νερόμυλο 300 ετών στη Μυτιλήνη, φτιάχνει αλεύρι με ένα τρόπο ξεχασμένο, ένας δεύτερος μύλος, στην Ακράτα της Αχαΐας, προστίθεται. Δοκιμάζει και τολμάει, οργανώνει και παράγει. Σήμερα εκατοντάδες προϊόντα, εκατοντάδες Μυλέλια, ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο: το 65% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από τις εξαγωγές (Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Σλοβακία, Ρουμανία, Ρωσία, Κύπρος - σε μικρά, εξειδικευμένα καταστήματα).

Όλα τα προϊόντα είναι φυσικά, δεν υπάρχουν συντηρητικά ή πρόσθετα αλλά διατηρούνται με τις φυσικές μεσογειακές μεθόδους – ξήρανση, αλάτι, ξύδι, μέλι. Όλα, από τη γεύση ως τη λεπτομέρεια της συσκευασίας, έχουν το ίχνος, το γνήσιο ίχνος του χειροποίητου. 
Δείτε τα 5 αστέρια που διαλέξαμε, τα γνωστότερα, τα πιο χαρακτηριστικά από τα Μυλέλια αλλά ψαχουλέψτε και όλο τον κατάλογό τους.

Μέλι με εσπεριδοειδή και ζαφορά

φωτο: Δάφνη Κουγέα
φωτο: Δάφνη Κουγέα

Πορτοκάλια, μανταρίνια, μοσχολέμονα και λεμόνια μαζί με ολόκληρες «κλωστές» από κρόκο Κοζάνης αρωματίζουν το μέλι, που είναι προφανώς εγχώριο. Οι Άγγλοι ενθουσιάζονται και απορροφούν το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών.

Ελαιόλαδο αρωματικό

φωτο: Δάφνη Κουγέα
φωτο: Δάφνη Κουγέα

Από τους πιο «δυνατούς κωδικούς» της εταιρείας, ξεκίνησε τη χρονιά που ανατέθηκε στην Ελλάδα η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Λάδι από τη Λέσβο, που συσκευάζεται μαζί με ελιές και κορφές από ελαιόδεντρα. Οι Γάλλοι προηγούνται στην εξαγωγή του.

Φυσικό αλάτι με βότανα

φωτο: Δάφνη Κουγέα
φωτο: Δάφνη Κουγέα

Μαζεμένο με το χέρι από την αλυκή της Καλλονής, αναμειγνύεται με ολόκληρους κόκκους πιπέρι και βότανα, σε σοφή αναλογία, ώστε να μην καλύπτει καμμία γεύση το άρωμα του βασικού συστατικού αλλά αντιθέτως να του προσθέτουν βάθος. Από τα πρώτα προϊόντα – Μυλέλια, έχει βραβευτεί ως καινοτόμο προϊόν, ενθουσιάζει Γερμανούς αλλά και Κύπριους καταναλωτές .

Τρίχρωμα ταλιολίνι

φωτο: Δάφνη Κουγέα
φωτο: Δάφνη Κουγέα

Και ποιος δεν έχει μιμηθεί τις φωλιές αυτές! Το γνωστότερο από τα 40 διαφορετικά ζυμαρικά της εταιρείας βασίζεται, όπως και τα υπόλοιπα, στο ψυχρής άλεσης αλεύρι του νερόμυλου και ξηραίνεται σε φυσιολογική θερμοκρασία για 4-5 μέρες και όχι σε φούρνους. Φρέσκα λαχανικά περνούν απ’ τον ατμό, πολτοποιούνται και ζυμώνονται μαζί με το αλεύρι, τα αυγά και το ελαιόλαδο. Ο κρόκος, κι εδώ, υπαινικτικά προσθέτει την κρίσιμη πινελιά. Κύπρος και Αμερική απορροφούν τις περισσότερες εξαγωγές.

Σκόρδα καπνιστά σε ελαιόλαδο, με μαστίχα

φωτο: Δάφνη Κουγέα
φωτο: Δάφνη Κουγέα

Αλμυρά προϊόντα με μαστίχα; Τα Μυλέλια το αποτόλμησαν πρώτοι και το εν λόγω αποτέλεσμα επιβεβαίωσε ότι άξιζε η ευφάνταστη τόλμη τους. Η φυσική γλύκα του σκόρδου αποδεικνύεται ότι δένει τόσο καλά με το άρωμα της μαστίχας... ιδιοφυώς απλό. Οι Ελβετοί έρχονται πρώτοι στην εξαγωγή τους.

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'