Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τσάι και συμπάθεια - και πολλά παραπάνω

της Ξένιας Μπολομύτη τσάι, Λονδίνο

Tea break. H Αγγλία διατηρεί μια σχεδόν τελετουργική σχέση με την κατανάλωση του γνωστού αφεψήματος. Πριν έρθω στη χώρα η σχέση μου με το τσάι περιοριζόταν στα έκτακτα περιστατικά στομαχικών αναταραχών και ενίοτε κρυολογημάτων. Άντε και στο τσακίρ κέφι κανένα χειμωνιάτικο βράδυ, έτσι, για χουχούλιασμα. Όταν όμως η γεύση αρχίσει τα αρραβωνιάσματα με τη γνώση, ξεκινούν και οι αναθεωρήσεις. Η επιθυμία να επισκέπτομαι ως καταναλώστρια χώρους παραγωγής προϊόντων συνάντησε θριαβευτικά τον πομπό της όταν ήρθε η πρόσκληση απο τη Μαρία για το Open Day (το πρώτο στην Αγγλία) της Τwinings, μιας από τις  μεγαλύτερες βιομηχανίες τσαγιού στο κόσμο.

Photo: kenhunterphotography.co.uk
Photo: kenhunterphotography.co.uk

Το εργοστάσιο της Twinings βρίσκεται στο Andover, σε μία πόλη 80 χλμ. νοτιοδυτικά του Λονδίνου. Το 1706 ο Thomas Twinings άνοιξε το Tea Room στο Λονδίνο και μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα έγινε το δημοφιλέστερο beverage της χώρας. Οι απόγονοί του μένουν πιστοί στην υπόσχεση του ότι θα παράγουν μόνο υψηλής ποιότητας τσάι. Αυτό συνδέεται άμεσα με το κομμάτι του δικαίου και αλληλέγγυου εμπορίου (Fair Trade). Η εμπειρία μου στο Open Day απέδειξε ότι μια εταιρεία τέτοιου μεγέθους δύναται να κρατάει υψηλά τα στάνταρ παραγωγής, επικοινωνίας, εργατικού δυναμικού και σεβασμού στο καταναλωτή.

Ο Steven Twining ήταν διαθέσιμος καθ' όλη τη διάρκεια του event απαντώντας σε ερωτήσεις κάθε τύπου, εμμένοντας στο κομμάτι της ποιότητας και ελέγχου. Στη διάρκεια του tour στο εργοστάσιο, το σαγόνι πέφτει πολλές φορές όταν αντιλαμβάνεσαι πόσο ταγμένοι είναι οι εργαζόμενοι  στο πιστεύω τους: το προϊον πρέπει να φτάνει στο καταναλωτή με τις καλύτερες προδιαγραφές. Θα μου πείς, Open Day είναι, τι περιμένεις; Θα σου πω πίστευε και ερεύνα:

  • Kάθε 15' πραγματοποιούνται έλεγχοι στη διαδικασία παρασκευής
  • Παρασκευάζονται 60 εκατ. περίπου φακελάκια τσαγιού τη βδομάδα
  • Χρειάζεται τουλάχιστον 5 χρόνια εκπαίδευσης για να γίνει κάποιος Tea Buyer and Blender
  • Κάθε υπάλληλος οφείλει να γνωρίζει το κομμάτι της παραγωγής και τις εργασιακές συνθήκες των καλλιεργητών
  • Κάθε χρόνο ειδικό τμήμα επισκέπτεται τις χώρες καλλιέργειας για να εξασφαλίσει τις καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους.

Αυτό σημαίνει:

  1. Παροχή ειδικών τμημάτων εκπαίδευσης και φροντίδας ανήλικων παιδιών των εργαζομένων
  2. Έλεγχος δίκαιης μεταχείρισης του εργατικού δυναμικού και αποφυγή εκμετάλλευσης ανήλικων παιδιών.
  3. Έλεγχος της καλλιεργήσιμης γης.

Η εταιρία διακόπτει άμεσα τη συνεργασία της με οποιοδήποτε καλλιεργητή που παραβιάζει το Ethic κομμάτι της. Φιλοσοφία της εταιρίας είναι ''να δουλεύει πάντα πολύ κοντά με τους καλλιεργητές''.

Είναι γεγονός:

  • Όταν το τσάι πρωτοήρθε στη Μεγάλη Βρετανία, η πορσελάνη λόγω της χαμηλής ποιότητας της μπορούσε να σπάσει από το καυτό νερό. Έτσι άρχισαν να βάζουν γάλα στο μαύρο τσάι.
  • Ο μέσος Βρετανός πίνει περίπου 1000 ποτήρια τσάι τον χρόνο
  • Η μυστική συνταγή του τσαγιού της Βασίλισσας Ελισάβετ είναι γνωστή σε 2 μόνο εργαζόμενους στη Twinings.

Γιατί κάποια πράγματα ταξιδεύουν πέρα απο την ιστορία τους.

Δείτε το προφίλ της Ξένιας Μπολομύτη στο protagon.gr.

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'