Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τι έγινε στη Σητεία;

του Αντώνη Φουρλή φεστιβάλ, Κρήτη, Σητεία

Υπάρχει άνθρωπος που γνώρισε την Κρήτη και δεν την ερωτεύθηκε; Υπάρχει άνθρωπος που δοκίμασε την κρητική κουζίνα και την ξέχασε; Τώρα, στα δύσκολα, η Κρήτη είπε να βάλει τα δυνατά της και να δείξει το γοητευτικότερο πρόσωπό της σε όσους ήταν “μισοί” άνθρωποι μέχρι τώρα. Γιατί μισός είναι όποιος δεν έχει βρεθεί στο πιο ευλογημένο νησί της Μεσογείου. Με ακρογιάλια βγαλμένα από τα ομορφότερα όνειρα και με σοδειές τέσσερις φορές τον χρόνο - δώρο του καλύτερου κλίματος στον κόσμο και της πλούσιας γης.

Photo: Χοχλιοί Μπουμπουριστοί, mrtopceo@Flickr
Photo: Χοχλιοί Μπουμπουριστοί, mrtopceo@Flickr

Ο Δήμος Σητείας, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας και το ΤΕΙ Κρήτης (Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας) διοργάνωσαν το 2ο Φεστιβάλ με τίτλο “Τοπικά Προϊόντα: Διατροφικές και Θεραπευτικές Ιδιότητες”, στις 20-22 Σεπτεμβρίου 2013. Το βάφτισαν “Φεστιβάλ” αλλά στην ουσία ήταν μία μεγάλη γιορτή, με τα αρώματα, τις γεύσεις, τις μουσικές και τους χορούς, στην κεντρική πλατεία της πόλης, στις 20-22 Σεπτεμβρίου. Και για να το κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρον, προσκάλεσαν στην έκθεση και “συνεργαζόμενες περιοχές”: τη Χίο και το Όρος Τρόοδος της Κύπρου.

Το αγαπημένο παιχνίδι των σεφ είναι να “πειράζουν” τις παραδοσιακές γεύσεις και συνταγές. Να τις “μπολιάζουν” και να τις εξελίσσουν. Τέσσερις σπουδαίοι σεφ ανταποκρίθηκαν σε αυτή την πρόκληση - πρόσκληση και συμμετείχαν σε μία πρωτότυπη επίδειξη Κρητικής Κουζίνας. Ντίνα Νικολάου, Αλέξανδρος Παπανδρέου και Τόνυ Καβαλιέρο με δημιουργικές προτάσεις ένταξης των τοπικών προϊόντων στην σύγχρονη μαγειρική. Και ο Γιάννης Μπαξεβάνης προσφέρθηκε να αποκαλύψει στα παιδιά κάτι από τη μαγεία της γαστρονομίας.

Το Φεστιβάλ συνδυάστηκε με μία Ημερίδα για την αποτελεσματική προώθηση των τοπικών προϊόντων, επισκέψεις σε πρότυπους χώρους παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων, καλλιτεχνικά δρώμενα, παραδοσιακές εκδηλώσεις μουσικής και χορού, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, διαγωνισμό ζωγραφικής σε τοίχους (graffiti), επιδείξεις παραγωγής προϊόντων ευεξίας, διαδραστικά μουσικά και θεατρικά παιχνίδια για παιδιά.

Οι διοργανωτές λένε ότι μαζεύτηκε πολύς - πολύς κόσμος και αγκάλιασε την προσπάθεια. Τώρα περιμένουν να φανεί το αποτέλεσμα και στις εξαγωγές - γιατί ήταν και υποψήφιοι πελάτες από το εξωτερικό ανάμεσα στους επισκέπτες - ενώ υπόσχονται να το ξανακάνουν του χρόνου. Αχ, και να είχα την τύχη να βρεθώ προς τα μέρη τους.

Δείτε το προφίλ του Αντώνη Φουρλή στο protagon.gr

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'