Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η μακαρονάδα της Πέμπτης: για αργοπορημένους

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςμακαρονάδα, μελιτζάνες, φέτα

Προφανώς σ’ εμένα αναφέρομαι ως αργοπορημένη: εκπνέει το καλοκαίρι, τόσες και τόσες μακαρονάδες φάγαμε αλλά τρεις μήνες δεν αξιώθηκα να φτιάξω μία με μελιτζάνες. Και τώρα, που όλο λιγοστεύουν από τους πάγκους οι παχουλές βασίλισσες, με ανεπίτρεπτη καθυστέρηση, το θυμήθηκα.

Photo: aidamollenkamp.com
Photo: aidamollenkamp.com

Αυτός ήταν άραγε ο λόγος; Ή μήπως επειδή έψαχνα τις μικρές διαφορές για το εν λόγω φαγητό; Θα με καταλάβετε όταν διαβάσετε παρακάτω: η μελιτζάνα είναι γλυκιά από μόνη της, τα ζυμαρικά επίσης - άρα θέλει κάτι να δώσει μια στροφή στη γεύση, να μην πέσει στη μονοτονία. Νομίζω ότι το πετύχαμε εν προκειμένω:

Πέννες με μελιτζάνα

  • 4 μικρές φλάσκες
  • 5-6 κουτ. ελαιόλαδο
  • φρέσκο θυμάρι
  • ½ κιλό πέννες
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 ώριμες καλές ντομάτες, ψιλοκομμένες και στραγγισμένες
  • 1 κουταλιά ξύδι μπαλσάμικο
  • ελάχιστη ζάχαρη
  • 1 χουφτίτσα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • φέτα, 80 γρ. περίπου, σπασμένη σε μικρά κομμάτια

Να ζεσταίνεται ο φούρνος στο 220. Κόβω τις μελιτζάνες σε φέτες και τις φέτες σε μικρούς κύβους. Τους ανακατεύω καλά με το θυμάρι και 2 κουταλιές λάδι, αλάτι και πιπέρι. Στρώνω τη μεσαία σχάρα του φούρνου, με αλουμινόχαρτο ή χαρτί κατάλληλο φούρνου, και απλώνω τα ζάρια της μελιτζάνας καλά. Ψήνω για 20 λεπτά περίπου, να χρυσίσουν (ενδιαμέσως 1-2 γυρίσματα είναι απαραίτητα).

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: σε ένα βαθουλό τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το σκόρδο - ίσα που να αρχίσει να αλλάζει χρώμα και να τσιτσιρίζει. Σβήνουμε με το ξύδι και περιμένουμε να εξατμιστεί. Ακολουθούν: οι ντομάτες ψιλοκομμένες και στραγγισμένες, ζάχαρη στη μύτη του κουταλιού, αλάτι και πιπέρι. Λιγότερο από ένα 10λεπτο, σε μέτρια φωτιά.

Όσο ετοιμάζεται μελιτζάνα και σάλτσα ντομάτας, μπαίνουν και τα μακαρόνια να βράσουν, σε άφθονο αλατισμένο νερό. (1 λεπτό λιγότερο από όσο λέει η συσκευασία και κρατάμε πάντα, καλού κακού, 1 φλιτζ. από τον καυτό ζωμό του βρασμού).
Στο δεκάλεπτο προσθέτουμε στο τηγάνι τους κύβους της ψημμένης μελιτζάνας, δοκιμάζουμε και, αναλόγως, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες μπαλκάμικο ακόμη. Αν αντιθέτως μας παράπεσε ξύδι, βάζουμε ελάχιστη ζάχαρη.

Στη γαβάθα που θα οδηγήσει στο τραπέζι τη μακαρονάδα μας, ρίχνουμε τις πέννες μαζί με μισό φλιτζάνι απ' το καυτό νερό όπου έβρασαν, να γυαλίσουν. Τότε, στα καυτά μακαρόνια, βάζω την κομμένη φέτα, ανακατεύω και ακολουθεί η σάλτσα της μελιτζάνας. Τελευταίος ο μαϊντανός με τη δροσιά του.

[Συνταγή και φωτο από aidamollenkamp.com]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'