Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ασί παρμαντιέ, η γαλλική πατατόπιτα

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καταϊφάκια ή τυροπιτάκια;

της Αλέκας Κυφιώτη Συνταγέςκαταΐφι, τυροπιτάκια

Τελικά τι έχει περισσότερη σημασία στους ταραγμένους καιρούς που περνάμε; Στη σημερινή κοινωνία του εύκολου, του γρήγορου και του εφήμερου; Η εμφάνιση ή η ουσία; Γιατί, βέβαια, τον γύρο των καναλιών και του διαδικτύου είχε κάνει προ καιρού και η είδηση ότι έδειραν κάποιον άσχετο επειδή φόραγε άσπρο κράνος και οδηγούσε μοτοσυκλέτα που παρέπεμπε σε κρυφομπάτσο. Πώς να αποδείξεις την αλήθεια βασιζόμενος στην εμφάνιση και, πώς, από την άλλη, να ξεχωρίσεις την αλήθεια από το φαίνεσθαι; Εμβαθύνοντας. Όταν ξεπεράσεις το “φαίνεσθαι” και προχωρήσεις στο “είναι”.

Ή... δοκιμάζοντας.

Αυτό συνέστησα να κάνουν οι φίλοι μου εκείνο το βραδάκι που είχαμε μαζευτεί στην βεράντα του σπιτιού μας και προσπαθούσαμε να εξελίξουμε τις ειδήσεις κουβεντιάζοντας. Κι εγώ, μεταξύ άλλων, λες και ήξερα εκ των προτέρων τα τεκταινόμενα είχα φτιάξει τυροπιτάκια σε “φόρμα παραλλαγής” κανταϊφιού. Και, βεβαίως, τα εμφάνισα την κατάλληλη στιγμή. Σαν ζωντανό παράδειγμα της επιχειρηματολογίας μου. “Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε” είπα “όπως διατεινόταν και ο Λουίτζι Πιραντέλο” και ακούμπησα την πιατέλα στο τραπέζι. Η εμφάνισή τους θυμίζει σαφώς τα μικρά σιροπιαστά κανταϊφάκια. Μόνο που η ουσία των δικών μου είναι αλμυρή. Μέσα στο τριχοειδές φύλλο κρύβεται μια πεντανόστιμη γέμιση από τυριά και, αντί για σιρόπι, τα “πνίγω” σε βούτυρο, γάλα και αυγό.

Για περίπου 50 μικρούτσικα τυροπιτάκια 

  • 1 πακέτο φύλλο κανταϊφιού
  • 1 φλ. φέτα τρίμμα
  • 1/2 φλ. ανθότυρο
  • 1/2 φλ. κατίκι
  • 1 φλ. κεφαλογραβιέρα
  • 4 αυγά
  • 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο δυόσμο
  • πιπέρι τριμμένο
  • 1 λίτρο γάλα
  • 150 γρ. φρέσκο βούτυρο

Για να φτιάξουμε τη γέμιση ανακατεύουμε τα τυριά, τα δύο αυγά και τον δυόσμο σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα. Στη συνέχεια “ξάνουμε” το φύλλο. Ξέρετε τι σημαίνει; Το έκαναν οι μαμάδες μας (ή οι γιαγιάδες σας) στο βαμβάκι για να αφρατέψουν τη γέμιση των μαξιλαριών και των στρωμάτων. Παίρνουμε, δηλαδή, το φύλλο και το ανοίγουμε με τα χέρια μας και να ξεχωρίσουν οι λεπτές “κλωστές” του η μια από την άλλη ώστε να αφρατέψει.

Το χωρίζουμε σε μικρές φωλιές. Σε κάθε φωλιά βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και την πλάθουμε με τα χέρια μας για να γίνει μια μικρή μπάλα. Αραδιάζουμε τις μπάλες σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί (εγώ το ντύνω με λαδόκολλα για να μην έχω να τρίβω μετά), τη μια δίπλα στην άλλη.

Περιχύνουμε κάθε μπαλάκι με ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο, το οποίο έχουμε προηγουμένως λιώσει (στα μικροκύματα). Χτυπάμε τα άλλα δύο αυγά με το γάλα και περιχύνουμε τα κανταΐφοτυροπιτάκια. Τα χαΐδεύουμε λίγο με το χέρι για να πάει παντού το γάλα και τα βάζουμε στη μέση του φούρνου, στους 220 βαθμούς, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν (περίπου 20 με 25 λεπτά, ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου).

Κλείνουμε το φούρνο και κατεβάζουμε το ταψί στον πάτο. Τα αφήνουμε για 12-15 λεπτά τουλάχιστον ή μέχρι να τα σερβίρουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'