Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Του βουβαλιού το γάλα, το υπέροχο

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταγάλα, βούβαλος, γαλακτοκομικά, Κερκίνη, Οικογένεια Μπέκα, ελληνικά προϊόντα, έλληνες παραγωγοί

Έως και πριν από λίγα χρόνια λίγοι γεύονταν συστηματικά και εκτιμούσαν τα βουβαλίσια προϊόντα - τόσο το κρέας όσο και τα ξεχωριστά γαλακτοκομικά και ζυμαρικά που παράγονται από το γάλα του πολύτιμου βοοειδούς. Μοναδική ίσως εξαίρεση η διαδεδομένη, συνήθως εξ Ιταλίας εισαγόμενη, mozzarella di buffala. Όμως πρόσφατα τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά άλλαξαν με το βουβαλίσιο γάλα, τυρί, βούτυρο και γιαούρτι να κερδίζουν όσους τα δοκιμάζουν. 

Photo: photorama.ning.com
Photo: photorama.ning.com

Βέβαια τα ελληνικά βουβάλια, και ιδίως ο νεροβούβαλος που ζει στον υδροβιότοπο πέριξ της λίμνης Κερκίνης, στην πεδιάδα του Νέστου, τον οποίο αξιοποιούν οι περισσότεροι παραγωγοί, δεν θυμίζουν σε τίποτα τα θηλαστικά που μετά μανίας κυνηγούσαν οι Απάτσι στα western περασμένων δεκαετιών. Πρόκειται για κληρονομιά της πανίδας μας που αποδίδεται στον Ξέρξη και τις πρώτες εναντίον των Ελλήνων εκστρατείες του, καθώς με αυτά φαίνεται πως μετέφερε στρατιωτικές προμήθειες, ενώ εκτρέφονται στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Από τα προϊόντα του ελληνικού βούβαλου ξεχωρίζουν για την αρχοντική γεύση τους εκείνα της οικογένειας Μπέκα, της οποίας η σύγχρονη φάρμα στεγάζεται σε εγκαταστάσεις στην περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη.

Τα γαλακτοκομικά της προϊόντα παρασκευάζονται αποκλειστικά από ελληνικό, βουβαλινό γάλα και υπό αυστηρές συνθήκες υγιεινής. Η υπεροχή τους, έναντι των ευρύτερα διαδεδομένων αγελαδινών και κατσικίσιων, είναι διπλή: διατροφική αλλά και γευστική. Το γάλα βούβαλου έχει χαμηλότερη χοληστερόλη και υπερτερεί σε ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και βιταμίνες, ενώ έχει σημειωθεί ως πρώτη επιλογή όσων παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη. Όσο για τη γευστική του διαφορά, η πλούσια, μεστή, ευχάριστα λιπαρή γεύση του δε θυμίζει σε τίποτα τη "στρογγυλεμένη" του αγελαδινού γάλακτος. Με παράδοση πέντε γενεών ενασχόλησης με την κτηνοτροφία, η οικογένεια Μπέκα έχει σχηματίσει μια σειρά προϊόντων, με απλά λόγια, το ένα καλύτερο από το άλλο: 

Στη βάση βρίσκεται το ολόλευκο γάλα με την απαλή υφή του αλλά και το, κάπως πιο νεανικό, γάλα - κακάο, εύγευστο και παράλληλα θρεπτικό. Οι λιχουδιές συνεχίζονται με το απλούστερο ελληνικό επιδόρπιο, το ρυζόγαλο, με γεύση πλουμιστή, ενώ το ελαφρώς ξινό, παχύ, αυθεντικό γιαούρτι και η βελούδινη κρέμα θα ικανοποιήσουν σίγουρα τους λάτρεις των ποιοτικών γαλακτοκομικών. Οι περιγραφές περιττεύουν για το καζαν ντιπί, που ετοιμάζεται ακολουθώντας πιστά την παραδοσιακή συνταγή και η κρούστα του το καθιστά ακαταμάχητο. Έπονται βούτυρο ολόπαχο, φρέσκο με έντονη την παρουσία του γάλακτος και τυρί λευκό συγγενές με την οικεία μας φέτα, δυνατό στη γεύση, πιπεράτο και αλμυρό.

Τη λαχταριστή γκάμα ολοκληρώνουν το στερεό καϊμάκι, που σαν παχιά κρέμα συνοδεύει έξοχα σιροπιαστά γλυκά όπως εκμέκ και ραβανί, καθώς και το παγωτό καϊμάκι, γνωστό και ως "ντουρντουμάς", φτιαγμένο με σαλέπι και μαστίχα. Συμβαδίζοντας απολύτως με την τάση της εποχής η οικογένεια ενέταξε εσχάτως στα σκευάσματά της ένα υγιεινό και δροσιστικό επιδόρπιο, το παγωμένο γιαούρτι.

Όλα τα προϊόντα φέρουν την ένδειξη "βουβαλινό" καθώς και την επωνυμία "Μπέκα". Διατίθενται σε πολλά σημεία πώλησης, σε όλη τη χώρα, τα στοιχεία των οποίων, μαζί με αναλυτικές πληροφορίες, θα βρείτε στην πληρέστατη ιστοσελίδα της κτηνοτροφικής οικογένειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'