Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Cookies για μαθητούδια, μικρά και μεγαλύτερα

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςcookies, σοκολάτα

Βέβαια, οι μισοί μαθητές της χώρας έχουν τα σχολειά τους κλειστά αλλά δεν θα κάνω εγώ διακρίσεις. Φτιάχνω μπισκότα με σοκολάτα – cookies για την ακρίβεια που περιγράφει κυρίως την υφή – μαστιχωτή και μαλακή, τραγανή στα άκρα- για μικρά και μεγαλύτερα μαθητούδια με βλέμμα ανήσυχο, βαρύ σακίδιο στους ώμους, για να γίνει το μαγκωμένο τους χαμόγελο, πλατύ.

Σοκολατένια Cookies 

(για 20 περίπου κομμάτια)

  • 1 φλιτζάνι βούτυρο που να χει μαλακώσει
  • ½ φλιτζ. ζάχαρη, κοινή, λευκή
  • 1 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 ολόκληρο αυγό & 1 κρόκο ακόμη
  • 2 κουταλάκια απόσταγμα βανίλιας (ή το εσωτερικό από 1 λουβί)
  • 3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 2 κουταλιές καυτό νερό
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένη κουβερτούρα
  • 1 φλιτζάνι κομμένα μύγδαλα (προαιρετικό)
  • 1-2 κουταλιές κακάο (προαιρετικό)

Χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη (άσπρη και μαύρη) και μετά προσθέτω το ολόκληρο αυγό και τον επιπλέον κρόκο. Το χτύπημα το επιτυγχάνω με το παλαιολιθικό μίξερ χεριού που διαθέτω και κάνει μια χαρά τη δουλειά. Προσθέτω διαδοχικά τη βανίλια και μετά το αλεύρι (κοσκινισμένο κατά προτίμηση), τη σόδα, το καυτό νερό και το αλάτι. Τα δουλεύω καλά για λίγα λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αν έχω το αίτημα της απόλυτης σοκολάτας, τότε προσθέτω το κακάο στο μίγμα και ρίχνω ένα ανακάτεμα καλό με το μίξερ ακόμη. Αν όχι, προσθέτω στο μίγμα την κουβερτούρα κομμένη κομματάκια (με το μαχαίρι) και τα μύγδαλα. Ανακατεύω με κουτάλι δυνατά, να πάνε παντού.

Πάντως, μπορώ να μοιράσω τη ζύμη και μισή να την κάνω με κακάο και κουβερτούρα, μύγδαλα και την άλλη μισή χωρίς κακάο. Πράττω κατά τα γούστα αυτών που θέλω να ευχαριστήσω.

Ο φούρνος ανάβει στο 170 – όχι παραπάνω! Απλώνω στη σχάρα του φούρνου χαρτί φούρνου και με το κουτάλι ρίχνω κουταλιές από τη ζύμη, υπολογίζοντας ότι θα απλώσει και καλό θα είναι να μην κολλήσει το ένα με το άλλο (αν και αυτό εξασφαλίζει διπλό μπόνους σε όποιον απλώσει το χέρι του να δοκιμάσει!)

Το μεγάλο κόλπο βρίσκεται στον χρόνο ψησίματος: να μην υπερβεί επ’ ουδενί τα 10-12 λεπτά, γιατί αλλιώς μετατρέπονται σε μπισκότα, νόστιμα μεν αλλά διόλου μαστιχωτά.
Ξεφουρνίζω πάραυτα και αφήνω να κρυώσουν, αν βέβαια προλάβω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'