Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γαύρος σε φύλλο κρούστας και σάλτσα βουτύρου με σαφράν

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αρνάκι με πατάτες στην κατσαρόλα

του Ηλία Μαμαλάκη Συνταγέςαρνί, πατάτες

Όπως λέμε το αγώγι ξυπνάει τον αγωγιάτη, έτσι λέμε ότι η πείνα ξυπνάει τον μάγειρα. Και πιστέψτε με απασχολεί πολύ το θέμα της πείνας. Τι ζητάει ο άνθρωπος όταν πεινάει. Πιθανόν κάτι μέσα από τις εμπειρίες του. Από τα φαγάκια που τον τάιζε η μανούλα του. Δηλαδή είναι καλοκαίρι; Έχεις κουραστεί; Έχεις ταλαιπωρηθεί; Πεινάς; Και έχεις ευκαιρία να διαλέξεις; Τι ζητάς; Φιλέτα μινιόν με σος μαδέρα ή μια στραπατσάδα με μπόλικη ντομάτα και αν υπάρχει και λίγο καλό λουκάνικο; Φυσικά, το δεύτερο. Τώρα λοιπόν που φθινοπωριάζει θέλω ένα φαγητό σαλτσερό, θρεπτικό, που να κρύβει στην καρδιά του ενέργεια. Ένα αρνάκι κοκκινιστό με πατάτες στην κατσαρόλα. Εάν λοιπόν στο σπίτι σας είστε 4 άτομα, άντε και έχετε και 2 φιλοξενούμενους αγοράστε τα εξής υλικά:

Photo: sinfullyspicy.com
Photo: sinfullyspicy.com
  • 1 ½ κιλό αρνάκι κομμένο σε μερίδες
  • 1 ½ κιλό πατάτες καλά καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 2 κουτάκια ντομάτες κονκασέ
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • 2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κρασοπότηρο λευκό αρωματικό κρασί
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, πιπέρι

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το αφήνετε να ζεσταθεί. Σοτάρετε απαλά τις μερίδες του κρέατος μέχρι να ροδοκοκκινίσουν απαλά. Τις βγάζετε και τις ακουμπάτε σε πιατέλα. Ρίχνετε μέσα τις πατάτες και τα δύο τριμμένα κρεμμύδια. Σοτάρετε και πάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα απαλά για να μην σπάσουν οι πατάτες.

Πασπαλίζετε με την κανέλα, την πάπρικα, αλατίζετε και πιπερώνετε, ρίχνετε το φύλλο δάφνης και τους κόκκους μπαχάρι. Ξαναβάζετε τις μερίδες του κρέατος μέσα και σβήνετε με το λευκό κρασί. Αφήνετε να πάρει μια καλή βράση και χαμηλώνετε τη φωτιά, Μαγειρεύετε περίπου για 20 λεπτά. Προσθέτετε την ντομάτα κονκασέ και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό. Μαγειρεύετε τουλάχιστον ακόμα για 40 λεπτά και μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά της κατσαρόλα και μείνει μια πηκτή λαδερή σάλτσα και το κρέας γίνει τρυφερό και μαλακό.

Το σερβίρετε ζεστό σε πιατέλα, το συνοδεύετε από μια πλούσια μαρουλοσαλάτα με μπόλικο ξύδι την οποία θα γαρνίρετε με ελιές θρούμπες και μαζί με τούτο το πατατάτο θα πιείτε ένα Ξινόμαυρο από τη Μακεδονία ή δυνατόν παλαιάς εσοδείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Ηλία Μαμαλάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'