Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ρώτα βρε τον γεωπόνο!

του Κώστα Λιονουδάκη Α΄Βοήθειεςμποστάνι, λαχανόκηπος

Bostanistas και Balconistas, περιμένετε! Μη ξεκινάτε την επανάσταση των καλλιεργειών χωρίς εμένα! Είμαι κι εγώ εδώ, ένας αγωνιστής γεωπόνος, στη διάθεση σας για να σας λύσω όλες τις απορίες. Όσο κι αν λένε οι θεωρητικοί ότι οι επαναστάσεις ξεκινάνε από τους κάτω, η δικιά μας θα ξεκινήσει από τους πάνω... ορόφους. Η επανάσταση των μπαλκονιών! Αφήστε χιλιάδες μπαλκόνια και ταράτσες να ανθίσουν, όπως θα έλεγε ο σύντροφος Μάο.

Photo: yahoo.com
Photo: yahoo.com

Ρωτήστε από το πιο απλό, ως το πιο περίεργο! Θα σας απαντώ κάθε Σάββατο για το ποιος σας τρώει τα λάχανα, γιατί κιτρινίζει ο μαϊντανός, ποιος κάνει τις γραμμές σαν φιδάκι στον βασιλικό, πώς θα αντιμετωπίσουμε τα σαλιγκάρια που τρώνε τα μαρούλια. Θα ανακαλύψουμε τους ενόχους και θα τους τιμωρήσουμε παραδειγματικά. Όλα στο φως!

Ρωτήστε με για βιολογικές καλλιέργειες και πώς θα αντισταθούμε στα χημικά. Τα πολεμοφόδια μας εναντίον των εντόμων θα είναι το πράσινο σαπούνι, το οινόπνευμα, η στάχτη, η μαγειρική σόδα, οι τσουκνίδες, τα σκόρδα, οι βασιλικοί κι οι κατηφέδες. Θα φτιάχνουμε χειροποίητα εντομοκτόνα με καυτερή πιπεριά, με αψιθιά, με νικοτίνη δυνατή... και τον Μπομπ Ντύλαν στα παλιά γραμμόφωνα αν χρειαστεί, όπως έλεγε και το τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Ρωτήστε με για σπόρους! Dum sporo sperno! Όσο υπάρχει σπόρος θα σπέρνουμε (σε πολύ... ελεύθερη μετάφραση), θα καλλιεργούμε, θα μαζεύουμε τους καρπούς και θα ξανασπέρνουμε. Η διάσωση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς θα είναι υπόθεση ζωής, ελευθερίας, μα και αξιοπρέπειας. Θέλουμε να ξαναφάμε την πεντανόστιμη ντομάτα και να γευτούμε το μυρωδάτο αγγούρι των παππούδων μας στο χωριό.

Photo: yahoo.com
Photo: yahoo.com

Ρωτήστε με πώς θα φτιάξουμε δικό μας κομπόστ επαναχρησιμοποιώντας το περιεχόμενο του σκουπιδοντενεκέ μας. Θα βάλουμε τη φαντασία μας και θα φτιάξουμε πρωτότυπες γλάστρες από παλιά καλάθια, μπαούλα, στάμνες και μεταλλικά ποτιστήρια. Άλλωστε η φαντασία δεν περιορίζεται μόνο στην εξουσία, όπως έλεγε το περίφημο σύνθημα του Μάη του ’68 κι ο Ντανιέλ κον Μπεντίτ, αλλά επεκτείνεται και στη λαχανοκομία.

Σύντροφοι, σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα θα απαιτηθεί συνεχής διαφώτιση και καθοδήγηση. Όλοι για έναν, κι ένας για όλους! Ρωτάτε λοιπόν γιατί χανόμαστε!

Όλες τις απορίες σας μπορείτε να μας τις στέλνετε εδώ.

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Α΄Βοήθειες'