Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ο Δράκος ξύπνησε

του Παύλου Γεωργιάδη

Στην Κίνα ξημερώνει σήμερα η Χρονιά του Δράκου. Του πιο σοφού και μεγαλοπρεπούς από όλα τα αρχαία πνεύματα της παράδοσής της. Τις γιορτινές αυτές ημέρες, η απεραντοσύνη της γεωγραφίας και της ιστορίας της χώρας αντηχεί μέσα από την πολυφωνία της κινέζικης κουζίνας. 

Στην επαρχία Σισουάν, η κουζίνα περίφημη και εξαιρετικά καυτερή. Εδώ, την παράσταση κλέβουν τα hotpots. Φυτικό λάδι που βράζει σε μία μπρούτζινη λεκάνη με chilies και άλλα μπαχαρικά που κάνουν το στόμα σου να μουδιάζει. Εκεί μέσα τηγανίζουν κομματάκια από ότι μπορείς να φανταστείς. Από λαιμούς και εντόσθια χοιρινού και ο,τιδήποτε άλλου ζώου ή θαλασσινού κινείται. Γλώσσες πάπιας, φύκη, αυγά, noodles, φυντάνια σόγιας, συμπυκνωμένο αίμα κόκορα, μανιτάρια, λαχανικά, τόφου... Ολόκληρη ιεροτελεστία για τους ομοτράπεζους, οι οποίοι κάθονται γύρω από το hotpot με τις ώρες. Μόλις περάσουν τα μεσάνυχτα, όλη η οικογένεια αρχίζει να στρίβει dumplings τα οποία ζεματίζονται αμέσως και τρώγωνται επί τόπου...

Λίγο πιο νότια, στην ημι-αυτόνομη περιφέρεια Ζισουανμπάνα του Γιουννάν, οι δεκαοχτώ αυτόχθονες ορεσείβιες φυλές της περιοχής γιορτάζουν τον ερχομό της νέας χρονιάς με τις δικές τους γαστρονομικές ιδιαιτερότητες. Τηγανητά άνθη των τροπικών δέντρων, στα οποία οι ντόπιοι σκαρφαλώνουν ως και 25 μέτρα για να τα συλλέξουν. Ζυμωμένο tofu - που μοίαζει λίγο στην γεύση με την ώριμη gorgonzola (!!!). Φτέρες και άγρια μανιτάρια, απίστευτα τουρσιά, ακόμη και από φύλλα άγριου τσαγιού - κάτι σαν sauerkraut (!!!). Μωβ κολλώδες ρύζι και φυσικά... dumplings. Πολλά dumplings. Από νωρίς το πρωί, όλη η οικογένεια ζυμώνει, τεμαχίζει, στρίβει, βράζει, τρώει. Εδώ το μυστικό είναι στο κρέας, που είναι φρεσκότατο, από τον χοίρο της αυλής. Ο κιμάς δεν γίνεται στην μηχανή. Η τέχνη είναι στο τεμάχισμα επι ώρες με δύο μπαλτάδες, έναν στο κάθε χέρι, μέχρι να γίνει ένας ροζ κρεατένιος χυλος.

Τα σπίτια γεμίζουν ανθρώπους. Το φαγοπότι -που διαρκεί ώρες ατέλειωτες- συνοδεύεται με γεννέες ποσότητες αλκοόλ, πυροτεχνήματα και φυσικά μεγάλες flat screen οθόνες, στις οποίες όλη η οικογένεια βλέπει τις πανάκριβες εμπορικές παραγωγές της κρατικής τηλεόρασης. Με χορούς και μουσικές από όλα τα μήκη και τα πλάτη της αχανούς χώρας. Κάτι για να ενισχύσει την ιδιότυπη εθνική υπερηφάνια αυτού του ξεχωριστού λαού των μεγάλων αντιθέσεων, που βλέπει την χώρα του και τις αξίες του να αλλάζουν με υλιγγειώδη ταχύτητα μπροστά στα μάτια του. Χωρίς πολλά πολλά περί  δικαιωμάτων και «κεκτημένων».

Φανταστείτε! Αν ένα δισεκατομμύριο Κινέζοι χοροπηδήσουν ταυτόχρονα, τότε η Γή μπορεί και να ταρακουνηθεί. Όπως και να ‘χει, ο δράκος της Κίνας ξύπνησε και οι δονήσεις του γίνονται πλέον αισθητές σε ολόκληρη την υφήλιο. Η Κίνα μπορεί (;) να σώσει τον κόσμο, μπορεί όμως και να τον πάρει στο λαιμό της. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο. Και ας ευχηθούμε λίγη περισσότερη Αγάπη, Ειρήνη, Κατανόηση, Υγεία, Χαρά, Φώτιση, Ευγνωμοσύνη, Αρμονία και Εμπιστοσύνη.

Στους Κινέζους αλλά και σε εμάς τους ίδιους!

 

Πρόσφατα άρθρα του Παύλου Γεωργιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'